Reklama

Reklama

Hledání ztraceného času

(seriál)
Československo, 1991, 484x20 min

Režie:

Pavel Vantuch

Scénář:

Karel Čáslavský

Hrají:

Karel Čáslavský (průvodce), Emil Hácha (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Fenomén českého filmu - Karel Čáslavský a jeho zarputilá trpělivost! To jsou pilíře, na kterých stojí unikátní dílo, které vzniká již mnoho let v České Televizi. Čáslavský už není jen historik filmu, je to pojem, který přivádí každý týden k obrazovkám statisíce diváků. Proč? Protože dokáže jako jeden z mála lidí v této republice obsáhnout svými znalostmi historické události politické a společenské. Ale se stejnou dávkou schopnosti citlivě rozlišovat skutečně důležité věci. Pořad Hledání ztraceného času je jedinečným počinem, který udržuje naši schopnost reflexe a v dobách nepříznivých dává sílu, kterou čerpá z nás samotných, z naší historie, z našeho filmového archivu. Hledání ztraceného času je legendárním projektem České Televize. Vždyť se vysílá od roku 1992 a dosud bylo vyrobeno více než 350 dílů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (63)

Drom 

všechny recenze uživatele

Pan Čáslavský moderuje pořad sice pomocí zajímavého komentáře, ale trochu nudně. Nicméně o jeho šoumenství tu nejde, čehož si je, na rozdíl od jiných moderátorů pořadů podobné kategorie, vědom. Podstatné jsou unikátní dobové záběry, které jste pravděpodobně nikdy neviděli a asi už jen tak neuvidíte. Ne vždy je téma pořadu stejně lákavé, každý se nezajímá o vše, ale i tak je to výborná sonda do zapomenutých tvarů minulosti. A je na tom vidět kus usilovné a často mravenčí práce. Vysílá se to ješte vúbec, nebo už to taky semleli? ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Muzeum bez průvodce.¬         Všedně vypracovaný dokumentární cyklus z naší historie mapující umělecký, politický i technický život První republiky (je možné, že díly, které jsem neviděl, sahají blíže k současnosti) bere svou sílu z mnohdy až mravenčího sesbírání jedinečných filmových materiálů dobových; to je na něm cenné, a tomu, komu jde o takto pojatou podívanou, lze onen jen doporučiti. Velikou slabinou je ovšem nepropojování souvislostí, takže procházíme jaksi muzeem, ve kterém vystavené opatřeno jest popiskami s letopočty a jmény, leč průvodce s hlubším pohledem chybí. Přes to, nutno vysoce oceniti onen jedinečný sestřih z dobových dokumentů jakožto věc samu o sobě.¬                 Případné opoznámkování: uživ. Drom. ()

Reklama

LoneGunman 

všechny recenze uživatele

Absolutní srdcovka. Vzpomínám, jak k nám na začátku 90tek chodili pravidelně každou neděli prarodiče a u povídání vždy běželo Hledání ztraceného času následované "Filmem pro pamětníky", které často okomentovali, doplnili, případně poupravili. Není to ale jenom těmi příjemnými osobními vzpomínkami na dětství, proč mám tenhle cyklus hrozně rád. I dnes na něm oceňuji tu nepřekonatelně pohodovou atmosféru, za kterou panu Čáslavskému budiž nekonečný dík. Jeho komentář se krásně poslouchá. Záběry z dob dávno minulých jsou nesmírně zajímavé a přiznám se, že si na YouTube některý z dílů pouštím docela často např. při cestě vlakem. Nejde primárně o vzdělávací pořad, na to jsou ty filmové záběry moc útržkovité, ale ta atmosféra je prostě dokonalá. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Nostalgický dokument zobrazující doby dávno minulé, které v dnešní době vypadají až idylicky. Velký přínos tohoto dokumentárního cyklu, který po celou dobu komentuje pan Karel Čáslavský, je v objevení archivních kinematografických skvostů, které ukazují dávno zapomenutá řemesla, první krůčky po nových mostech i staré reklamy na první v čechách vyrobené automobily a nejen je. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Bezvadný nápad, jak nás zavést do počátků filmování, kdy mít kameru bylo vzácnost. Jsem vděčný za to, že v té době žili lidé, kteří natáčeli život obyčejných lidí, jejich práci, ale i krajinu, města a vesnice. Nemohu si pomoci, ale pan Čáslavský i se svým šlapáním si na jazyk sem prostě patří a je skvělé, že se najde někdo, kdo nám tuto vzácnost zprostředkuje. Dnes je naprosto běžné mít fotoaparát, kameru. Ale ruku na srdce, kdo z vás má třeba fotky, natož video ze své práce, či z okolo svého domova, třeba sídliště. S čím budou srovnávat naši potomci? :-) Jedna hvězdička dolů za to, že Rakovník jsem v pořadu viděl snad jen jednou. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (8)

  • V historii pořadu vyšlo již sedm tématických minisérií, a to „Filmy z Václaváku“ o 13 epizodách, „Vltava v obrazech“ o 86 epizodách (k 12. červnu 2005), „Z našich měst“ o 6 dílech (k 1. červnu 2007), „Sokolská kronika“ o 8 dílech (k 16. červenci 2007), „Na sněhu i na vodě“ o 4 epizodách (k 22. lednu 2008), „Archivní žurnál“ o 39 dílech (k 1. květnu 2008) a „Události minulosti“ o 15 epizodách (k 30. září 2009). (San Miguel)
  • Hledání ztraceného času vzniklo na základě pořadu Kino a já (od r. 1980), které uvádělo kaleidoskop různých filmových atrakcí z oblasti dokumentárního filmu. O rok později se formát pořadu přeměnil na Hledání ztraceného času se stopáží 40 minut 4krát do roka. Díky úspěchu se pak formát pořadu opět změnil, a to na 20 minut každý týden. (gogos)
  • Název seriálu je odvozen od slavného románu Marcela Prousta „Hledání ztraceného času“. (gogos)

Reklama

Reklama