Reklama

Reklama

Po zakonu

Drama / Psychologický
Sovětský svaz, 1926, 80 min

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Manželský pár řeší v divočině, jestli potrestat vraha. Například ve scéně, kde plují v domku na řece a kolem nich je povodeň jsou záběry velmi působivé, silné vizuální obrazy, světelná atmosféra (hraje tu Kulešovova žena). V snímku vidíme několikrát slavný "Kulešovův efekt" .Kulešov si jako první uvědomil, že film vzniká mimo záběry a divák mezi dvěma střihy neustále zpřesňuje. Mezi jednotlivými střihy tedy vzniká určitá intelektuální práce diváka. Jeden záběr s druhým nějak interaguje a vy z toho vytvoříte nějakou odezvu a rodí se z toho něco třetího. Ve snímku také vidíme pozůstatky melodramatu z minulého sovětského období. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Podľa poviedky Jacka Londona "The Unexpected". Dej je zasadený do nehostinného prostredia a rozpráva príbeh zlatokopov, z ktorých jeden podceňovaný muž zabije dvoch členov skupiny a ďaľší dvaja ho chcú odsúdiť podľa britského práva. Začiatok a koniec je zaujímavý a má dynamiku. Nedá sa to povedať o strednej časti, ktorá navzdory zobrazovaným útrapám je zbytočne naťahovaná. Druhý komentár. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zítra mám jít na operci kýly a dneska nachladil nebo dostal kovida, vida. Je to sice nepříjemné, ale zato jsem odhalil vztah mezi nemocí a finematografií. Dalo by se předpokládat, že k nemoci se hodí spíš nějaký lehký dobrodružný film či snad nějaká laciná komedie. Ale pro mě to neplatí. Já se pod vlivem zdravotních poruch dívám na ruské filmy. Z toho také dovozuji, že nemocen jsem byl už včera... Čtu si o slavném "Kulšovově efektu" a myslím na to, jaký třetí význam lze v závěrečné scéně odvodit z viselce a čipery, který se přijde do srubu rozloučit. Ale možná to zrovna onen efekt není, možná mezitím prošlo mnoho času a interakce už není možná... Zato Jack London je pro ruskou duši jako dělaný, aniž by si sám uvědomil. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Po zakonu by patrně mohl být označen i jako psychologický thriller s přechody do horroru. Po krátkém úvodu, kdy dojde k vraždě dvou členů skupiny, sledujeme interakci tří postav - vraha a manželského páru, kdy ona zastává přesvědčení, že nemůže zabít člověka, i když je vrah, zatímco manžel by s tím problém neměl. A tak tito tři prožijí neurčitě dlouhé období spolu v děsivém srubu, který bičují živly, teče tam voda ze všech stran a nestále musí být ve střehu, takže spí na střídačku a se zbraní. Když je čekání už moc dlouhé a zákon nemůže přijít, manželé uspořádají soud, kde zastanou všechny role, kromě vraha, aby to už mohlo skončit. Kromě skvělého střihu, výpravy a výběru doprovodné hudby je fascinující sledovat herce, kteří jsou zároveň špinaví, šílení, na pokraji zhroucení. Bylo to opravdu psycho. ()

Mukl007 

všechny recenze uživatele

Na to, že to bylo natočené ve dvacátých letech to není špatný film. Nemůžu ale také říci, že by mě nějak extra zaujal. Děj je poměrně jednoduchý- Není zlato, podceňovaný zlato najde, následuje jeho diskriminace, on se vzepře a chce krevní mstu, a pak se bohužel víc jak půlka filmu věnuje tomu, jak je svázaný a jak musí být souzen podle britského práva. Tato část mi celkový dojem na film docela pokazila, prakticky nic se tu neděje a moc nechápu důvod, proč je tak dlouhá. Nakonec je tedy právu učiněno za dost a "rebel" je popraven- všichni pláčou. Mně to bylo ale tak nějak jedno- přežije nebo nepřežije. Hlavně že už není nikde uvázaný a film může dospět do zdárného konce. ()

Reklama

Reklama