Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Že princové osvobozují zakleté princezny, to je v pohádkách záležitost zcela běžná. Pokud se jim to podaří, vezmou si obvykle dotyčnou princeznu za ženu a pohádky je konec. Jenže hrdina našeho příběhu, princ Myšlenka z Našeho království (J. Dolanský), je z jiného těsta – je totiž profesionální osvoboditel, byl už prakticky všude a jeho sláva se šíří na všechny strany. Zachráněných princezen má už na kontě téměř sto a jen jedna chybí, aby jeho matka (I. Svobodová) mohla začít s pořádnou oslavou. Jako naschvál se ale zdá, že všechny princezny jsou už osvobozené! Nakonec se přece jen jedna najde, jenže ta je zrovna ze Sousedního království, se kterým Naše království nemá právě nejlepší vztahy. Myšlenkovi nezbude než v převlečení za zahraničního reportéra zjistit, proč princezna Serafína (V. Kubařová) přestala mluvit, kam zmizel král Hudra a co je zač ten podivný rádce Scuccetti (P. Kříž). V osvobozovací misi mu pomohou nejen tři kouzelné dary od jeho otce krále Mudry (V. Preiss) – chytrá čokoláda, pravdivé buchty a zamilované víno, ale také nešťastný princ Semrád (M. Novotný) ze Sousedního království. Ten se z tajného Myšlenkova obdivovatele změní v jeho dobrého přítele a kdo ví, jestli si nakonec nějakou tu princeznu také sám neosvobodí… (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

Brouk 

všechny recenze uživatele

Lehce potřeštěná pohádka s úchvatným hrabětem alias čarodějem Skuchettim v netradičním podání P.Kříže, jinak pohádka nic moc.... spíš nic... než moc... ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Ona to ani tak není pohádka, jako parodie na pohádky oděná do kostýmů z třicátých let. Král Mudra, který čte z křišťálové polívky, která ukazuje věci, že si není jist, zda není zkažená, krále Hudru zas nepozná vlastní žena, sotva ho kouzelník zakleje do paruky a vousu, princ Myšlenka, profesionální osvoboditel a princezen, že z toho má člověk mžitky, i když o většině z nich se jen mluví. Princ má osvobodit princeznu, která ovšem tentokrát není zakletá, a když ji přesto osvobodí, tak má splnit úkoly tak těžké, že se mu to nepovede a měl by rovnou jít do věže, kterou v Sousedním království taky nemají. A ty hádanky vymýšlí kouzelník Scuccetti, který si to evidentně užívá. No a aby princ nezdržoval, tak ať odpoví na poslední hádanku do večera, nebo může do té věže rovnou. No ale když oni opravdu v Sousedním království žádnou nemají. Tak ať si jde, kam chce. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Dobrý: Celkový námět, stylizace a la 20. léta (sic!), levharto-zebří královský ohoz, princezna Serafina, oba princové a královniny kozy. Špatný: Celkové provedení, hrabě rozvalující se na královském trůně, princezna-komorná s vizáží a projevem laciné modelky a zase mimoňský král vynalézající vynálezy. Komentáře: Závažné otázky a upozornění přináší PollyJean. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Značně ztřeštěná nadsázka. Paf jsem byl z poprsí Ilony Svobodové, v rámci neprozkoumané cesty mezi kozy se ze mě stal Skoumal. Určitě i zbytek dámského osazenstva (pevně) stál za průzkum. Anna Suchánková v roli komorné uzemnila milovníky blonďatých hlav, Veronika Kubařová z dob, kdy ji ještě neobdělával Khek, poslední do dámské party byla Veronika Freimanová, upřímně nikdy nebyla můj typ a ani po tomhle jejím účinkování nepřehodnotím svůj výběr. Nejzábavnějším z celé party byl ráčkující čaroděj Pavel Kříž. Herecky se neztratil celkově nikdo. Snesitelní a v mnohém atypičtí princové Jan Dolanský a Michal Novotný utvořili posléze originální dvojici. Relevantní zápletkou tenhle počin zrovna neoplývá. Ovšem tropí si legraci ze zaběhaných pohádkových klišé, úmyslně se v něm přehrává a v závěru si dokonce troufá na četná nečekaná odhalení. Jaroslav Hanuš si s realizací scénáře Egona Tobiáše poradil zdatně a jejich společná sázka na pohádkovou legraci, která je dokonale odvázaná a nemálo ztřeštěná, vyšla. Pokud jste ovšem milovníci tradičních pohádek a zastáváte ustálené pravidlo, že princové mají být charismatičtí krasavci s kvalitní tělesnou konstitucí, pak raději zůstaňte u pohádkové klasiky. 8/10 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Skvěle jsem se bavil. Skutečně jde spíše o parodii na pohádky, zabalené do hávu 30. let minulého století, s motocyklem, novinami, telefony apod. Ale o parodii překvapivě vtipnou, chytrou, domyšlenou, logickou, a dokonce se zajímavým příběhem, i když samotná zápletka není až tak složitá. Pavel Kříž si zde bere hodně pro sebe a svou postavu, evidentně si ji užívá, ale pozadu není ani Dolanský. Možná by mne zajímal prequel, protože nápad zachraňování princezen jakožto výdělečného podniku je dokonalý. Spíše pro dospělé diváky, ale syn se také docela bavil. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Těší mě, pane králi !! Semrád !!" - "Já jsem taky rád.." ;) Ačkoliv tahle nesmírně zdařilá a vtipná žánrová hříčka po režijní stránce bohužel platí za typickou diletantsky rozjuchanou hanušovinu, která ledabyle kombinuje žánry, zde kupříkladu ten pohádkový s přepjatým a zejména vyčpělým slapstickem, jako by režisér Jaroslav Hanuš ani mnohdy nevěděl, co vůbec dělá, ten veskrze skvostný skript Egona Tobiáše, byť i ten by pár zásahů snesl, a převážně výborně uchopené charaktery jej povyšují na skutečně osvěžující a inteligentní podívanou, která se v rámci té televizně pohádkové porevoluční tvorby hned tak nevidí.. Zejména již tradičně fantastický Jan Dolanský či co do netradiční civilní komiky nesmírně nadaný Pavel Kříž mé tvrzení jen dokládají.. A tak zamrzí snad jen naprosto nevyrovnané tempo, místy dost mizerná kamera s nepochopitelnými úhly snímání či celá Kořínkova otravná hudební složka, která spolu s těmi zvuky á la groteska jen zbytečně jednoho upozorňuje, kdyby to náhodnou divákovi uniklo, že vlastně sleduje parodii žánrových motivů.. 100+1 Princezna se povedla natolik, až mi to vyrazilo dech, byť tedy paradoxně svému režisérovi navzdory.. I když vlastně dnes celý tenhle stále velmi populární žánr nelze vnímat jinak než jako jeden velký zoufalý paradox.. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ehm...zřejmě parodie na pohádku, zdá se... Jedna z pohádek, u kterých se při natáčení tvůrci zřejmě bavili více, než poté diváci. Naštěstí tu je můj oblíbený Jan Dolanský ve své bezvousé inkarnaci a Pavlu Křížovi jdou záporáci moc a moc k duhu, takže to nebyla až taková nuda, jen taková normální... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Celkem povedená moderní pohádka s jednoduchou zápletkou a dějem, místy i vtipná. Na dobu svého vzniku lehký nadprůměr, proto i mé hodnocení lehce nad 2,5 hvězdičky. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pro mně velké překvapení - a pozitivní! Na začátku to vypadalo na pěkné fiasko - princ na motorce, potrhlé království s králem vynálezcem a čarodějem, strašně přehrávající Dolanský. Ale když jsem si na tohle všechno zvykl, dostal jsem celkem slušnou pohádkovou komedii či snad až parodii na všechny ty udatné prince, kteří vysvobozují princezny, na všechny čaroděje, zaklínače, vynálezce a začarované princezny. Já jsem se velmi bavil. ()

ghatos odpad!

všechny recenze uživatele

100 + 1 = -90%. Septik! Pohádky mají svá pravidla z dost dobrých důvodů. Jejich proces debilizace něco vypovídá o jejich autorech. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

stylizace pohádky do 20. let 20. století vždycky avizuje komedii, kterou tentokráte naznačuje i sám název. Vtipní jsou místy oba princové, s princeznami je to horší, to už více prostoru tentokrát dostávají královny. Králové jsou buď nepřítomni nebo se sníženou příčetností (mimoňovitý vynálezce Preissův), má to snad být nenápadná paralela k současné podobě rodin? Zlo představuje Pavel Kříž opět ve variaci italské. Tentokrát je za hraběte Skučetiho, který navíc disponuje zděděnými kouzelnými silami, jichž nakonec trestuhodně nevyužije, neboť místo neuhodnutelných hádanek dává princovi jen návodné komentáře stávající situace. Aby pohádka neskončila příliš rychle, musí do té doby dokonalý vysvoboditel projevovat překvapivě mdlou chápavost. Nakonec zjistíme, že korekturu by zasloužil i ten název, neboť stá princezna se raději vysvobodí sama, pokud vůbec přistoupíme na to, že byla zakletá. Ale jinak to každopádně bylo milé. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Už to nemůžu, ani vidět!" 100 + 1 zahraniční zajímavost: 100 + 1 princezna, aneb další nudná či stupidní pohádka, vyrobená v České televizi, jejíž název měl znít "100 + 1 království", jelikož princezny jsem napočítal pouze tři, ale království s nesmyslnými, nebo trapnými jmény, jako třeba "Nabroušené", "Natočené", "Očividné", nebo dokonce "Putující", je v ní nejméně 11 a také se zde už podruhé, během roku 2006 potkal Jan Dolanský s Viktorem Preissem. Poprvé to bylo ve filmu "Všechno nejlepší", který je asi tak stejně zajímavý. Mimochodem, kolegyně uživatelky Jezinka.Jezinka, Matematicka a Ezis, se tu podle použitých kostýmů a účesů, snažily odhadnout v jakém období se tato pohádka odehrává a nejblíž pravdě je asi Ezis, kostýmy i účesy opravdu vypadají na dvacátá léta, dvacátého století. Jediné, co by do tohoto období nezapadalo, je princův fotoaparát Flexaret, který se objevil až v roce 1939. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

V hodnocení této pohádky souhlasím se svým oblíbeným uživatelem Amper01. Příjemná oddychová pohádka na nedělní odpoledne. Příběh byl velice zdařilou "moderní" autorskou pohádkou, která paroduje obvyklé pohádkové postupy (spousty hádanek, "vysvobozování" ad absurdum, spousta kouzel a čarování...). Nechybí mu ale pohádkovost a vše nakonec dobře dopadne - nepřátelé se smíří, zlý čaroděj se stává sluhou hodného krále, princové slaví svatbu s princeznami... Příběh je zasazen do období secese, čemuž odpovídají rekvizity i kostýmy. Velice příjemné je herecké obsazení vedlejších rolí, především králů a královen. Mně osobně se nejvíce líbil Viktor Preiss. Pohádka je svým charakterem určena spíše starším dětem a dospělým, kteří se u ní mohou příjemně pobavit... Zajímavé komentáře: Amper01, Jezinka.Jezinka, slunicko2, eagle-eye, suntaja ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Absolutní dno českých pohádek, tedy pokud se tohle ještě dá nazvat pohádkou. Pohádku to připomíná snad jen tím, že se to natáčelo na zámku a vystupuje tam nějaký hrabě a princezna. Jinak je to totální debilita, kterou natočili za pár korun ve výpůjčených kostýmech, které do sebe ani nezapadají (princezna s hraběnkou v kostýmu swingových zpevaček, hrabě vypadá jak čert, princ osvoboditel s brýlemi na motorku a Novotný vypadá jak Columbo s čepičkou Emila Holuba). Vůbec nechápu, že v tom hraje tolik známých herců. Tak Dolanský s Kubařovou byli na začátku kariéry. Ale Freimanová s Preissem v tomhle braku? Proč? [282. hodnocení, 19. komentář, 50%] ()

Ezis 

všechny recenze uživatele

Matematicka a Jezinka.Jezinka: moje sestra pro změnu tvrdí, že pohádka je zasazená do dvacátých let :-) (viz krátká mikáda, ozdoby ve vlasech a jednoduché, volné, kratší šaty. Secese to určitě není, to se nosily drdoly, klobouky a dlouhé sukně. Ve třicátých letech se nosily vlasy spíš navlněné, šaty o něco zdobnější a užší.) Jinak naprosto souhlasím s Matematickou, je to skvělá komedie a parodie na pohádky, které přesto nechybí příjemná pohádková atmosféra. Jana Dolanského v pohádkách nevídám moc ráda, ale role prince Myšlenky mu přesně sedla. Viktor Preiss jako obvykle skvělý. Režisér Hanuš + scénárista Tobiáš = dobrá kombinace. ()

Reklama

Reklama