Reklama

Reklama

Děvčata v uniformě

  • Česko Dívky v uniformě (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Sirotek Manuela se po smrti své matky dostává do internátní školy, kde panují přísné konzervativní poměry. Platonicky se zamiluje do mladé vychovatelky Elizabeth, která jako jedna z mála prosazuje upřímný a přátelský přístup k dětem. Manuela se v podnapilém stavu ke své lásce veřejně přizná na školním večírku, za což následují ze strany školního vedení tvrdé postihy, které dovedou dívku až k pokusu o sebevraždu. Filmový debut Leontine Saganové Děvčata v uniformě se zařadil k nejpozoruhodnějším německým titulům raných třicátých let - mj. se jako jeden z vůbec prvních narativních filmů více či méně explicitně zabývá tématem homosexuality. Režisérka záhy po jeho dokončení emigrovala do Velké Británie a v dalších letech se věnovala převážně divadelní práci. (minus)

(více)

Recenze (11)

burina 

všechny recenze uživatele

Na začiatok 30-tych rokov musel byť tento príbeh o platonickej lesbickej láske značne odvážny. Vidím, že nemecká kinematografia ukrýva predo mnou ešte kadejaké klenoty. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Snímek bych nevnímal jen v jeho stránce zobrazení lesbických tužeb, ale i v tom, že typ školství představený ve filmu formoval v Německu generace, které vítaly právě v těchto letech nacismus. O to víc absurdněji působí školní nastudování Schillera, jehož romantické bouřliváctví je v dosti velkém protikladu s autoritativností zařízení, kde děvčata pobývají (třebaže i romantismus byl jedním ze zdrojů nacismu).Niterný realismus snímku podkreslují i expresionistické dozvuky interiéru. ()

Reklama

Brygmi 

všechny recenze uživatele

"Proč se chvěješ? Jsi nervózní?" Rok 1931. Přísně konzervativní škola, ve vzduchu je cítit erotické napětí, děvčata dospívají a chybí jim chlapecká společnost. Možná proto jsou fascinovány krásnou učitelkou Elizabeth von Bernburg. I čtrnáctiletá světlovláska Manuela je okouzlena a začne v ní klíčit zvláštní cit. Platonická láska? Jak by mohla dojít naplnění? Ačkoliv o vztah učitelky a žačky tu vlastně ani nejde. Protože pořád tu jsou ty dívky "uvězněné" ve škole a uniformy, které je svazují... Na svou dobu odvážný snímek. Existuje i remake s Romy Schneider, který převedl sice téměř doslova jednotlivé scény a dialogy, ale kouzlo originálu se mu zachytit nepovedlo. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Spickova zalezitost pro fajnsmekry, aneb jak vypada pravy "eroticky roman z 30. let" prevedeny na filmovy pas. Jeden letmy polibek, obaleny 90 minutovym dusnem. Poklad. (uz jen ty jmena - opravdu prekrasna Hertha Thiele jako "Manuela von Meinhardis", vamp Emilia Unda jako "Oberin des Stifts - Hedwig Schlichter x Frulein von Kesten", Ellen Schwanneke jako "Ilse von Westhagen" atd.) ()

Chung 

všechny recenze uživatele

Ten film stojí za vidění především kvůli příběhu, který vypráví. Vzhledem k době vzniku je to malý zázrak a v dějinách zejména LGBT kinematografie zásadní milník (nepřekvapí, že vznikl právě v Německu – Berlín přelomu dvacátých a třicátých let byl asi nejliberálnějším městem Evropy). Popravdě by ale asi bylo přehnané mluvit o něm jako o majstrštyku filmového řemesla. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama