Reklama

Reklama

Jeskyně žlutého psa

  • Německo Die Höhle des gelben Hundes (více)
Německo / Mongolsko, 2005, 93 min

Obsahy(1)

Polodokumentárny film od tvorcov úspešnej snímky "Príbeh o uplakanej ťave" sa opäť vracia do prostredia mongolských kočovníkov a k zobrazeniu ich spôsobu života. Keď malá Nansal nájde v jaskyni psie mláďa, ani protesty rodičov ju neprinútia vzdať sa nového kamaráta, ktorému dá meno Zochor - Fľak. Jej otec sa však obáva, že túlavý pes mohol žiť s vlkmi, ktorí by podľa jeho stopy mohli nájsť stádo a zabiť ovce. Keď sa rodina chystá na zimu presťahovať, Nansalin otec nechá Fľaka priviazaného ku kolu a neobmäkčí ho ani dcérin plač. Počas cesty však rodina zistí, že v zhone zabudla v tábore najmladšie dieťa. Keď sa poň otec vráti, nájde pri ňom verného Fľaka, ktorý bábätko ochránil pred kŕdľom hladných supov. To ho presvedčí, že Fľak si zaslúži stať sa členom rodiny. Čaro jednoduchého príbehu tkvie v zachytení každodenného života mongolských pastierov, riadeného prírodnými zákonmi a cyklami. Zobrazuje však aj postupné prenikanie moderného vplyvu mesta a jeho lákadiel, neodvratne meniacich tradičný životný štýl. S pomocou autentického prejavu nehercov režisérka mongolského pôvodu vyrozprávala príbeh o priateľstve človeka a zvieraťa jednoduchou filmovou rečou, ktorá rešpektuje nesmiernosť mongolskej krajiny, no nesnaží sa ju premeniť na pohľadnicové obrázky. Film získal viacero festivalových ocenení (German Film Awards, MFF Mníchov, MFF San Sebastian a i.) a má šancu stať sa rovnakým miláčikom publika ako jeho predchodca "Príbeh o uplakanej ťave". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mongolský film jsem kromě Čingischána ještě neviděl. Právě proto mě tento docela zajímal. Nakonec jsem ale nedostal příběh, ale čistý pohled na mongolskou pasteveckou rodinu. O tom, jak jejich život probíhá, o jejich problémech, ale také o tom, jak to vypadá, když se celá rodina se stádem ovcí přesouvá o planinu dál. Zajímavý pohled na takový život. Nenaskytne se každý den. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Mnohem filmovější záležitost než předchozí režisérčin "Příběh o uplakaném velbloudovi". Film je opět především o životě jedné kočující mongolské rodiny a nese se v tradičním rozvláčném tempu. Má ale hodně filmových nápadů a hlavní zápletka okolo nechtěného psíka Zochera i spoustu nádherně a upřímně působících momentů. Jeden velice milý film "z konce světa" s jehož zhlédnutím nemusíte váhat, pokud jen trochu trochu tušíte, co od něho čekat. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Pribeh o zivote kocovnej mongolskej rodiny. O harmonii s prirodou, so zvieratami, ale aj s duchovnom tejto krajiny. Silu filmu podrhuje fakt, ze rodinka vo filme je aj v reale rodina a natacanie filmu prebiehalo velmi prirodzene, doslova filmovanim kazdodennych udalosti a mnohe sceny vznikli len nahodou. Scenka kde sa deti hraju so soskou budhy a starsia setra napomenie svojho brata, ze s Bohom sa nemoze hrat - to je scenka ktora v scenari nebola a predsa vniiesla do filmu dolezity prvok. Ako som uz napisal, je to film o harmonii s prirodou, o kolobehu zivota, o viere v reinkarnaciu (co je sucast budhizmu) a prave tato realnost, uzasna krajina, krehkost a akysi mysticky nadych filmu je to co ho robi vynimocnym. Odporucam kazdemu. (9/10) ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Tedy tento snímek je úplně něco jiného, než ze všech stran na nás řvoucí "filmy moderního světa". Zde vidíme pokoru, jednoduchou krásu a sílu opravdového uměleckého filmu. A ty scenérie, no kde jinde něco podobného zříte..?! ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Na malú chvíľu som sa ocitla medzi mongolskými pastiermi, konkrétne v rodine Batchuluun. Nemusela som nič robiť, len som sa pozerala. A bola to čistá nádhera. Odporúčam to aj vám. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Přestože má dcera řekla: "Tenhle film je tak předvídatelnej!", hodnotím jako příjemný, pěkný film. Polodokumentární. Zase něčím jiný. "Běž nazbírat sušený trus!" ■ Fascinuje mě, jak jsou mongolské děti samostatné. Matka vysadí sedmi-osmiletou holčičku na koně, aby hlídala stádo: "Nejezdi daleko. A orientuj se podle toho kopce." ■ P.S. Asi jsem už navyklý na pomalu plynoucí asijskou kinematografii, protože byl konec a mě se tomu nechtělo věřit. Tohle, že byla hodina a půl? ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled do rutinního života mongolské pastevecké rodiny. Víra, rodinné hodnoty, kombinace primitivního života, živočišných darů a náznaků civilizace (motocykl či úsměvná scéna s umělohmotným šmejdem - zelená naběračka). Přátelství kouzelné dívenky a psa bez patetických scén. A ponaučení, že člověk s copem byl v předchozím životě psem. Jen škoda zbytečně přemrštěné stopáže, ubrat tak dvacet minut, byl bych spokojen. Nudné pasáže popírat nebudu. Třiapůl hvězdičky. [Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií] ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Inspirováno příběhem Gantuji Lhagvi. CITÁT - Znovu se narodí jako muž s copem a ne jako pes s ohonem............. Je to o životě, o životě mongolských kočovníků. Jejich práce s dobytkem, prodej kůží ve městě, výroba sýra, výchova nových potomků a každoroční stěhování. Malá zápletka v tomto polodokumentu je legenda o Jeskyni žlutého psa, ale nečekejte nic dramatického - je to o životě, nic předepsaného ve scénáři. CITÁT - S Bohem si nemůžeš hrát............ Kdo má rád tyto příběhy, ten si užije a kdo je nemá rád ať se alespoň jednou podívá. Uvidí zde úplně něco jiného, než je člověk z města zvyklej. Lehce mi to připomíná film Urga Nikity Michalkova. Jedna věc mě tam trochu překvapila. Mongolský otec nechce aby si dcera nechala zatoulané štěně. Ale ve městě raději koupí umělohmotnou štěkací hračku na baterky. Nádhera kočovného života přijde okolo 64 minuty. Rozebírání, balení a odjezd jsou velmi poučné poznatky. Poděkování Bohům za povolení k usídlení a jdeme dál. Ke konci se to trošku zdramatizovalo, ale to je prostě život. CITÁT - Nezapomeňte přijít k volbám.......... Tvůrci filmu děkují rodině Batchullunů, kteří svolili k natočení příběhu o jednom jejich životním úseku. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Hmm.. U "uplakaného velblouda" jsem se v očarování zmohl v komentáři jen na dvě slova, tak to pro tentokrát trošku rozvedu :) . Byambasuren Davaa(ová) se (s německou podporou v zádech) jeví jako velký talent protože u obou filmů je znát, že si je moc dobře vědoma možností a limitů tohodle polodokumentárního formátu a na (ne)herce klade jen přesně takové nároky aby ze sebe dostali maximum a přitom to pořád znělo i vypadalo zcela přirozeně a nenuceně (Tady se hodí jako příklad film "Last trapper", který je sice krásný, ale některé fráze už prostě nezní autenticky). Dokáže držet tempo, vyvarovává se zbytečné vaty a umí diváka držet v napěti přestože je dramatický oblouk těchto filmů výrazně odlišný od zápaďáckého standardu. Je to i šikovně napsané a je v tom jemný humor i spousta motivů k zamyšlení. Osobně bych řekl, že dějově mi velbloud sedl lépe, ale zelené pláně psa jsou mi přecejen trochu bližší než Gobi a je tu trochu víc k nakouknutí z praktického života, takže šul nul to je u mě asi na stejno. To znamená: plná palba bez přemýšlení... Krása. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Německo-mongolský polodokumentární snímek sleduje v mongolské krajině rodinu pastýřů žijících kočovným životem a přibližuje jejich jedinečný způsob života. Otec a matka žijí se třemi dětmi v harmonii s místní přírodou a duchovními hodnotami, vč. myšlenky reinkarnace. Koloběh lidského života, střídání ročních období, počasí… a obecně cykličnost (lidského) bytí na Zemi jsou zde velmi patrné. Stejně jako jedinečnost, hodnota člověka žijícího pokorně, s láskou a radostí z prosté existence, v relativní chudobě (nikoli duševní!!) a živícího se poctivou prací. Die Höhle des gelben Hundes je oslavou rodinné pospolitosti, oslavou síly prosté lásky, nejen té mateřské či rodičovské, zároveň také oslavou svobody a volnosti, oslavou přátelství člověka a zvířete. ~ Členové rodiny sice žijí v odlehlých pastvinách stranou moderní civilizace, avšak ta nekompromisně proniká do jejich prostého, tradičního pojetí života. Onen nezadržitelný vývoj dokumentují např. moment s umělohmotnou naběračkou nebo růžový plyšový pes (x živý pes > materialismus x duchovní pojetí života / majetek x prožitek / umělost prefabrikátu x přirozenost živého tvora). Symbolické bylo neúmyslné přerušení cesty jedoucímu autu, jež upozorňovalo na blížící se volby, stádem dobytka. ~ Ač se film kolíbá v rozvláčném tempu, přitahuje diváka jako magnet obzvlášť autentičností a přirozeností projevu neherců (otázkou však, hráli-li vůbec) nebo i pokojnou, mírumilovnou meditativní hudební složkou, vč. tamějších lidových písní. Při sledování těchto bezelstných lidí si člověk uprostřed Evropy uvědomí hodnoty, které jsou v životě podstatné a na nichž by civilizace měla i nadále stavět. Die Höhle des gelben Hundes je neobyčejně lidský film, na který by se měli podívat všichni namlsaní, majetně založení lidé v západní konzumní společnosti. P. S. Šťastná to rodina. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

V celém filmu mi bylo moc dobře, jako bych s tou rodinu trávila čas osobně... Film plyne v tempu, které koresponduje s tempem mongolských pastevců a jejich rodin. Nikdo nic nehraje, jelikož je zde nahlížen reálný život jedné mongolské pastevecké rodiny... výsledek umocňují syrové záběry rozlehlé okolní krajiny a taktéž náznak mongolských mýtů či lidových písní, které pomáhají vhlédnout více do myšlení tamějších lidí... Kdyby film trval další hodinu, nepřišlo by mi to... ()

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Film nepostrádá věrohodnost, ale plně by mi postačila poloviční metráž. Spousta zbytečností, kterým se krátkometrážně laděné filmy, pravidelně uváděných na festivalu Jeden Svět, s lehkostí vyhýbají. Ale samo o sobě Mongolský film zaslouží pochvalu, byť polodokumntárně natočený :). ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý príbeh mongolskej rodiny, ktorá sa živí tradičným kočovným pastierstvom v dobe, kedy tento druh obživy začína upadať a mnoho kočovníkov sa postupne sťahuje za jednoduchšou prácou do veľkých miest. Nájdený psík v tejto rodine vyvoláva menšie rozbroje, ale nakoniec si svoje miesto medzi nimi vybojuje... Krása tohto filmu je hlavne v obrazoch a pohľade na náročný život v jurte uprostred nádhernej (aj keď miestami nehostinnej) krajiny. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Jestli takovahle zeme existuje nebo ne, nebo zda se tam opravdu zije tak jak je nam prezentovano nevim, a nikdy se to nedozvim... Ale podivana je to mimoradne povznasejici. A pribeh o zlutem psu, jak je prevypraven v jedne ze scen tohoto filmu, to je ryzi lidova nadhera... :-) ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Je to pěkné, líbilo se mi, ale skutečně se tam nic neděje a má to pár much. Škoda, tyto filmy mají hodně co nabídnout, ale trošku děje tam mě osobně chybí.. 7/10 ()

Luqi 

všechny recenze uživatele

Hraný film so silnou príchuťou dokumentu o ľuďoch tam kdesi ďaleko od nášho sveta (a nemyslím tým len vzdialenosť). Film odporúčam všetkým uponáhľaným ľuďom, ktorý už zabudli vychutnávať si jednoduché radosti. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Fascinující na tomhle filmu je, že se jedná o neherce. Jsou velmi přirození, dospělí i děti, umožňují nahlédnutí do mizejícího venkovského života, v jejich případě specifickém tím, že se jedná o život polokočovný. K tomu si počínají jako herci, protože naplňují předem daný děj, díky němuž se nejedná o dokument, ale o film, který diváka zaujme, zabaví a pěkně plyne. Z hlediska tvůrčího - jakoby ho natočili včera. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Svet, ktorý tak trochu poznali naši starí rodičia. Denný rytmus určovalo slnko. Žiadny internet, mobil, TV, stres.. Každý by mal prežiť aspoň týždeň v takomto svete a prečistiť si hlavu. ()

Reklama

Reklama