Reklama

Reklama

30 dní dlouhá noc

  • USA 30 Days of Night (více)
Trailer 3

Každý rok se město na severu Aljašky na měsíc ponoří do tmy. Letošní zima však přinese i smrt.. Místní obyvatelé nemůžou zastavit to, co přichází. Krvežízniví upíři se vydávají na šílenou žranici. Je to svět, o němž dosud jen snili. Jenom dva lidé stojí mezi hladovými vetřelci a těmi, kdo přežili první krvavý útok. Šerif Eben (Josh Hartnett) a jeho žena Stella (Melissa George) bojují, aby mohli zase spatřit denní světlo. Dokážou městečko zachránit nebo se setmí navždy? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 085)

POMO 

všechny recenze uživatele

Vážený britský divadelný gentleman Danny Huston v roli lídra upírov v štandardne napísanom horore? Sam Raimi je silný a vynaliezavý producent. Už z úvodných záberov je jasné, že nejde o žiadne béčko. David Slade si može podať ruku so Zackom Snyderom. Je majster na zimomriavky a dokazuje, že aj o upíroch sa ešte stále dá nakrútiť působivý žánrový bonbónik. Len škoda, že nám film miestami servíruje osvedčené žánrové scény, ktorými nás naposledy - po veľmi dlhej dobe - tak potešil práve Snyderov Úsvit mŕtvych (premenené dievčatko alebo identická scénka s nutnou likvidáciu čerstvo nakazeného parťáka). A tiež trochu škoda, že upíri hlavnej „grupy“ neboli individuálne viacej rozvinutí - tak, ako by si s nimi vyhral Guillermo del Toro. Ináč paráda. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Potvrzení dojmu z Hard Candy: Talent Davida Sladea je tak velký, jako je ostrá sekyra Joshe Hartnetta. Tenhle chlapík natočí ještě hodně efektních a přitom ne limonádových blobkusterů. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Hype jako Brno. Efektně natočené úseky, badass Hartnett ve své životní roli a problesky mrazivé atmosféry hororových etalonů osmdesátých a devadesátých let. To všechno v moderním hávu s pořádnou horou gore efektů a řízné muziky, takže tomu vlastně nelze "fanouškovsky" nic vyčítat. Ale bohužel - minimálně polovinu filmu jsem měl pocit, že je to pěkně natočená předvídatelná nuda s nepříjemně přehrávajícími namaskovanými lidmi, jejichž teatrálnost mi lezla krkem už po našem prvním setkání. Stylové fragmenty posilují prvoplánové dojmy, ale scénář včetně dialogů, zbytečných smrtí a zhovadile konstruovaných myšlenkových pochodů stejně ve finále nedokáže příliš dobře maskovat, že se tu vůbec nic neděje, není si o čem povídat a divák nemá do koho se "položit". 65% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Moje pocity ze Sladeova pojetí velmi svérázně nakresleného a na mě osobně na pohled ne zrovna příjemně působícího comicsu jsou dost rozporuplné. To už tak ale se mnou bývá, když mi někdo naservíruje úvod, který svou atmosférou připomíná do vnitřností hluboko zaťaté spáry Carpenterovy Věci, pak to přiživí neskutečně makabrózním masakrem v měřítku při zachování takových podrobností nepříliš často vídaném a pak už to až do konce jen tak chladí něčím, co ze zásady nenazývám horrorem, neboť jediným klacíkem šťouchajícím do diváka je to, jak na pohled hnusní jsou zde přítomní vampejři (Podotýkám, že jsou naprosto úžasně nechutní;)). Ano, sem tam se sice objevil záběr či věta, která navodila na mé tváři uznalý úsměv, ale jinak jsem většinu času přemýšlel nad tím, proč ten, jenž stojí v čele svého lidu na počátku nového tažení proti našemu lidu, musí pořád vypouštět z huby takové nesmysly a proč se věci dějí tak podivuhodně jako se dějí. Mám radost z toho, že některé záběry vypadají jako oživlé stránky z té drsné knížečky, kterou si pamatuju z jednoho svého velmi oblíbeného hradeckého knihkupectví, ale některé věci naopak na plátně nefungují ani zdaleka tak jak si tvůrci zřejmě přáli. Jediné co zbývá říct je, že Melissa George je stále ta bad bitch pusinka jakou si pamatuju z Alias;) což sem sice vůbec nepatří, ale na druhou stranu je to pro mě argument hovořící ve prospěch jedné poměrně krátké polární noci. Nakonec tedy vyštrachám ze svého kapsáře 70% a budu čekat, jestli to příště třeba nebude lepší. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat moderní akční horor, který se nebojí učit od klasik. Atmosférou to osciluje někde mezi kultovní Věcí a Silent Hillem, dravost upírů se vyrovná těm nejrychlejším zombie mrchám, a jejich vizuál je tak „krásně hnusný“, že upřímně doufám, že se mi o těch parchantech nebude zdát. David Slade dokázal přetavit komiks do naprosto hladké adaptace, v které se sice občas postavy přesouvají podezřele rychle v ději, ale tempo ani minutku nesleví a to je to podstatné. Navíc je to rozkošně krvavé a politicky nekorektní, ani jednou však rušivým způsobem. Výborná věc pro dlouhé zimní večery, kdy neplánujete jít spát;) A jestli někdy v zimě potkám večer venku holčičku v květinových šatech, budu se modlit, aby byla po ruce sekera! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

V Pasti se mi líbilo, 30 dní dlouhá noc mě téměř nadchla. Proč jenom téměř? Protože závěr byl tak trochu málo uvěřitelný a poslední scéna do tohoto typu filmu vůbec neseděla. První půli ale nemám co vytknout - perfektní atmosféra, děsiví upíři, fungující lekačky, ostrá sekera... Jeden z nejlepších hororů letošního roku a zasloužených 85%. Horror movie of the year ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zbytočne dlhé a za niektoré úseky scenára by som okamžite staval k múru, ale tá ATMOSFÉRA, tie infarktové ľakačky a tie nekompromisné gore efekty (snežné rýpadlo a odtínanie hlavy sekerou nad drvičom jasne vedú) mne osobne stačia k pocitu, že som videl jeden z najlepších hororov za posledných 5 rokov. Fyzická intenzívnosť hodná Snyderovho Úsvitu mŕtvych. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

David Slade si plácnul se Samem Raimim, vzal do ruky působivou komiksovou předlohu, dává zapomenout na tragickou prvotinu a servíruje zřejmě nejpůsobivější hororovou pecku sezony z kategorie „A“. Po úsměvných pokusech posledních let, kdy byly upíři navlékání do latexu apod., se na plátně zjevují dravci, ze kterých jde konečně čirá hrůza. Práce s úvodním napětím a následným masakrem je dokonalou ukázkou toho, jak účelně gradovat nejenom scénu, ale celý film. Samozřejmě, dvouhodinová stopáž by si možná zasloužila pečlivější scénáristické ošetření (občasný výpadek logiky či dějová hluchota), ale to nepříjemné mrazení vám to vynahradí. Josh Hartnett se konečně pochlapil, občané zapadákova sem tam vycedí ostrou hlášku, projížďka s frézou patří do zlatého fondu a ač se hororově dějiny nijak radikálně nepřepíší, hezkých pár řádků si určitě uzmou. Už jenom za to, že většina lidí, co v kině seděli, začala jíst popcorn až u východu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Upíří kovbojka, upíří akce, upíří romantika a snad dokonce už i upíří porno. Tvůrci seriálů a filmů slovo upír taky vycucali uplně dokonale. Líp by to ani nešlo. Jediný štěstí má tenhle film. Že ho natočili už před třemy lety v době, kdy na slovo upír plno lidí začínalo být alergičtí, ale ještě se to dalo. 30 dní dlouhá noc je ale výborná akční řezba, kde se každou vteřinu něco děje a příběh se jen tak nezastaví. Hodně mi to také připomíná film Věc. Ať už krajina, nebo humusný záběry na zetlelý těla po cestě. Některé záběry jsou ale geniální a připomenou mi hraní nějakých těch klasických RPGček z pohledu z vrchu. Dokonce. Nicméně se s upíry vypořádal se vší úctou. Líp by to ani nešlo a ten konec...lahoda sama. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $39,568,996Tržby Celosvetovo $75,505,973Tržby za predaj DVD v USA $26,877,175 //počet predaných kusov 1,422,435║ Potenciál filmu slušný ale nie úplne využitý, zamrzí hlavne príbehová plochosť a jednotvárnosť, poslabšie vykreslenie charakterov, mierne plus je napätie a nejaké tie lakačky. Určite som ale čakal viac než všedný aj keď príjemný priemer. /65%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Taková atmosféra se jen tak nevidí. Do poslední vločky využité prostředí, úsporné a přesto uvěřitelné postavy a upíři, co si nepotrpí na slušné vychování. Slade je borec, Hartnett je megaborec a mě leze mráz nejen po zádech. Hned zítra si koupím UV lampu, sekyru a nějaký pořádný kabát. Nejsem blázen do hororů, ale miluju příjemná překvapení. Rozbalovat tenhle dárek byla nekončící radost. Díky za ní. (90%) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Efektní jízda s upíry, kteří se probudili, aby vyprázdnili jedno malé město kdesi na Aljašce. V něm hrdý strážce zákona s tváří Joshe Harnetta chrání zbytky civilizace v noční zasněžení krajině, všechny své příbuzné, svou bývalou přítelkyni a každého, kdo nechce jeho krev. David Slade natočil horor plný zajímavých a skoro až úchvatných obrazů, které jsou silnější než celek, ale každý vás dokáže okouzlit. Upíři nikdy nebyli tak slizcí a nechutní, východ slunce nad zasněženou plání nebyl nikdy tak barevný a sníh od krve mi nepřipadal nikdy tolik děsivý. Určitě se nejedná o horor plný logiky a nepředvídatelných zlomů (i když jeden se tu jistě najde...) a je také škoda, že nebylo vysvětleno vše okolo upírů , ale přesto pro milovníky hororu jde o jasnou volbu na páteční večer. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Steve Niles, Stuart Beattie, Brian Nelson .. Stupiditou nasáklá sračka nedozírných rozměrů!! 113 minut utahaná, směšná, ba debilní komerční upířina. Zatraceně ubohá je jak její atmosféra tak zvláště pekelně hloupé dialogy, rádoby cool zpracování a především celý ehm propracovaný příběh. Styl je efektní, ale pořád JEN průměrný a jediný by se dal považovat za "pozitivní." Jinak NIC! __ Ještě, že jsme šli po kině na pivko (nejedno:-)), jinak bych měl totálně zkažený celý večer... ___ Vztyčený prostředníček pro všechny "podplacené" recenzenty! :´( ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Uf, skoro som sa pototo strachom. Alebo mozno len uzkostnym pocitom, ale to na veci, ze to bola parada, absolutne nic nemeni. Mne sa to neuveritelne pacilo a rada sa o svoj nazor podelim :) ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

David Slade možná umí točit, ale tahle vyvražďovačka mi rozhodně nepřišla ničím nadprůměrná. Umírání bezejmených postav je nuda a upíři mluvící divnou řečí mě vůbec nebrali. Ani ten Josh se sekerou to nijak nezachránil i přesto, že jsem ho po Slevinovi vzal na milost. Snad si u mě Slade vybojuje ostruhy příště. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Bylo to desátého ledna, zrovna v době, kdy se většina lidí začíná pomalu smiřovat s tím, kolik novoročních předsevzetí už porušili, a venku foukal sakramentský vítr od severovýchodu. Než se setmělo, napadlo patnáct centimetrů a od té doby pořád dál hustě a vytrvale sněžilo... Tak začíná fenomenální Kingova upírská povídka Na dobrou noc. A proč ji cituji? Plně totiž vystihuje atmosféru, kterou 30 dní dlouhá noc oplývá. V prvních několika záběrech. Slade ji natočil dosti syrově a atmosféricky. Navíc je to "sawovské" lacinosti, co se týče zobrazovaného násilí, prosté a o to více působivé. Kouká se na to dobře a celý úvod až do ovládnutí města (resp. scény z ptačího pohledu - až uvidíte pochopíte) je naprosto dokonalý. Ovšem poté již tvůrci nedokáží vzdorovat neduhům, které plynou z tuctové předlohy, která dokázala zaujmout snad jen netradiční kresbou. Jsou to především dějová faux-pas, přílišná zkratkovitost, nekonzistenčnost rozkouskovaného vyprávění a kašlání na psychický dopad situace na jednotlivé charaktery. Čím více se stopáž blíží konci, tím více to padá na žebříčku kvality. V mezích ucházejícího filmu to drží pouze Josh Harnett a Sladova snaha okrášlit to tu tam nějakou šťavnatou scénou. Celkově jde o nesporně solidní počin, který dosti těží z toho, že pobodný snímek tu delší dobu scházel. Jakkoli "Třicítka" vypadá k světu, a je svým způsobem sympatická, tak stigmatu jednoduchosti a tuctové průměrnosti komiksové předlohy prostě přes veškerou snahu nemá šanci utéci... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Paradoxně nejvíc se mi líbily části, kde ještě svítilo slunce. Jelikož Slade umí a na ty barvy s krvavě zapadajícím sluncem bych se vydržel koukat dlouho. Josh Hartnett je dobrej, ale ty upíři jsou takový divný. Vetšinu obyvatel jen ultrarychle stáhnou pod domy, nebo tak a není vidět žádná bitka (čestnou výjimkou budiž drsné a pomalé vyvražední jedné rodiny přímo u nich doma). Ovšem scéna braná z nadhledu (GTA 2 pohled) když kamera projíždí městečko a obyvatelé marně zápolí s upíry je dokonalá a David Slade v ní potvrdil režisérskou nápaditost. Prostředek filmu je dost ukecaný a ve finále asi 20 upírů prostě zmizí neznámo kam (beru to tak že pochcípali na slunce). Vůdce upírů a jeho rádobymoudré kecy mi opravdu pily krev. Zato poslední záběr filmu je jedna velká poetika. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Další hororová celuloidová veteš? Ani ne. Už jen proto, kolik špatných hororů měsíčně vychází – razí si to pochopitelně sofort na DVD. Nepřátelé jsou správný samorosti, mihne se tu i über-actor Foster, Slade kmitá mezi strachem a masakrem... jen by bylo záhodno, aby script popoháněl herce i po zajímavějších končinách, než je půda omšelýho baráku. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Takhle debilní dialogy se jen tak nevidí. Nebyla tady snad jediná věta, co by šla přirozeně "od huby", buď dialogy pro informování diváků, nebo blbý řečnický otázky. Stejně tak upíři mluvili a vřískali na efekt, po chvíli už to bylo otravné. A proč hlavní upír vypadal jako kancelářská krysa a jeho přítelkyně spíš jako fanynka punkrockové kapely taky nechápu. Mohl to být druhý Úsvit mrtvých (brutalita, likvidování postav), ale nestalo se. ()

Související novinky

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

17.03.2011

Nebo půjde spíš o pokračování, ale bez Bena Afflecka? Tak nebo tak, studio 20th Century Fox chce, aby se druhé filmové šance slepého superhrdiny ujal David Slade (foto). Ten se prosadil thrillerem V… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Probuďte mrtvé!

Probuďte mrtvé!

04.06.2008

Včera nám tu dělal bu-bu-bu Tim Burton (ve smyslu vyhrožování dalším filmem ve stejném stylu), dnes probudíme pár dalších strašidel. Především je tady adaptace komiksu Stevea Nilese, autora předlohy… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama