Reklama

Reklama

Smrtelná postel: Postel, která požírá

(festivalový název)
  • USA Death Bed: The Bed That Eats

Obsahy(1)

Další snímek z ranku děl natolik bizarních a autorsky mimoběžných, že se vzpírají žánrovému zařazení a vytvářejí si kategorii vlastní. „Bylo nebylo, do krásné panny se zamiloval démon, přebývající v mohutném stromu. Rozhodl se ji svést i vzal na sebe lidskou podobu a vyčaroval postel s nebesy. Ale dívka při milostném aktu zemřela a na postel skanuly démonovy krvavé slzy. Z této krve se zrodil život a spolu s ním hlad...“ Taková je premisa filmu, za jehož vznikem stojí fantazie a autorská umanutost George Barryho, scenáristy, producenta a režiséra v jedné osobě, který poté žádný další film nenatočil. Titul nic nezastírá. Máme co do činění s ohromnou postelí, která se pro každého, kdo do ní ulehne, stane smrtelnou, a navíc pozře vše, co se ocitne v jejím dosahu. Navzdory prostinkému ději, rozčleněnému do přehledných kapitol (Snídaně, Oběd…) se ale film vymyká racionálnímu popisu. Pohybuje se na pomezí horečnatého snu, zvrácené pohádky, surrealistické hříčky a dekadentně poetického hororu, přičemž ve vrcholných momentech evokuje díla Luise Buñuela či Jana Švankmajera. Přitom nechybělo mnoho a tento klenot zůstal zcela zapomenutý. Na počátku byl Barryho sen, který se autor pokusil zachytit. Natáčení se díky nedostatku financí protáhlo na pět let. S hotovou pracovní kopií Barry v roce 1977 objížděl malé distributory v naději, že se mu film podaří prodat. Nestalo se tak. Jeden z distributorů si ale bez vědomí autora udělal kopii, která se v 80. letech objevila na VHS ve Velké Británii. Až v roce 2001 Barry náhodně na internetu narazil na zmínku o filmu a ke svému úžasu zjistil, že existuje sice nepočetná, leč o to oddanější komunita jeho fanoušků. Téměř třicet let po svém vzniku se péčí společnosti Cult Epics film dočkal prvního oficiálního vydání (na DVD) a nyní se jedinečná možnost vidět tuto oneirickou halucinaci na velkém plátně nabízí všem otrlým divákům. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (20)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Další zábavnej bizarní nesmysl do sbírky ... kupodivu ne tak řemeslně odbytý, jak jsem čekal. Každopádně dnes nebudu moci zalehnout s klidem. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Ještě před krvesajícími automobily a motorkami tu byla postel. Hrůzné ďáblovo lóže, které v době delšího půstu žere leda tak mouchy, se probouzí k životu pokaždé ve chvíli, kdy si to do její místnosti nakráčí jakákoliv lidská potrava. Barryho bizarní námět těžko hledá konkurenci ještě dnes (vraždící pneumatiky by mohly vyprávět), ale i přes očividně nizoučký rozpočet je tahle masožravá postel slušně zpracovaná. Vážnější momenty s pravidelnou přesností střídají ty humorné, za což nemůže jen kostlivec, vypůjčený možná právě z vaší třídy biologie, ani všechny postavy s darem "montypythonovsky" umírat. Je to samotná postel, co se stará o veškerou zábavu. Obzvlášť úvodní "Breakfast" scéna zaručeně pobaví. V ní titulní nábytek posnídá jablko, šampaňské a kuřecí stehýnka, aby budoucím obětem vrátil ohryzek a prázdnou flašku :) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Aby všetci dobre vedeli, že skončia raz na smrteľnej posteli. Vízie, sny šialené, fantáziou živené. Kvôli láske démon zlezie zo stromu - a šup rovno do postele, do domu! Žltkastá pena farby šťanky, nevyberá si ver návštevné stránky. Kto príde, toho lôžko zožerie, prv, než od strachu sa doserie. Bizarne humorný chod jedál, kde nechýba ani dezert, poskytol tento uletene surreálny prezent. A na koniec poznámka obligátna: nechýba ani literatúry ponuka delikátna. Pažravá posteľ má i bibliografický odtlačok. Mimo Millerovho Obratníka Raka či Biblie, spapala i žartovne erotického časopisu Candid Press výtlačok. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Bizarní experimentální snímek o posteli, co požírá nejen lidi. Zábavný film kombinující příběh dávné legendy o zamilovaném démonovi a krásné dívce s osudy současníků, kteří se stávají nechtěnými položkami na jídelníčku hladového nábytku. Vzpomínky na již snědené i scény s právě pojídanými mají kouzlo nízkorozpočtového snímku, který natočila mysl explodující fantazií. Některé obrazy jsou dekadentně krásné - pohlcené žluté růže se smísí s krví sežrané dívky a vyrostou jako rudé z její lebky nedaleko prokletého domu. Když se Dianě (D. Hallová) podaří vyprostit ze smrtelného obětí, očakával jsem chapadla či jazyky. Nic. Se zkrvavenýma nohama se vyplazila téměř z domu....a pak se vymrštil pruh látky, omotal se jí okolo nohou a bylo rozhodnuto. Už je mi jasné, kde se Craven inspiroval, když se rozhodl v Noční můře zlikvidovat J. Deppa... A co se asi stane, jestliže ponoříte ruce do trávicích kyselin hladového žaludku? Pro okrajové publikum. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

...Kde se dá ta postel koupit? Hned bych měl pár adeptů který bych pozval na přenocování...Teď už k filmu. Čekal sem zábavný Béčko. Béčko jsem dostal nikoliv však zábavný. A to mám rád podobný ujetosti kde vrahem je něco netradičního jako třeba v tomhle případě postel. Tohle mi ale nesedlo a i těch 77minut na mě bylo docela dlouhejch. Je to škoda, protože z téhle postele se dalo vytřískat daleko víc. ()

arie 

všechny recenze uživatele

Sen natočiť si svoj vlastný filmový projekt sa splnil i pánovi Barrymu a ja som vďaka nemu videl jeden z najväčších a najhorších úletov svojho života. Infantilný amatérsky brak ma však totálne rozkúskoval scénou s rukami Williama Russa, ktorá bude určite doznievať veľmi dlhú dobu v duši každého odvážlivca, ktorý sa odhodlá zočiť túto snímku. ()

giallo odpad!

všechny recenze uživatele

Tak Death bed na mě byla hodně silný kafe. Bez milosti odpad! Už dlouho jsem neviděl tak brutálně nudnou, bezpříběhovou, neatmosferickou sr**ku. Ztráta času, doporoučuji se vyhnout obloukem....Místních 67%? Velké WTF ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Vskutku podivný počin, ktorý je stelesnením divokých vízií v tej dobe začinajúceho (a zároveň aj končiaceho) filmového tvorcu Georgea Barryho na celuloide. Barry disponoval nizučkým rozpočtom, vzhľadom k čomu si vo svojej prvotine nepočínal najhoršie. Vystačil si s jednou kamennou miestnosťou, honosnou starobylou posteľou, pár litrami žltkastej tekutiny a asi desiatkou hercov-nehercov. Z technického hľadiska by sa toho Death Bedu dalo vytknúť dosť, okrem snehobielych častí školskej kostry (lebka, ruka) z hodiny prírodopisu, ktoré boli použité v niektorých scénach sa tu však už nevyskytlo nič, čo by výraznejšie bilo do očí... ()

Mulosz odpad!

všechny recenze uživatele

Bohuzel mam z toho celeho pocit, ze ten pan myslel toto dilo jako regulerni zanrovy film. Navic nepochopil zakladni zasady kontinuity strihu, a to opet neslo o zamerny vyrazovy prostredek. V mistnosti s posteli a v pohybech postav se clovek hodne ztraci, a to prostorove neslo o zadny labyrint. Pokud by to byla parodie, s jednou hvezdickou bych se slitoval, ale jen s jednou, protoze ac jsem se sam snazil prehodit na parodickou notu, ani z teto optiky film nefungoval. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

On jenom prvotní nápad nestačí, pořád jsem čekal, že se to rozvine někam dál, ale ono to zůstalo jenom u toho, že postel sežere všechno v jejím okolí. Zpočátku mě to bavilo a třeba snídaně byla super, jak postel nejprv sežrala jablko, kýbl kuřecích křidýlek, vypila víno a pak sežrala i milující se pár. Jo, tady to ještě fungovalo, jenže pak se to zbytek filmu opakovalo pořád a pořád dokola a už to nebylo zajímavé, jenom strašně nudné. Navíc tady absolutně nic nedává smysl (postel chvíli může žrát jen to, co je na ní a pak sežere barák poblíž ní?) a konec vypadá, jako by tu prostě musel být, protože sám Barry přesně nevěděl, co chce natočit. Teda jo, věděl, chtěl natočit film o posteli, co všechno sežere a pojmout to umělecky, ale zas tak zajímavé to není, když to nikam nevede. Kamera je ale naprosto skvělá, to musím uznat, hodně záběrů jsem si i přes tu nudu dost užil. 2* ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Zábavně špatné. Otrlý divák Adam rozhodně doporučuje. Kouzlo takového filmu tkví jednak v nesmyslném a špatném scénáři opírajícím se o nechtěně humorné hlášky a snahu o rádoby psychologizaci postav a jednak o špatnou řemeslnou stránku. To se nedá popsat, to se musí vidět a nejlépe s lidmi s podobným humorem. Dneska už takové filmy vzniknout nedokážou. Tohle jsou zlatá sedmdesátá a osmdesátá léta.......P.S:: Doufám, že uživatel hirnlego nechce tvrdit, že George Barry umí točit. Vždyť už pak nic nikdy nenatočil! Chrochtající postel na tebe :-) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Well... těžké hodnotit. Šíleně amatérský, laciný a dá si říct i blbý film, který se odehrává v jednom pokoji s postelí. Na druhou stranu originálnější horor jsem dlouho neviděl - démon zaklety v posteli, která sežere všechno a všechny, kdo se k ní přiblíží. Některé scény jsou skvělé, jiné na hranici totální debility (kostlivé ruce). Dávám dvě hvězdičky, protože jsem v průběhu sledování přemýšlel jak nad odpadem tak nad nejvyšším hodnocením, což se mi často nestává. ()

Shanen29 

všechny recenze uživatele

Podivný,bizarní,zábavný a hlavně blbý film,který se jen tak nevymyslí.,ale někdy takový úlet i potěší svou originalitou. ()

mrakoplasH 

všechny recenze uživatele

Neurazí ani moc nenadchne, prostě jen pobaví. Děj je šíleně jednoduchý, různorodost záběru se blíží nule a efekty jsou opravdu nepovedené, takže není divu pro zařazení na Otrlého Diváka. ()

Reklama

Reklama