Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři víly, Týna, Mína a Vesna přivádějí na královský ples své dvě mladé schovanky, Isabelu a Felicii (L. Krobotová), kterou si král (D. Švehlík) vybere za nevěstu. Ta druhá, Isabela (H. Vagnerová), přísahá pomstu. Kletbu, kterou vyřkne nad kolébkou malé princezny Růženky, naštěstí zmírní moudrá víla Vesna (S. Postlerová). Zrušit ji ale nedokáže. A tak celé království žije v obavách před blížícím se dnem šestnáctých narozenin princezny Růženky (M. Šoposká). Přes všechna důmyslná opatření Isabela svého cíle dosáhne a celé království upadne do hlubokého spánku. Naštěstí existuje kouzlo mocnější než všechna ostatní – láska. Probudit Růženku se vydají dva zachránci: zahradník Janek (D. Volný) a princ Matyáš (M. Slaný)… Filmové a veršované zpracování klasické pohádky vzniklo na zámku Žleby podle scénáře básníka Jiřího Žáčka. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

To se takhle jednou maminka chtěla dívat na pohádku, pustila ji a po chvíli svým nezaměnitelným stylem pronesla: "Doprdele, vono je to veršovaný." Výstižnější komentář bych v životě nenapsal :) P. S. Jediným kladem byla Marika Šoposká. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem to sem hodit ve verších, ale nebudu zbytečně machrovat. Veršovaná Růženka s krásnou Růženkou, poměrně pohledným zahradníkem, zatraceně sexy králem (incest bych chápala, ale pak už by to nebyla pohádka) a královnou která nepohoršuje (jsem se hodně snažila říct o ní něco pozitivního). Verše někdy malinko tahají za uši, ale pohádka je roztomilá, inovovaná větší aktivitou postav, které se obvykle jen mihnou a vyjedí královskému páru spižírnu (sudičky se prostě normálně vyskytují jen na oslavách, vyžíračky obecné) a tak člověk odpustí i ty triky, které se v pohádkách Zdeňka Zelenky poněkud notoricky opakují. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Zahradník vypadá jak Hudler. Což ničemu nepomáhá. A Jezdící Ječinka má příšerný vkus na chlapy! He he.... A nyní spolu s W+H - ,,To je ve verších, celý ve verších." ,, Celý? Aha. Tak to JE tragédie" ...... A nad Růženu bych se taky radši moc nenaklápěl. Hezký to není, hrát to neumí, kouká to jako uskřípnuté sele. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tohle zpracování málokomu lahodí, televizní rozměr se ke spící princezně nehodí. Užil jsem veršovánek, neboť tahle verze je veršovaná a nijak líbivá. Zdeněk Zelenka si usmyslel, že námět je natolik známý, že by bylo vhodné jej obohatit o nějaký novátorský prvek. Proč ne, když to bude realizačně zajímavé a ne unylé. To se nestalo. Dlouho se čeká, než se ta piča píchne a usne, a když už se tedy skoro po hodině hodí do "šwarzenberga", tak její záchrana proběhne hrozně rychle. Zachráncem je jakýsi zahradník Janek, který chce v jebatelné princezně smočit, ale ta je k němu poměrně nevlídná a působí namyšleně. Milý Janek je slušný kokot a naletí intrikánskému Matyášovi, který už nakoupil erotické pomůcky v královském sexshopu a od vrchního rádce Uzla přes sexualitu vyfasoval pár cenných rad, jak princeznu zkušeně zbavit řitního panenství. Většina sexuálních scén byla nakonec vystřižena a zůstalo jen u klasického polibku. Neprošel ani zamýšlený novátorský experiment spojený s probouzením princezny, kdy fádní polibek mělo nahradit péro kvedlající na mandlích "Kdepak ty ptáčku hnízdo máš". I tak si Zelenka to své novátorství užil. Na scénu poslal tři hodné víly v nejlepších milf letech - Adamovskou, Freimanovou a Postlerovou a zástupkyní podstatně mladšího ročníku byla Hana Vagnerová, která ztvárnila jejich mstivou schovanku. To by ještě celkem bylo akceptovatelné, kdyby Zelenka šetřil s mírou stupidity a scenárista Jiří Žáček měl vkus. Do toho jim ten paskvil posvětil dramaturg Jiří Chalupa, který v dřívějších dobách uměl zpracovat televizní tvorbu kvalitně a náležitě odstranil nežádoucí elementy z předkládané substance, ale jeho nynější forma je už jen pouhým stínem té jeho dřívější. Janek, to je solidní přehmat castingu. Nepříliš známý Daniel Volný bude nejspíše divačkám volný. Marika Šoposká je obstojná a sexualitou obdařená Růženka. Herečka svoji sexuálnost zanedlouho uplatní i v dabingu, když byla vybrána k nadabování 50 odstínů šedi. Přísné měřítko snese i Vagnerová, která je živočišná jak prase. A už nedávejte toho domýšlivého, protivného mamrda Davida Švehlíka na role šlechticů a králů. Dokáže zkazit celý film svojí negativní aurou. Zámecké interiéry a exteriéry na televizní pohádku ok. Triky k.o., ale nikdo jistě nečekal triky jak od ILM, že ne?! I když triky byly tentokrát žalostnější, než bývá zvykem. ČT dál úspěšně tahá z lidí koncesionářské poplatky, aby pak za ně okrádaným divákům předkládalo hnusné a málo chutné oplatky, jako jsou tyhle. Nedívat se a ušetříte si čas i nervy. Místo toho se prospěte, jako to udělala Růženka a pak se s ní vyspěte, jako to udělal Zelenka. Rozhodně se však nepokoušejte o vznik další, fádně televizní, stupidní a veršované verze notoricky známé pohádky. 20% ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Zelenko, Zelenko, kam až chceš klesnout? Nesmrtelnou tetu považuju za jednu z nejlepších pohádek devadesátých let. Ale tohle je hnus. Bezradní herci (nejhorší je trojka vyšeptalých sudiček), ultrašpatné triky, chatrný scénář. A korunu tomu dává fakt, že pohádka je veršovaná. Ale jak! Královna: "Pozor, dcero, schod!" Princezna: "Co se to tu děje?" Král: "Jde ti o život! To už je moc. Zlatej Pepíček Zíma a princezna Lada. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Zatím nejnovější adaptace notoricky známé pohádky o Šípkové Růžence, tentokrát ve verších Jiřího Žáčka. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Náhodou. Mne sa táto rozprávka páčila. Celkom nápadito boli dialógy zostavené do veršov. Okrem toho ten král bol skvelý. Herci hrali celkom dobre. Páčilo sa mi tam napríklad to, že neboli zvyčajné trápne čarodejné triky. Veľmi milé a pozerateľné. Videla som už aj sto krát horšie rozprávočky, pre túto:55% ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

"Ty vole, to jsou rýmy!" (Crocuta) ■ Slabší průměr a rýmování (které jsme dokázali předvídat) ho dělá ještě horší. Špatný scénář, nic moc režisér, nevýrazní herci (nebo neumí hrát). A ještě se natahuje konec. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Verše Jiřího Žáčka mají spád. Ve druhé polovině dokonce scénář překvapí novým motivem "výběru ženicha". Růženka v podání Mariky Šoposké je půvabná, vhodně zvolené jsou i sudičky. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

Já si tak strašně přála, aby se mi to líbilo. Mám pohádku o Šípkové Růžence ráda, tak jsem to moc chtěla. Ale to nešlo, ať jsem dělala, co jsem chtěla, to nešlo. To bylo hloupé, tak strašně hloupé. Kdyby to aspoň nebylo ve verších … Ale Jiří Žáček snad nenapsal hloupější verše než tyhle. Ta jedna hvězda je za krásné exteriéry zámku Žleby, což je můj zamilovaný zámek. A ze soucitu s účinkujícími. Jinak jsem byla zoufalá z toho, jak to bylo špatné :o( ()

honajz 

všechny recenze uživatele

S výjimkou Davida Švehlíka a občas Postlerové sledovat samá herecká dřeva, kde asi nejvíc přehrává Krobotová. Ta jen dokazuje, že kromě expresivního a přehnaného herectví Dejvického divadla neumí normální roli zahrát. Dialogy ve formě básní občas skřípají až velmi. A celkový scénář je chabý, až hanba. Co v Jak se budí princezny odbudou během pěti minut úvodních titulků, o tom se tady povídá půl hodiny (výběr královny, uražená víla). Šoposká mi přijde na princeznu poněkud vyžilá, ani ostatní ženské herečky to krásou nebo charismatem moc nezachraňují (např. mi přijde, že zlou vílu měla hrát Krobotová a královnu Vagnerová, ale ani tak žádné terno). Triky na úrovni deset let starého filmu. Na závěr trest víly a podvodníka na úrovni škodolibé pomsty osmáků na základce. Kostýmy se neměnily v žádné scéně, asi byl fundus zrovna vyrabovaný. Vážně mizérie. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Rýmy uhozené a celkově trapné. Kmotřičky víly k zešílení dotěrné. Král v podání Davida Švehlíka nosí na hlavě místo paruky chcíplou zrzavou kočku. Tahle pohádka se nedá usledovat bez pocitu studu. ()

MáŠa 

všechny recenze uživatele

Takový průměr. Šlo to, ale člověk nesmí moc přemýšlet na tím, proč se některé postavy zrovna chovají tak nesmyslně a tak ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

Tak jste mě zase oklamali, verše vtipné a ty staré čarodějnice mě rozesmály a to je důležité :-) PS A ty svoje sáhodlouhé kecy si nechte pro sebe . Kecalů tu máme moc :-) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Veršované texty mě překvapily. Trošku mě tahaly za uši, ale pak jsem je nechala volně plynout a věnovala se jenom příběhu. Líbily se mi i triky, které mi připomínaly Nesmrtelnou tetu. ()

Želik 

všechny recenze uživatele

Slabota, bavila som sa iba tým, že som sa snažila byť vo veršovaní pred hercami a vymýšľala som znesiteľnejšie rýmy. ()

Reklama

Reklama