Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva mladíci, synové velmi lakotných otců, se zamilovali do dívek, které oplývají krásou, ale nikoli penězi. Oktáv (V. Preiss) se tajně bez vědomí svého otce Arganta (J. Somr) oženil s krásnou, ale úplně chudou dívkou Hyacintou (K. Macháčková). A to zrovna ve chvíli, kdy měl otec v plánu oženit ho s dcerou svého známého, bohatého pana Geronta (J. Sovák). Gerontův syn Leandr (V. Postránecký), zase miluje roztomilou Zerbinettu (H. Maciuchová) a potřebuje peníze, aby ji vykoupil od cikánů, kteří ji kdysi unesli. A to je chvíle pro vychytralého sluhu Skapina, který potřebné peníze z obou otců vymámí. Za své činy ujde trestu, protože komedie má samozřejmě šťastný konec, odhalí se identita obou dívek, a oba sňatky nakonec otcové posvětí... Televizní zpracování klasické Molierovy komedie z roku 1980 poskytlo neobvyklou hereckou příležitost pro nezkrotný temperament Vladimíra Menšíka v titulní roli sluhy Skapina. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Vše v této molièrovské hříčce hraje pro Vladimíra Menšíka - a on hraje za všechny. Scény, v nichž se neobjevil, přerušovaly vyprávění, a kdyby byly jen o něco delší, snad bych měl pocit, že se dívám na nějakou pokleslou estrádu na divadelní motivy. Menšík byl bezesporu geniální komik a zde se své roli odevzdal tak, jak se mu to na normalizačním televizním „nebi“ povedlo jen málokrát. Možná proto mi z toho bylo spíš smutno než do smíchu. Molièrovy šípy kolem střílely - a kdo mohl, je tupil… ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Televizní adaptace klasické Molierovy komedie byla na obrazovky převedena v pořadí již podruhé (poprvé to bylo v 60. letech a exceloval v ní František Filipovský) a v rutinní režii režijního nestora Františka Filipa má možná opět trochu handicap v příliš komplikované zápletce a podivuhodné koncentraci ,,náhod", tak typické pro kusy klasických frašek, tahle komedie o mazaném sluhovi (její námět je typicky dobový a dá vzpomenout třeba na adaptace Goldoniho Sluhy dvou pánů) má ovšem v této konkrétní inscenaci jednu nespornou výhodu - a tou je živelné herectví Vladimíra Menšíka. Když k tomu připočteme plejádu celé řady dalších hereckých mistrů, vyjde nám z toho jedno příjemně ztrávené televizní odpoledne s archivem ČT... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vladimír Menšík se v roli Skapina tak rozjel, že ať je právě na scéně se sebevětším a sebelepším hercem, ten druhý najednou vypadá jako pouhý přihrávač (s jeho temperamentem v tomto snímku dokázal držet krok vlastně jen Jiří Sovák). Neznamená to ale, že by ostatní hráli nějak mizerně. Jen prostě nemají tak atraktivní a zábavné postavy. Jak tomu ostatně u Moliéra bývá zvykem. Stopáž hodina a něco byla akorát. Hezká televizní jednohubka. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

"Ty Skupino, eee, Scapine!!" Zvolá typickým tónem hlasu Sovák v roli lakomého měšťana. Nádhera, všichni perlí. :-)) ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Zábavná adaptace Molièrovy hry pod taktovkou Františka Filipa. V hlavní roli exceluje Vladimír Menšík, který se pro tyto role ukecaných a výřečných postav prostě narodil. Zdatně mu také sekundují v rolích "tupých" měšťanů Jirka Sovák a Josef Somr. Komedie o sluhovi, který má v kapse vždycky nějaký ten "vychytralý plán," přináší celou řadu vtipných momentů, u kterých jsem se řezal smíchy. Čili pokud máte chuť se od srdce zasmát, nezbývá mi než tento kousek vřele doporučit! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Je potřeba smířit se s naivitou a výslovností samotného žánru. Jakmile se člověk dostane přes to, může se už jen bavit hereckými kreacemi, při nichž se herci evidentně sami bavili. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Ve vší úctě k ostatním, tenhle film od základu staví Menšík a svým způsobem ho i zachraňuje. Pokolikáté už? ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zábavná taškařice se skvělými herci a herečkami, to je tak, když se mladíci z lásky žení, či chtějí ženit, bez souhlasu svých otců, skrblíků.. Vstoupí do dění jeden sluha, jeho nespoutaná živelnost, zajímavé a neotřelé nápady a především osobitost, Vladimír Menšík je tady úžasný.. Hana Maciuchová ve vedlejší roli okouzlující.. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Stojí a padá s živelným výkonem Vladimíra Menšíka v titulní roli. A Molière asi musel vlastnit stroj času, jinak si nedovedu vysvětlit, jakým způsobem mohl - když v tom 17. století sepisoval stejnojmennou divadelní hru, jež komentovanému TV filmu posloužila jakožto předloha - spoiler opsat pointu Šílené smutné princezny? 70 % ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Docela sympatická hodinová adaptace méně známé Molièrovy hry (alespoň u nás na škole se o ní neučilo). Kromě bardů Menšíka se Sovákem stojí za to vypíchnout i představitele dvou milostných dvojic - Preiss + Macháčková a Postránecký + Maciuchová. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

……dobré...TOP českí herci...bavilo....len by mňa zaujímalo v dobe vzniku diela (1671) to bolo akože zo života ? alebo  aj vtedy tam už sa to bralo ako nejaká "mimorealitka".... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Koncert Vladimíra Menšíka v roli sluhy Scapina, který vždy všechno zařídí ku prospěchu svému i svých pánů. Místy nebylo mírně rozumět, ale jinak to je výtečné televizní zpracování divadelní hry, ve které se sice z počátku divák moc neorientuje, ale během hodinové zábavy se vše dá do pořádku. Hudba: Vlastimil Pinkas na motivy J.B. Lullyho ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Menšík řádí jak černá ruka. Očividně v té hře vidí prázdný prostor, který se snaží vyplnit . To se mu zdaří jen zčásti, příběh je prostinký a na tak dlouhou stopáž to je prostě málo. 65% ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Mám velmi ráda tuto komedii, která jako by byla pro Vladimíra Menšíka ušita panem Moliérem přímo na tělo. Viděla jsem ji několikrát a snad ji ještě několikrát uvidím. Stačí se posadit do křesla a nechat na sebe působit tento koncert naší herecké elity a všechny chmury a starosti jsou pryč. Hláška : „ A já do něj tou holí….“ je nezapomenutelná. Živelnému výkonu Vladimíra Menšíka neodolatelně sekundují Jaroslav Moučka, Jiří Sovák a Josef Somr. Myslím, že pokud by pan Moliér někde shůry jejich výkon sledoval, určitě by byl taky spokojen. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Komedie ze 16.-18.století mám rád (např. Volpone, Impresário ze Smyrny, Mnoho povyku pro nic). Cením si je pro jejich zábavnost, zběsilé tempo vyprávění a nečekané zvraty. Tady z toho všeho najdu asi jen rychlé tempo. Přesto se skoro celou dobu nudím! Menšík se snaží, ale celou hru nezachrání. Sice nevím, kdo je na vině - autor nebo režisér (nebo kdo vlastně), ale jedno vím - Scapinovi se příště radši vyhnu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Klasická Moliérova komedie (jedna z těch lepších) v nadměrně povedené české televizní adaptaci plné těch největších hereckých velikánů. Ačkoliv tentokrát všichni jen tak nějak přihrávali (ale pořád naplno a naprosto neuvěřitelně) ve famózní Menšíkově one man show. Je to kouzelné a povedené, je to prostě Moliére. 80%. ()

Reklama

Reklama