Reklama

Reklama

Blokáda

  • Rusko Blokada (více)

Obsahy(1)

Jeden z nejpozoruhodnějších počinů z oblasti archivního filmu spatřil světlo světa v ruském Sankt Petěrburgu. Toto město s neuvěřitelně pestrou historií mimo jiné několikrát změnilo svůj název. Za druhé světové války, jako Leningrad, vešlo do povědomí celého světa jako město mrazu, hladu a smrti. Od září 1941 do ledna 1944, celých 900 dní, jej obléhaly jednotky německé armády. V nesmírně těžkých podmínkách a krutých zimách umíraly statisíce lidí. Denní příděl chleba činil pro těžce pracující 200 gramů chleba, pro ostatní 100 gramů. V letech 1941-42 bylo město zcela bez proudu. V nejhorších dobách se zde rozvinul kanibalismus... Ruský střihový film Blokáda zpracovává citlivě, bez komentáře a dokonce i bez hudby, příběh těžce zkoušeného města a jeho obyvatel. Vtáhne vás do atmosféry - a už nepustí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

fragre 

všechny recenze uživatele

Tento film samozřejmě dokument není, byť je sestříhán z dokumentárních záběrů z obleženého Leningradu. Můžete jej vidět i když toho o tomto obležení víte pramálo, a stejně bude působivý, ba nepochybuji, že i kdyby našinec o něm nevěděl nic, byl by to film stále působivý a především depresivní. Je to sestup do pekla, kde každé zatmění obrazu zvěstuje další etapu na této cestě až do bodu, kde se lidské bytosti mění v mátohy ploužící se rozbitým městem kol mrtvol ležících na ulici. A po záběrech s oslavami prolomení blokády, které jsou plné radostných obličejů, přichází další zatmění a další hrůza. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Unikátne a vzácne dobové zábery na jednu z najhrôzostrašnejších, no zároveň aj najzaujímavejších kapitol nemeckého ťaženia proti Sovietskemu Zväzu počas Druhej svetovej vojny, blokádu Leningradu. Tá trvala takmer 900 dní, pričom takýmto nanajvýš nehumánnym spôsobom sa snažil Hitler zničiť a vyľudniť jedno z najdôležitejších miest celej krajiny. Nechcel zbytočne míňať drahocennú muníciu, či riskovať prípadne vojenské neúspechy, zdĺhavé pouličné bitky a vysoké straty v radách Wehrmachtu. A tak sa rozhodol, že obyvateľov mesta jednoducho vyhladuje k smrti. Na niektoré zábery som pozeral s otvorenými ústami a takmer som aj zabudol dýchať, najmä na tie v druhej polovici snímku, kde už boli ľudia maximálne zdecimovaní a všade sa šírila beznádej a kopili hromady mŕtvol. Aj tak však kde tu postrádam aspoň pár viet, či minimálne sprievodné titulky približujúce konkrétne situácie a dokresľujúce určité zaujímavosti, fakty a celkové pozadie tejto strašnej udalosti. Vzhľadom na výpovednú, no najmä emočnú silu dokumentu, však hodnotenie znižovať nemienim. 90 %! ()

Reklama

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Autentickejšie sa to už nedá, no a výsledok je o to brutálnejší. Na okamih sa človek ocitne priamo uprostred obliehaného mesta, môže sa s miestnymi vybrať rozsekať drevený štadión na založenie ohňa, na sánkach ťahať truhlu so svojím mŕtvym dieťaťom či sa v sizyfovskej snahe snažiť uhasiť nejaký ten horiaci dom. Tento stroj času je vskutku strojom pekelným. ()

Boulderman 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo fantastické, nikdy bych nečekal tak syrový obraz války. Celý film jsem seděl s otevřenými ústy a trnul hrůzou. Válka je degradací lidské důstojnosti, je mi jedno, kdo vyhraje. Mír prohrává vždycky, všichni vojáci jsou pouzí vrazi a ti, co válku rozpoutají nejsou ani lidi. A co se týká politiků nemám ani slov. Pro mě platí inteligentní heslo: Food not bombs! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nejspíš je lepší, když o tomhle filmu něco víte předem. Také neuškodí, když něco víte o blokádě Leningradu. Režisér Loznica se totiž probral archivním materiálem a sestavil z něj pozoruhodný obraz zkoušeného města, přičemž automaticky počítal s inteligentním publikem. Žádný komentář, žádná hudba, obrazy hovoří za vše. Ještě bych se pochvalně vyjádřil k rozumné stopáži. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama