Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film na motivy autobiografického románu švýcarského spisovatele Roberta Walsera, od jehož úmrtí uplyne v prosinci 50 let. Film je součástí "Walserovského roku", který v České republice probíhá pod záštitou Švýcarského velvyslanectví a je vyvrcholením celoročních kulturních akcí, věnovaných tomuto pozoruhodnému spisovateli. Děj filmu zachycuje pozvolný rozpad typické měšťanské rodiny na přelomu 19. a 20. století ve Wädenswillu na břehu Curyšského jezera. Pomocník je do značné míry románem autobiografickým. Popisuje chování věčného outsidera společnosti, mladíka anti- hrdiny, který přichází jako "pomocník" do spořádaného švýcarského domova. Režie snímku se ujal Thomas Körfer. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Saraswati 

všechny recenze uživatele

Žiaľ, toto poňatie Walserovho Pomocníka prešlo akosi mimo mňa a ak ma aj zasiahlo, tak len svojou zdĺhavosťou a túžbou po záverečných titulkoch. Kým čítať knihu bol pôžitok, sledovať tento film bolo (zdanlivo nekonečné) utrpenie. Hrdina bol nesympatický a všetko bolo nepríjemne temné a statické, kde kniha ponúkala nadčasovú poéziu, tam film vyvolával prosby, aby čas plynul rýchlejšie. Na hranici zaujímavého a zbytočného sa tiež ocitli momenty vytrhnuté z iných spisovateľových diel, ktoré v tomto nepodarenom spracovaní skôr iritovali než vbudzovali inteligentný postmoderný dojem. Chudák Walser. ()

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Tak nudný a tichý film jsem už dlouho neviděla. Zpracování bylo pozoruhodné. Film je hodně tichý, rozhovorů málo, působí děj. Možná, že právě jen to vizuální působení bylo záměrem, který mě však zcela minul. Zajímavá na něm byla převážně postava naprostého ňoumy, člověka ukňouraného, nevýrazného a zcela bez názoru a troufám si říct bez charakteru, ikdyž v podstatě neudělal nic zlého. Jednalo se o člověka v životě naprosto nepoužitelného, jen tak proplouvajícího a sebelítostivého. Byla jsem zvědavá na závěr a vydržela až do konce jen proto, abych věděla jak to s ním dopadne. Nestalo se naprosto nic. Pomocník životem rodiny proplul a plul zase dál jako stejný nekňuba. ()

Reklama

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Film, který šel téměř úplně mimo mě - nic nepomohly vcelku pěkné dobové kostýmy (no ještě aby jo, když na kostýmy zrovna moc nejsem) - jednoduše snímek, který bych vůbec nemusela vidět. ()

Mi Nü-Chai odpad!

všechny recenze uživatele

Takhle nějak vypadá dokonalé dno. Všechno je špatně - herci, scénář, režie - na tomto se nedá najít jediná dobrá věc, ani kdyby to člověk obrátil pětkrát naruby. Trapné a pitomé dialogy či v horším případě monology, ještě trapnější snaha o levicový sociální rozměr a režie, která si nezaslouží jiného označení než na odstřel. Jestli mělo být tohle vyvrcholením "celoročních kulturních akcí, věnovaných spisovateli Walserovi," jsem z duše ráda, že ony předchozí akce jsem nezahlédla ani koutkem oka. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Viděli jsme vůbec stejnej film? Přiznám se, že i mě dalo práci přežít první půlhodinku než se film "rozjel", ale potom to bylo mnohem lepší. Oproti Fellinimu má tento film jasnej linearní děj a není tak uřvanej. Excelentní byly především záběry ze stroje fantazie, ze Živých obrázků a sny hlavního představitele. Hlavní role "nekňuby" byla sehrána opravdu bravurně. (A že bych byl nějak ujížděl na neorealismu se říct rozhodně nedá.) ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama