Reklama

Reklama

Hledání ztraceného času

(seriál)
Československo, 1991, 484x20 min

Režie:

Pavel Vantuch

Scénář:

Karel Čáslavský

Hrají:

Karel Čáslavský (průvodce), Emil Hácha (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Fenomén českého filmu - Karel Čáslavský a jeho zarputilá trpělivost! To jsou pilíře, na kterých stojí unikátní dílo, které vzniká již mnoho let v České Televizi. Čáslavský už není jen historik filmu, je to pojem, který přivádí každý týden k obrazovkám statisíce diváků. Proč? Protože dokáže jako jeden z mála lidí v této republice obsáhnout svými znalostmi historické události politické a společenské. Ale se stejnou dávkou schopnosti citlivě rozlišovat skutečně důležité věci. Pořad Hledání ztraceného času je jedinečným počinem, který udržuje naši schopnost reflexe a v dobách nepříznivých dává sílu, kterou čerpá z nás samotných, z naší historie, z našeho filmového archivu. Hledání ztraceného času je legendárním projektem České Televize. Vždyť se vysílá od roku 1992 a dosud bylo vyrobeno více než 350 dílů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (63)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Že náš národní filmový archiv patří k největším a nejúplnějším ve světovém měřítku, je známé. Že však jeden z jeho pracovníků patrně pod vlivem kdysi tak úspěšného pořadu VIDEOSTOP propadne kouzlu popularizace natolik, se dalo nanejvýš tušit. Po mnoha letech pravidelného vysílání vznikla velká mozaika skvělých dokumentů, které nejen oživují zašlý svět našich novějších dějin, ale v mnoha ohledech doplňují i naše individuální vědomosti a kolektivní společenské poznání. Karel Čáslavský se navíc osvědčil jako osobitý a výrazný komentátor této ojedinělé série historických vhledů a vtiskl jí tak nenapodobitelnou osobitou tvář. HLEDÁNÍ se určitě stalo jednou z nadčasových "tváří" naší polistopadové národní televizte veřejné služby. Tváří zvláště výraznou. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Veleúspěšný a nekonečný dokument, obrazem zachycující naší historii a události let dávno minulých, už někde od konce 19. století, to vše s velmi erudovaným průvodcem, filmovým historikem, režisérem a publicistou Karlem Čáslavským, který se tomuto oboru věnuje už pěknou řádku let, přesněji celá dlouhá desetiletí. Z některých dílů bych se jen tak na matkou zmínil třeba o "Posledním císařovi", "O Praze o matičce stověžaté", "Říkali to filmem", "Tváře před kamerou pana Bohumila Veselého", "Filmaři před kamerou", " Ze zahraničních žurnálů", "Jak se co dělá", filmy spojené s T.G.M, ale i černé dny našeho národa ve spojistosti s německou okupací. To byl jen malý výčet (v tom nepřeberném množství) těch nejhodnotnějších. Ale každému se líbí něco jiného že? Tak pokud se chcete dozvědět něco zajímavého z pradávné Československé historie, tak nezapomeňte každou neděli někdy v podvečer zapnout program ČT. Tak jako to dělám ty dlouhé roky i já. Srdečná záležitost opravdu, ještě že tu ČT 1 potažmo ČT 2 máme.. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Nostalgický dokument zobrazující doby dávno minulé, které v dnešní době vypadají až idylicky. Velký přínos tohoto dokumentárního cyklu, který po celou dobu komentuje pan Karel Čáslavský, je v objevení archivních kinematografických skvostů, které ukazují dávno zapomenutá řemesla, první krůčky po nových mostech i staré reklamy na první v čechách vyrobené automobily a nejen je. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky historie povinnost, pro ostatní unikátní možnost vrátit se aspoň na chvíli do doby svých předků prostřednictvím zvědavého oka kamery. Celkový dojem 80 %. Ta lepší stránka dokumentární tvotrby České televize. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Je to kvalitní dokumentární pořad, který mě zaujme skladbou svého obsahu opravdu pokaždé, i když dostat se se snídaní k televizi a z pohádek přepnout na dvojku je mnohdy náročné :-)) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika. Postrádám dostupné v ucelené formě, protože jinak těch 20 let sběrné hodnoty poněkud ztrácí své poslání. Aneb s Karlem Čáslavským na věčné časy společně s tématy Vltava v obrazech a TGM na koni. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Otázne pre mňa v tomto veľkolepom projekte zostáva len jedno: nakoľko je podávaný obraz (ne-)zidealizovaným obrazom pána Č. o minulosti národa českého prostredníctvém vykonaných nevyhnutných strihov a nakoľko sa reálne približuje obrazu odrazu doby, aký bol v časoch kedy boly odvysielané úryvky v HZČ reálne v českých kinách (poťažmo domácnostiach) viditeľné vtedajšími súčasníkmi v celej dĺžke? ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Hledání ztraceného času má podle mě na rozdíl od Čs. filmových týdeníků a Televizních novin po letech obrovskou výhodu v tom, že nemůže omrzet snad ani po stém zopakování. Karel Čáslavský odvedl skvělou práci, pestrou minulostí dokázal provázet s nadhledem a noblesou jemu vlastní. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Karel Čáslavský, vybaví se mi patrně jeden z nejpůsobivějších střihových pořadů České televize, ať již jde třeba o shromaždiště na Václavském náměstí, kudy šla historie našich dějin, či Vltava v obrazech a tak dále.  Zábavný, svým způsobem i jedinečný. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

když mne přepadnou stavy bažení po informacích, jsem schopen u tohoto strávit dlouhé hodiny. Karel čáslavský je vzhledem ke kvantu odvedené práce minimálně severský polobůh ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Nebýt tohoto "Mistra artpassé", jistě bychom nyní byli ochuzeni o mnohé vzpomínání na naši krásnou zemi před těmi mnoha léty, o její zcela jiné odlišné minulé záběry a naše dědečky a prapra...!!! Nesmíme ani zapomenout poděkovat režii, kterou po boku pana Čáslavského vede již dlouho pan Vantuch. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

V celku povedené a zajímavé. A ještě více zajímavé je odvysílána část o tom, jak začal protektorát. No, asi tam byly věci, které by člověk neměl vidět, protože by si mohl udělat obrázek o tom, že protektorát byl nakonec úplně jinak, než se to vykládalo ve školách. No a ejhle, tyto protektorátní díly najednou nejsou k dispozici. Díky licenci prý údajně je nemůže Česká televize vysílat 😂 dobrej blábol. Osobně jsem kontaktoval ČT a takové nesmysly mi napsali. Hlavně že není licence na to, jak za protektorátu uklízeli hnůj z kravína. Ale jak přijel Hácha do Berlína, to už tam radši nedají 😂☝️ komedianti. Takže jestli chcete vidět dobové záběry tehdejší doby, tady na to rozhodně  nečekejte. Tenhle ten čas, tahle šaškovská republika lidem ukázat nechce. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Objevování a nalézání času sice dávno ztraceného, ale nikoliv promarněného či zbytečného. Prostřednictvím unikátních filmových fragmentů před námi ožívají okamžiky a události všeho druhu, lidé, slavní i zcela neznámí, a především doba, která, jak vidno, bývala v lecčems přece jen klidnější a půvabnější. Navíc je znát, že Karla Čáslavského jeho práce bavila a naplňovala, byl jí zcela oddán. Sám k tomu kdysi vtipně poznamenal: Nejméně dvacet let jsem musel archiv poznávat, než jsem mohl začít zodpovědně jeho poklady prezentovat. A učím se stále, každý den se přesvědčuji, že je mnohem víc toho, co bych vědět měl, než toho, co vím. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Filmovo veľmi hodnotné dielo, pán Čáslavský vykonal vynikajúcu prácu. Sledovať archívne videá, ľudí prechádzajúcich sa na uliciach pred storočím, to vyrobilo výbornú dobovú atmosféru aj bez prípadného komentára. Tento dokument nám priniesol historické ovzdušie na dosah ruky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Koukám, teď co jsem zkouknul díl Brno všední i sváteční, že jsem nehodnotil. Na panu Čáslavském je nutno obdivovat jeho mravenčí píli a zaujetí, se kterým šel jako buldok nejen za starými a zajímavými záběry, které se pak snažil nějak tematicky rozčlenit, ale že se snažil najít k oněm dokumentům i nějaké informace a podobnosti navíc. Třeba teď v tom Brnu si zjistil, jaké šaty a jaké barvy měla manželka prezidenta Beneše při návštěvě Brna, jaký měli večerní program apod. Líbí se mi, že nešel vyloženě jen po pražských filmech těch cca 10. - 40. let minulého století, ale bral to z celé republiky a napříč povoláními. Myslím, že tady už dnes chybí podobný fanoušek dávno zmizelého, který se to pokusí zachovat dál, pro další generace jako velmi podnětné dokumenty své doby a důkaz a připomenutí, jak se kdysi skutečně žilo. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Není nic krásného sledovat dobu dávno minulou. Krása. Někdo by řekl zašlá sláva ale tento TV pořad je nostalgický dokument zobrazující doby dávno minulé, které v dnešní době vypadají až idylicky. Velký přínos dokumentárního umění. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Z množstva dokumentov Karela Čáslavského sa venujem všetkým dielom venujúcim sa 2. svetovej vojne. Okrem iných aj „Čo videli americké kamery v Čechách?“ Celkovo ide o desať dielov:1. Oslobodenie Sušíc, 6.5.1945, 2. Vstup Američanov do Havlovíc, Křimíc a Plzne 6.5. 1945, 3. Ďalšie udalosti z oslobodenej Plzne, návrat čsl. obrnenej brigády, 4. Oslobodenie Stodu, Mankova a Losiny 6.5. 1945, Volary 8. až 11.5.1945, 5. Loket, Krásno a Sokolov, 6. Karlove Vary a okolie 9.-11.5.1945, 7. Cheb 8.5. a zajatecké tábory, 8. Rokycany 7.5. a stretnutie Američanov s Rusmi, 9. Vyjednávanie Američanov a Rusov o demarkačnej čiare, 10. Pohľad za demarkačnú líniu Praha, Velichovka a Hradec Králové. V dokumentoch ide o najúplnejšiu prehliadku filmových záznamov o pôsobení amerických jednotiek na západe, juhozápade a juhu Čiech. Tieto zábery boli uschované v archívoch US Army a uvoľnené pri 60. výročí ukončenia 2. svetovej vojny. Dokument približuje rôzne udalosti z obdobia medzi 5. májom až 8. augustom1945 v Plzni, Rokycanoch, Karlových Varoch, Chebe, Lokti, Sušice, Volaroch a v iných mestách a miestach natočili kameramani jednotiek US Army Signal Corps. Pohľad českých kameramanov je odlišný od amerických v tom, že českého kameramana zaujíma najskôr povstanie pražského ľudu a potom oslobodenie, pokiaľ amerických kameramanov zaujímali predovšetkým Nemci a ich odchod z oslobodzovaného územia. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Karel Čáslavský a jeho fenomén... Některé unikátní záběry, především pak technického rázu, jsou skutečnou perlou dokumentárního filmu ()

Reklama

Reklama