Reklama

Reklama

Hledání ztraceného času

(seriál)
Československo, 1991, 484x20 min

Režie:

Pavel Vantuch

Scénář:

Karel Čáslavský

Hrají:

Karel Čáslavský (průvodce), Emil Hácha (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Fenomén českého filmu - Karel Čáslavský a jeho zarputilá trpělivost! To jsou pilíře, na kterých stojí unikátní dílo, které vzniká již mnoho let v České Televizi. Čáslavský už není jen historik filmu, je to pojem, který přivádí každý týden k obrazovkám statisíce diváků. Proč? Protože dokáže jako jeden z mála lidí v této republice obsáhnout svými znalostmi historické události politické a společenské. Ale se stejnou dávkou schopnosti citlivě rozlišovat skutečně důležité věci. Pořad Hledání ztraceného času je jedinečným počinem, který udržuje naši schopnost reflexe a v dobách nepříznivých dává sílu, kterou čerpá z nás samotných, z naší historie, z našeho filmového archivu. Hledání ztraceného času je legendárním projektem České Televize. Vždyť se vysílá od roku 1992 a dosud bylo vyrobeno více než 350 dílů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (63)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Veleúspěšný a nekonečný dokument, obrazem zachycující naší historii a události let dávno minulých, už někde od konce 19. století, to vše s velmi erudovaným průvodcem, filmovým historikem, režisérem a publicistou Karlem Čáslavským, který se tomuto oboru věnuje už pěknou řádku let, přesněji celá dlouhá desetiletí. Z některých dílů bych se jen tak na matkou zmínil třeba o "Posledním císařovi", "O Praze o matičce stověžaté", "Říkali to filmem", "Tváře před kamerou pana Bohumila Veselého", "Filmaři před kamerou", " Ze zahraničních žurnálů", "Jak se co dělá", filmy spojené s T.G.M, ale i černé dny našeho národa ve spojistosti s německou okupací. To byl jen malý výčet (v tom nepřeberném množství) těch nejhodnotnějších. Ale každému se líbí něco jiného že? Tak pokud se chcete dozvědět něco zajímavého z pradávné Československé historie, tak nezapomeňte každou neděli někdy v podvečer zapnout program ČT. Tak jako to dělám ty dlouhé roky i já. Srdečná záležitost opravdu, ještě že tu ČT 1 potažmo ČT 2 máme.. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Pan Čáslavský moderuje pořad sice pomocí zajímavého komentáře, ale trochu nudně. Nicméně o jeho šoumenství tu nejde, čehož si je, na rozdíl od jiných moderátorů pořadů podobné kategorie, vědom. Podstatné jsou unikátní dobové záběry, které jste pravděpodobně nikdy neviděli a asi už jen tak neuvidíte. Ne vždy je téma pořadu stejně lákavé, každý se nezajímá o vše, ale i tak je to výborná sonda do zapomenutých tvarů minulosti. A je na tom vidět kus usilovné a často mravenčí práce. Vysílá se to ješte vúbec, nebo už to taky semleli? ()

Reklama

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Nebudu se unavovat a nosit sovy do Athén – přečtěte si komentář od krabatt76, vše mohu podepsat. Pan Karel Čáslavský by opravdu zasloužil veliký pomník. Je zvláštní, že človíček, který to nestudoval v USA, navíc z řečovou vadou mohl takovýmto způsobem zmámit divactvo. ČT vaří z vody – do nekonečna opakuje co se natočilo dříve a pokračování bohulibého projektu HZČ je v nedohlednu. I jeho bratr pan Jiří Čáslavský by zasloužil pomníček. Léta jezdil po vlasti se svým kinematografem (traktorem tažená maringotka) a promítal, laskavě a nadšeně uváděné, hezké filmy. Vaz mu zlomila „nová doba“, kdy filmy jsou distribuovány a promítány digitálně nikoli na pásech. Přestal jezdit. Škoda vynucené nečinnosti obou pánů a věčná chvála jim za dřívější činnost. ()

miccio 

všechny recenze uživatele

Fenomén zásluhou fenomenálního filmového historika, nenápadného a přesto obdivuhodného muže. Tenhle pořad mě nikdy nezklame, vždy poodkryje roušku zapomenutého a úžasným způsobem nás zavede do dob "nedávno minulých", byť lehce ztracených. Vracet se časem s tak vzdělaným a pro věc zapáleným průvodcem je opravdové potěšení, příjemnou výpravou a lákavou výzvou, kterou si málokdy nechám ujít. Poděkování patří Karlu Čáslavskému, stejně jako České televizi. Za pět *****. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Že náš národní filmový archiv patří k největším a nejúplnějším ve světovém měřítku, je známé. Že však jeden z jeho pracovníků patrně pod vlivem kdysi tak úspěšného pořadu VIDEOSTOP propadne kouzlu popularizace natolik, se dalo nanejvýš tušit. Po mnoha letech pravidelného vysílání vznikla velká mozaika skvělých dokumentů, které nejen oživují zašlý svět našich novějších dějin, ale v mnoha ohledech doplňují i naše individuální vědomosti a kolektivní společenské poznání. Karel Čáslavský se navíc osvědčil jako osobitý a výrazný komentátor této ojedinělé série historických vhledů a vtiskl jí tak nenapodobitelnou osobitou tvář. HLEDÁNÍ se určitě stalo jednou z nadčasových "tváří" naší polistopadové národní televizte veřejné služby. Tváří zvláště výraznou. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (8)

  • V historii pořadu vyšlo již sedm tématických minisérií, a to „Filmy z Václaváku“ o 13 epizodách, „Vltava v obrazech“ o 86 epizodách (k 12. červnu 2005), „Z našich měst“ o 6 dílech (k 1. červnu 2007), „Sokolská kronika“ o 8 dílech (k 16. červenci 2007), „Na sněhu i na vodě“ o 4 epizodách (k 22. lednu 2008), „Archivní žurnál“ o 39 dílech (k 1. květnu 2008) a „Události minulosti“ o 15 epizodách (k 30. září 2009). (San Miguel)
  • Autor Karel Čáslavský pracoval v Národním filmovém archivu už od roku 1963. V roce 1980 pak poprvé přišel s návrhem v Československé televizi využít dobové filmové dokumenty. (gogos)
  • Název seriálu je odvozen od slavného románu Marcela Prousta „Hledání ztraceného času“. (gogos)

Reklama

Reklama