Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seriál Hříšní lidé Města pražského, který již desítky let těší televizní diváky, zrodil novou dramatickou postavu – pana radu Vacátka. Postavu, která se ve skvělém podání Jaroslava Marvana stala nesmírně populární. Také dnešní příběh vám znovu připomene jeho věčný souboj s pražskou galérkou... Je Štědrý den roku 1928. Rada Vacátko (J. Marvan) si chce ve svém rajónu uklidit a prověřuje všechny možné pachatele. Nakonec se soustředí na kasaře Nováka (V. Brodský), který je v podmínce a další rozsudek by tvrdě dolehl i na jeho rodinu. Má v péči malého syna, žena mu právě utekla. Ale pan rada zná kasařskou pověru, která praví, že na Štědrý večer se dají všechny pokladny světa otevřít, a to třeba i jen paklíčem, a jde si Nováka okouknout. Doma je jen jeho malý synek, který se těší na Ježíška, otec odešel pro tradiční rybu do hospody. A tak Vacátko schová kasaři jeho „nádobíčko“ a Štědrý večer stráví s kasařem a jeho synkem, aby zabránil nejhoršímu… (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosferická derniéra skvělého detektivního seriálu, pražská mordparta rady Vacátka se patrně již rozpadla, jelikož pan rada je na tenhle případ docela sám...ale nikomu to asi nebude příliš vadit... (mně osobně jako poučenému divákovi vadí pouze vědomí faktu, že tahle role byla tou Marvanovou poslední...hodně symbolicky se tak uzavřela jeho bohatá umělecká životní dráha...) Smekám, pane Marvane... Podobné filmy a seriály: Pěnička a Paraplíčko, Partie krásného dragouna, Vražda v hotelu Excelsior, Smrt černého krále, Hříšní lidé města pražského, Panoptikum města pražského, Hříšní lidé města brněnského ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak trochu neprávem pozapomenutý vánoční příběh pana policejního rady Vacátka, ovšem tentokráte už bez jeho kolegů Boušeho (J. Vinklář) a Brůžka (J. Bláha), Mrázek ( F. Filipovský) zůstal. Rada Vacátko tentokrát vyšetřuje případ kasaře Nováka (V. Brodský). Film stavěl na stále dobrých hereckých výkonech a to ve všech rolích, ale na populární o čtyři roky mladší televizní seriál "Hříšní lidé města pražského" i na pozdější čtyři celovečerní filmy samozřejmě neměl. Na to byl příliš krátký a jen spec. zaměřen. Poslední Marvanovo vystoupení v televizi. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nezaslouženě podceňované završující dílo HŘÍŠNÝCH LIDÍ MĚSTA PRAŽSKÉHO, této perly klasiky asi nejen české detektivky, přibližuje radu Vacátka a s ním i mimořádnou, nedoceňovanou velikost Marvanova - a marvanovského - herectví z neobvyklého úhlu. Svátky klidu a míru jsou nejen povznášející, ale i vražedné: to pro ty, jejichž život není v pořádku a jejich mezilidské vztahy nejsou prosty hlubokých kazů a fatálních nedodělků. Starý mládenec zůstává věren sám sobě: schopnost nadhledu, shovívavost, kterou vztahuje nejen ke světu, ale i k lidem, mezi něž prozíravě a věcně zahrnuje i sebe sama, umožňují spolu s kvalitním scénářem zhlédnutí díla, na které se nezapomíná. Štědrý večer rady Vacátka je i štědrým večerem ducha, srdce a lásky také pro všechny, kdo s pozoruhodným mužem československé prvorepublikové policie sdílejí prožívání nejposvátnějšího a nejsvátečnějšího dne v roce. Nechce se věřit, že pro Marvana to bylo poslední vystoupení před kamerou, které uzavřelo jeho takřka půlstoletou uměleckou dráhu dramatického divadelmího herce, jehož nejvlastnějším jevištěm bylo a zůstalo nadčasové stříbrné plátno českého filmu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Krátka epizódka, ktorá je všetkým možným, len nie námetom s kriminálnou zápletkou. Človeku je doslova ľúto dať ju z pohľadu hodnotenia “dolu”, keď videl celú sériu, ktorú vníma takmer ako “dokonalú”. Tešil som sa, že uvidím nejaký prípad pod dohľadom pána Radu, dostal som však emotívnu hrádku s emóciami v chudobnej rodine, kde sa len predchádza negatívnym myšlienkam. Zažmúrim všetky oči a dám z rešpektu tri. No keby mám byť objektívny, očakávania sú ďaleko od reality. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Vacátko jako perfektní personalista - drží karty v ruce a přesně ví, co může od těch svých výtečníků očekávat. A nemýlí se ... Z toho by si mohli vzít příklad současní šéfové velkých firem - jak se má pracovat s lidským potenciálem. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný a pohodový vánoční příběh, odehrávající se na Štědrý den roku 1928 na motivy seriálu Hříšní lidé města pražského. Je určitě velice zajímavé vidět, jak se tehdy před 80 lety slavili v Česku velice skromně Vánoce, jak to tehdy o Vánocích vypadalo a jak stačil dítěti ke spokojenosti elektrický vláček pod stromečkem. Dneska se člověk těm dětem vůbec nezavděčí, tehdy všechno bylo skromnější a mnohem méně megalomanské. Možná si říkáte, že tohle do komentáře filmu nepatří, ale já o tom mluvím proto, že když už se na tenhle film nechcete podívat kvůli ději nebo když vás to po dějové stránce nebaví, tak se alespoň dozvíte, jak to tehdy vypadalo a jak se tehdy Vánoce slavily. Skoro si troufám tvrdit, že mne ani tak nezajímal příběh, jako spíše zjištění, jak se tehdy slavily v Česku Vánoce. Příběh u mne byl až na druhém místě, ale zase musím uznat, že film vůbec nenudil a jednalo se o zajímavý příběh, který mne dokázal zaujmout. Své herecké kvality tu prokázal jak vynikající Jaroslav Marvan, tak neméně vynikající Vlastimil Brodský, o kterém si troufám tvrdit, že Marvana dokonce předčil. A i ten klučina hrál docela dobře. Zkrátka toto je velice zajímavý film, který si o vánočních svátcích místo v televizním programu určitě zaslouží a který stojí za vidění. Dávám čtyři hvězdičky. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Slabší "Vánoční" příběh rady Vacátka ze "čtyřky" navazující na seriál "hříšní lidé města pražského"... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pěkná atmosféra Vánoc, Štědrého dne z doby dávno minulé...První republika, chudoba obyčejných lidí, radost z prostých dárků, chudě ozdobený stromeček....má to své kouzlo. K tomu všemu jest naservírovaná příjemná zápletka, kde nejde o nic závažného...Vynikající Jaroslav Marvan a Vl. Brodský. Příjemná podívaná. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Malý vánoční koncert dvojice Marvan - Brodský, která poklidně rozehrává na dialozích postavený štědrovečerní příběh o chudobě, pokušení, beznaději, ale také o naději a jednom dobrém skutku. Dobře vykreslená atmosféra dýchající mírem vánoc a přece pod povrchem vibrující napětím. Přes poněkud rozpačitou kameru a občasné zaváhání pro mě povedená Marvanova tečka za rolí Vacátka a současbě důstojné loučení s televizními diváky. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jakási civilní dotočná spíše o herci J. Marvanovi, než o kriminálním radovi Vacátkovi. Ponuré, fádní, a přece kdo má herce J.Marvana rád, tak to bere spíše jako jeho derniéru.***(2.12.2010) ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Lidskost nade vše. Herecký koncert Jaroslava Marvana a Vlastimila Brodského v dojemném epilogu legendárních Hříšňáků. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Marvan opět dokládá své herecké mistrovství a ani Brodský se rozhodně nenechá zahanbit. Problém této televizní inscenace je pouze v její příležitostnosti a je to rozhodně škoda. Vánoční "kasařská pověra" o pokladnách, co se samy otevírají je zbytečné berlička, bez níž by bylo příběhu lépe. Škoda také té ne zrovna podařené kamery a občas dost ledabylého střihu. Celkový dojem: 70% ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Dobré skutky se mají dělat především o vánocích a rada Vacátko (Jaroslav Marvan) jeden takový udělá přímo na Štědrý den, kdy jak praví kasařská pověra, lze kasy otevřít pouze paklíčem. Ve spolupráci s inspektorem Mrázkem vytipují, kdo by se mohl právě v tento den vypravit na některou kasu. Rada Vacátko navštěvuje recidivistu Nováka (Vlastimil Brodský), aby jej od tohoto úmyslu odradil. Moc pěkné herecké výkony. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

S radou Vacátkem se rozloučíme pěkným vánočním dílem, ze kterého ta atmosféra přímo sálala. Jasně, žádný zajímavý mord v něm řešit nebudeme, dokonce se budeme muset obejít i bez poloviny slavné mordparty (Bouše a Brůžek), Filipovský coby Mrázek se tam objeví jen na chvíli, ale o tom to nebylo. Tady šlo o morální poselství, vánoční atmosféru a promluvu do duše kasaři Brodskému. Uteklo to jak voda a je obrovská škoda, že pan Marvan se už k této roli bohužel vrátit nemohl. Do dvou let odešel navždy… ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Příjemný vánoční doplněk k Hříšným lidem města pražského. Tentokrát se rada Vacátko snaží zločinu zabránit ještě dříve, než se stane, namísto, aby ho vyšetřoval. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Vždyť vy jste ještě pořád kus pořádnýho chlapa, Novák !!" - "Jakejpak já sem pořádnej chlap, když mi utekla žena ?!" - "Ale jděte, Novák !! To se přece stává i v lepších rodinách.." ;) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Kouzelný vánoční příběh, krásná člověčina a k tomu herecký koncert pana rady Jaroslava Marvana a kasaře Vlastimila Brodského, u mě filmová spokojenost.. ()

Reklama

Reklama