Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V království lidí panuje král Jaroslav (J. Dvořák) s královnou Annou (Z. Vejvodová). Na první pohled je patrné, že se nevyvyšují nad jiné. Jejich děti si hrají běžně s ostatními a dobré jsou i vztahy královských manželů k rodině štolby Petra (P. Motloch). Místem, v němž platí zákony, které není radno překročit, je sousední Lesní země. Jeho panovnice (K. Brtníková) zůstává tajemně v pozadí a lidé mohou potkat pouze správce země Pavučince (J. Vondráček). Král Jaroslav je potrestán za překročení léta tradovaného zákazu a svoji svobodu musí vyvážit darem pro Pavučince. Jakmile zjistí, že by se musel vzdát svého syna, snaží se jej zachránit. Ale něco za něco – Pavučinec si přece jen svou oběť vybere. (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Na pohádku České televize je tahle nadmíru povedená. Je mi jasné, že trhám partu, když nestrhám trochu zbabělý konec a chudou výpravu. Mě se ale líbilo, jak je takhle pohádka podaná, velice mile mě překvapila profesionální kamera a výběr herců (zvlášť mladá dvojice svoje role zvládá víc než obstojně a Jirka Dvořák jako král... chce se mi říct konečně). ()

Maica 

všechny recenze uživatele

Ani nevím čím mě tahle pohádka zaujala. Vlastně ani nevím co se mi na ní líbilo, ale něčím mě prostě chytila za srdce. Jestli to bylo vcelku příjemným hlereckým obsazením (Pavučinec), nebo velkou částí filmu točenou v lese.... Každopádně se mi příběh celkem líbil i když by to tedy mohli udělat lépe, ale jestli budu mít možnost, tak se na tu pohádku znovu ráda podívám. ()

Reklama

loak odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle je podle mě čirá hrůza. To má být pohádka pro děti? Hlavní hrdina je nesympatický trouba a hlavní záporák (myslím, že se jmenoval Pán z pavučin) vypadá jako úchylný slizký transvestita, chová se úplně nelogicky a upřímně mi z něj bylo fyzicky spatně, což asi nebyl úplně záměr. Ne! Tohle se nedá ani dokoukat. Silně nedoporučuji! ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Shlédli jsme v rámci vánočního pohádkování a pohádka nás tak nějak neurazila. Je pravda, že asi velmi brzy zapomenu na její obsah, zápletku i děj, hudbu už jsem zapomněla, prostě je taková nijaká. Ovšem na houbový tanec Jana Vondráčka  nezapomenu, ten ční z celé pohádky. Škoda, že vtipných  a odlehčených okamžiků nebylo v pohádce více. Co pokládám za naprosto nezvládnuté a narušující, je zbytečný komentář vypravěčů - schopný scénárista i režisér se tomuhle umí vyhnout. Také "otevřený konec" působí, jako by filmařům došly prostředky a na dojemnou vítačku rodičů se ztracenou a zachráněnou dcerou už nezbyly peníze. Místo toho se divák dozví - Dobrou noc. Synek, který na to koukal dopoledne, jen podotkl, že on se ještě spát nechystá. Škoda, téma se dalo využít lépe. ()

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí jediné projekce této pohádky v kině jsem rád, že je určena pouze pro televizní obrazovky, protože jediným jejím účelem je zaplnění hluchého místa v časových intervalech televizního vysílaní a pro kinosály se rozhodně nehodí. Samotná pohádka je velica slabá a je spíš jakýmsi odvarem v dnešní záplavě rádoby pohádek. Scénář je je celkově špatný a z příběhu neplyne vůbec žádně poučení, jak by to mělo v pohádkách být. Velkou slabinou filmu je také předvedení záporné postavy jako nějakého ňoumy, který zároveň má plnit komediální složku snímku, ale působí spíš trapně. Lepšími příklady herectví je pár Dvořák-Munzarová, kteří přinášejí alespoň náznak profesionality. Ostatní, zejména dětské, výkony jsou průměrné až podprůměrné (prostě jsem jim nevěřil ani fň). Na druhou stranu pokládám za velmi zdařilou kameru filmu, nasnímání působí velice profesionálně a na exteriéry je radost pohledět. Také je velmi povedené sloučení náchodského zámku s Adršpachem, které na plátně (vlastně obrazovce) působí opravdu jako jeden celek. V globále je tato pohádka značně podprůměrná, ale přiznejme si, že se točí větší koniny, které navíc jdou i do kin. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Když pronásleduje družina krále Jaroslava (Jiří Dvořák) bílého jelena, dostane král do ruky kuši. V dalších záběrech už ale kuši nikde nemá. (rakovnik)
  • Filmovalo se na zámku Náchod, na Kočičím hradě u Ostaše, na Novém hradě u Blanska, v Adršpašských skalách, na Státním zámku Náchod, NPÚ ÚOP v Pardubicích, Novém hradu u Adamova, v oboře zámku Opočno, v Oboře Žehušice, na Býčí skále a v CHKO Broumovsko. (M.B)
  • Když Klárka (Tereza Hladišová) ke konci filmu tančí před Pavučincem s rukama nad hlavou, má v jednom podpaží velkou díru, ve druhém ne. (Clar)

Reklama

Reklama