Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Václav Postránecký a Viktor Preiss v televizním zpracování povídek Jana Nerudy Starý mládenec a Páně Kobercova ženitba... Dva dávní přátelé – pan Koberec (V. Postránecký) a pan Týnský (V. Preiss) se pár týdnů před Vánocemi pohádají. Ačkoliv léta trávili Štědrý večer ve stejném malostranském hostinci, tentokrát se po roztržce rozhodnou, že spolu nebudou. Švihák Týnský, kolem něhož se vždy točilo plno žen, právě usiluje o bohatou nevěstu Julii. Nepraktický samotář pan Koberec si vyhlídne mladičkou Bětušku a chce dokázat Týnskému i světu, že se také ožení. Bohužel ale ani jeden z pánů u dam neuspěje, a tak nakonec končí na Štědrý večer sice o spoustu peněz lehčí, ale přece jen zase spolu, ve staromládeneckém hostinci. (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Sice z toho dýchla nefalšovaná atmosféra Prahy 19. století, ale jinak to spíš uspávalo. Pro dnešního diváka už je takový syžet myslím málo nosný, což podle mne platilo již i koncem století dvacátého, kdy byl film natočen. Někdy je přílišná doslovnost a věrnost předloze dílu spíš na škodu - nejen doba se totiž mění, ale i divácké nároky na uchopení klasických děl, pokud nejsou vyloženě nadčasová. Možná, kdyby byla stopáž poloviční... ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Kdo je Pán bohu milý, unikne ženě, to si pamatujte…“ 😃 Tahle televizní hříčka podle Jana Nerudy určitě stojí za zhlédnutí, a to hlavně kvůli roztomilým hereckým kreacím představitelů obou hlavních postav, tedy Václava Postráneckého a Viktora Preisse. To jejich snažení opustit staromládenecký stav je plné mnohdy až směšných přešlapů. Oba v tom prostě „šlapou, jak slon v porcelánu“. Ještě že si pak na konci mohou společně hezky zanotovat, jaké měli vlastně nakonec štěstí, že svým damám „na poslední chvíli unikli.“ 😃 ()

Reklama

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Tak Nerudu jsem nikdy nemusela, ale tohle mi sedlo. Dva looseři, co si myslí, že sbalí ženu podle svých představ kdykoliv si usmyslí. Neohrabanost, se kterou tak činí, je dost zábavná. Hlavně Postránecký a jeho taneční kreace jsou natolik strhující, že se divím, že mu Jeníková nedala aspoň ze soucitu. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Po brilantním Návratu pana Ryšánka (a mého oblíbeného Týdnu v tichém domě) jsem se těšila na další televizní pecku. Leč Arabesky mé očekávání nenaplnily. Přes dnes už nevídané herecké výkony prakticky všech mužských herců a kouzelnou atmosféru Malé Strany mám k Arabeskám dvě výhrady: až na Zdenku Hadrbolcovou a Simonu Vrbickou mi všechny ostatní herečky vadily. Nevím, nakolik se na tom podepsal příšerný make-up a paruky, které šly úplně proti typu hereček (Jirásková, Jeníková), nebo režie. Ale mé hodnocení to rozhodně ovlivnilo. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Pavel Háša je specialista na povídky Jana Nerudy a proto i Arabesky jsou velmi kvalitním přepisem na televizní obrazovku. Výborně vybraní herci v rolích starých mládenců, kteří se mezi sebou pohádají a začnou se ohánět po nějaké nevěstě perfektně zahráli Viktor Preiss a Václav Postránecký. Pavel Háša jako režisér dokázal do každé své inscenace vtisknout dobovou atmosféru, krásné kostýmy a onu nenahraditelnou televizní scénu a výpravu. Nebo nasvícení ateliérových záběrů, to je prostě nádhera! Jeho televizní hry mají své jedinečné kouzlo a proto mám za to pana Hášu velice rád. Takový režisér tady opravdu chybí. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Přibližně v čase 33:45 projede ve svahu vlevo od hlavy Týnského (Viktor Preiss) skříňový nákladní vůz, který by však vzhledem k časovému situování snímku ve filmu být neměl. (arcticsky)

Reklama

Reklama