Reklama

Reklama

Carter Chambers a Edward Cole jsou zcela odlišní. Jeden je černoch, druhý běloch, jeden je prostý automechanik, druhý bohatý vlastník miliardového obchodního impéria. Jeden prožil příkladný život s jedinou ženou, dětmi a přáteli, kterým vždy pomáhal, jak mohl. Druhý má za sebou několik krátkých manželství, má jedinou dceru, s níž se nestýká, a s oblibou terorizuje své okolí. Jeden chtěl být profesorem historie a je pyšný na své vědomosti, druhý chtěl vydělávat peníze a je pyšný na to, kolik jich má. Dvě věci však mají společné. Nepříjemnou zprávu o zdravotním stavu a nemocniční pokoj, do kterého je svede osud a Edwardovo rozhodnutí, že v nemocnici, kterou vlastní a málo podle něj vydělává, budou všechny jednolůžkové pokoje nahrazeny dvoulůžkovými. Přes všechny rozdíly se muži pomalu sbližují a jednoho dne Edward objeví zmačkaný papír, na který Carter začal psát, čeho chtěl v životě dosáhnout a co chtěl prožít. Přesvědčí ho, že by měl seznam naplnit, a přidá do něj několik svých položek. Potom na vlastní zodpovědnost opustí nemocnici a s pomocí Edwardova asistenta Tommyho vyrazí. Absolvují seskok padákem, automobilový závod, nechají si udělat tetování, zaletí si do Francie, dají si kafe na vrcholku egyptské pyramidy. Společná cesta kupodivu není jen sérií výstředních zážitků, ale má pro oba mnohem hlubší význam. Vede je k úvahám o smyslu života, sebezpytování a pokusu o napravení chyb, kterých se v životě dopustili. (TV Nova)

(více)

Recenze (961)

kvasiva 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, ale už to tu mnohokrát bylo (např. Klepání na nebeskou bránu, které se mi líbilo více). Nicholsonův humor a Freemanův klid a nadhled k sobě perfektně pasovali a i když se dalo čekat, jak film dopadne, tak se asi musí většině obecenstva líbit. Celkově horší 4*. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Když do dvou hlavních rolí filmu obsadíte Jacka Nicholsona a Morgana Freemana, tak máte u mě na plné čáře vyhráno. Není moc lepších hereckých voleb na roli toho tvz. ďábla (toho zlého) než Nicholsona a Freeman to je naprosté ztělesnění té světlé stránky. Oba již postarší ovšem ani zdaleka ne vyhaslé či vysloužilé filmové hvězdy podávají kvalitní výkony a film především díky velmi rozumné stopáži nemá šanci nudit. Konec sice očekávaný, ale velmi emotivní a povedený. ()

ic 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem tušil že půjde o něco mezi umíráním a užíváním, ale ten poměr výsledné směsi nebyl dobrý. Toho užívání mohlo být určitě více na úkor toho umírání. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

50% z hodnocení příjde na vrub Nicholsonovi a Freemanovi a zbývajících 30 % velmi dobře napsaným dialogům. K dokonalosti by film dotlačil lepší konec a scénář, který by tomu všemu dodal o něco větší hloubku. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Zachránil mi život ... a věděl to dřív než já." ----- Hluboce lidský příběh, který se dotýká věčnosti a přitom se obejde bez patosu a sebelítosti. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Krásný film s pěti hvězdama pro Nicholsona a pěti pro Freemana. Přeju jim hodně takových rolí a ať nikdy neuslyší tu hroznou diagnózu.... ()

Vignette 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se bála, co tam budou kluci vyvádět, ale dopadlo to nad očekávání dobře... doufám, že nikdy nebudu vědět, že umírám, ale kdyby jo, snad si vzpomenu na tenhle film a spáchám taky nějakou takovou šílenost :) ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Pohodový film o smrti a smrteľnosti. Je to tiež obraz o dvoch pacientoch s rakovinou, ktorí sa konfrontujú s realitou a rozhodujú sa, ako chcú stráviť svoje predpokladané posledné dni. 8/10 ()

Biggy 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že to bude blbost, ale tahle hříčka mě vcelku dobře pobavila. Nicholson a Freeman jsou dokonalí, scénaři by se ještě dali dotáhnout šroubky, ale hodnotím určitě 4/5, jinak to nejde :). ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Aromaterapie filmem s klasickým schématem, s herci, kteří jsou právě daleko za vodou, že jim stačí jen zamávat a my za nimi poběžíme přes řeku, hory a doly.... Nicholson a Freeman si spolu zahráli v krásném filmu o snech. Nemá cenu hledat chyby, nechám být jak je, mám ty dva rád....Až odrostu, budu mít na koho vzpomínat...:) ()

emo 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa vynikajúce skĺbenie drámy a komédie. Samozrejme, že vzhľadom na tému hraje Reiner miestami dosť silno na city, ale aj tak... Nicholson a Freeman sú as good as ever a musím sa priznať, že na konci filmu som mal slzy na krajíčku... Well done, Rob! ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Doják je to teda nemalej, ale když máte vedle sebe obsazeny takové filmové ikony jako Freeman a Nicholson, tak vám z toho snad ani špatný snímek vyjít nemůže. Ústřední dvojice jako by se pro tyto role narodila, protože nikoho zřejmě nepřekvapí, kdo hraje dobráka a kdo mrzouta. Já se vsadím, že uhodnete. Chtěl bych zmínit ale i Seana Hayese, jehož postava mě pokaždé potěšila, kdykoliv se objevila. Za vypíchnutí jistě stojí i hudební podkres, jenž bych označil za excelentní. Celkově pro mě pěkných 70 %. Oblíbená část- Nicholsonovo předčítání o Kopi Luwak ()

Riley 

všechny recenze uživatele

Pokaždý si říkám, že už je to vážně naposledy, co si pouštím dojáky o nemocech - a je to tady zas. Krásný film, krásný. Je to štěstí potkat miliardáře, když vám zbývají poslední tři měsíce života. :) ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Skvělý námět, krásné téma a dvé herecké legendy, které si to vyloženě užívají. Jenže ouha. Takhle moc předvídatelný film už jsem dlouho neviděl. A kromě toho je tu docela zbytečně silná křesťanská agitika a dva klasické archetypy postav - zlý boháč, hodný chudák, přičemž ten zlý zloun se napraví, 3 hvězdy. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Aj sa hovorí o filme ako o komédii, nemožno zaprieť krásnu dramatickú atmosféru filmu ozdobenú úžasným hereckým podaním Nicholsona a Freemana. Scenár a dej najmä v závere typicky americky "tlačí na pílu" takže citlivejšiemu divákovi sa môže rozochvieť vnútro. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

S přibývajícím věkem dovedu mnohem víc než dřív ocenit filmy zabývající se problematikou konečnosti lidského života. Snímek Než si pro nás přijde podává toto vážné téma s citlivým a humorným nadhledem, přičemž dokáže rozeznít emotivní strunu snad v každém z nás... Mít neomezené možnosti jako Jack Nicholson s Morganem Freemanem, tak bych si chtěla několik posledních měsíců před odchodem z tohoto světa rovněž vychutnat, co nejvíc by to šlo. (80%) ()

FAITH.BABE 

všechny recenze uživatele

Komentáře stylu ,,film pro seniory” nebo ,,příběh působí studeně” a ,,nezáživně” dokáží napsat jen emocionálně handicapovaní, životem nepolíbení lidé, kterých je mi upřímně líto. Protože něco tak krásného, upřímného a ryzího, jako je poselství toho filmu skutečně stojí přinejmenším za to mu zachovat nějakou úctu a respekt. Ale co já vím, možná mě té úctě naučili právě ,,moji senioři” co o mě celý život pečovali a nakonec i já o ně a né každý má v životě to štěstí tuhle lásku poznat a chápat :) ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Jako blázen do bucket listu nemůžu dát méně než 5*. Fantastický, motivující film s lehce nepředvídatelným závěrem a přesto hřejivým. ()

Reklama

Reklama