Reklama

Reklama

VOD (1)

Profesor anglické literatury Lawrence Wetherhold (Dennis Quaid) ztratil po smrti své manželky smysl života a stal se z něj zatrpklý a sebestředný muž, který se chová nepříjemně ke svému okolí. Rozhádal se s nevlastním bratrem a je lhostejný ke své dospívající dceři Vanesse, která žije navzdory svému mladému věku osaměle a bez přátel. Lawrence začne prožívat vnitřní proměnu ve chvíli, kdy potká svou dávnou studentku Janet (Sarah Jessica Parker). Stárnoucí profesor po letech poznává lásku, kterou musí zaujmout jinak, než svými literárními znalostmi a intelektuálními frázemi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (105)

Matty 

všechny recenze uživatele

Začíná-li vaše křestní jméno na „N“, po němž následují přesně tři další písmena, buď jste nebo se stanete režisérem smutných komedií o sociální retardaci intelektuálů. K tomuto jednoduchému hypotetickému soudu mne přivedli Noah Baumach s jeho Olihní a velrybou a Noam Murro s jeho Chytrými lidmi. Asi hloupost, ale ty filmy mají dost společného. Předně – jsou to filmy bez života. Jinými slovy jsou přesně jako jejich hrdinové, což je možná záměr, možná neschopnost režisérů jim ten život vdechnout. U Smart People spíše to druhé. I při nijak extrémní délce se film pohybuje vpřed s obratností mnohatunového behemotha. Nadto jej brzdí spousta zcela zbytečných záběrů či scén (oblékání) a postrádá děj v klasickém slova smyslu. Osmdesát minut se v podstatě jenom seznamujeme s postavami, jejichž náhle proměně (přesněji náhlé proměně jedné, max. dvou z nich) je vyhrazena závěrečná desetiminutovka. Ty postavy přitom nejsou vůbec špatně „rozvržené“ a rád bych s nimi strávil více času, poznal je z více úhlů. Být film jenom pilotem seriálu, dává dokonalý smysl. Takto jakýkoliv smysl postrádá. Škoda, neboť Mark Poirier dle některých moc pěkných momentů umí psát a hlavně se zdá, že dobře ví, o čem píše. Jenom jaksi neví, čeho se chce dobrat. Například problematický vztah přemoudřelé dcery a jejího jediného vzoru, otce, nikam nevyúsťuje. Neujasněnost cílů poznamenává i výkony jindy mnohem lepších, mnohem skutečnějších herců. Nenést film myšlenku, kterou bez výhrad akceptuji, ať je formulována jakkoli nešikovně, žehrám teď nad ztraceným časem. Prokletím chytrých lidí je hloupost, o které ví. 55% Zajímavé komentáře: Psema, ScarPoul, hudy78 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To je tak, když někdo nedokáže přejít přes svoje osobní problémy. Stane se z něj smolař jako v tomhle filmu a pokud nepříjde nějakej extra zlej scénárista, vykouzlí mu příjemně zralou blondýnu, která ho zpucuje a dá do parády, tak jak si zaslouží. ()

T2

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $9,511,289Tržby Celosvetovo $11,839,695Tržby za predaj DVD v USA $3,418,676 //počet predaných kusov 171,499 ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Mark Poirier .. Kapku nanudlejší, přímé "přechytralé" drama. Natočené bez nějakých výraznějších scén vybočujících z poklidného tempa vyprávění, proloženého jímavou hudbou, které naštěstí zdobí alespoň skvělé herecké výkony, když už scénář ani režie neuchvátí. Ellen Page je jako strojově chladná studentka výtečná, podobně je na tom její otec Dennis Quaid. Sarah Jessica Parker si jede jen to svoje sexměstovské tváření zato Thomas Haden Church boduje nejen holým zadkem. Komedii v ději však budete hledat stěží, takže pozor, pokud padne výběr tohoto filmu kvůli jeho žánrovému zařazení. ___ To O*R*I*N: nejmenovaného? Tím údajným maloměstem je Pensylvánský Pittsburgh a zmínka o tom padne i ve filmu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Už to není nejmladší týpek (jako já), nevlídně bručí na své okolí (jako já), všichni ho nenávidí (jako mne), ale přesto mi Dr. Wetherhold není nijak zvlášť sympatický. Navíc má s přítelkyní prapodivně sterilní vztah a tak jedinými, avšak velice pádnými, důvody sledovat tento snímek jsou superuvolněný bratr (T. H. Church) a robotická dcera (E. Page). Bez nich bych šel s hodnocením o dvě hvězdy dolů. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já mam tyhle "malý" filmy ze života docela rád, ale tohle byla bohužel jedna velká nuda o nějakejch naprosto nezajímavejch existencích. Trochu mě pobavil akorát ten adoptivní bratr (Thomas Haden Church), jinak mi nějak všechny postavy a jejich osudy byly úplně ukradený. Do toho hraje celou dobu nějaká hipsterská hudba a strašně se to vleče. Nakonec se to dovleče až k takovýmu nicneříkajícímu konci. 2 hvězdy jsou možná až moc. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Typický drama o ovdovělým chlápkovi, kterej je nejdřív nesnesitelnej, ale s přibývajícím časem jde stále víc do sebe, je to fakt docela hodně jednoduše nalinkovanej příběh, ovšem Dennis Quaid je tady výbornej a díky němu a Thomasu Haden Churchovi a Ellen Page je z toho docela dobrý, i když předvídatelný, drama ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Film mě opravdu potěšil a trefil se do noty. Nevím, jak to vidí ostatní, ale postava Sarah Jessicy Parker mi přijde nezajímavá a téměř zbytečná, její výkon oproti ostatním nevýrazný. Pravděpodobně způsobeno nedostatečným prostorem, který Parker pro svou postavu dostala. Zato trojka Quaid, Haden Church, Page a jejich postavy, to už je jiná káva, velmi dobře napsány, chytře zahrány atd. Atmosféru dotvářejí zdařile nasnímané podzimní reálie nejmenovaného amerického maloměsta. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem vtipné chytré pohlazení o morousovi vytaženém z ulity ve stylu LEPŠÍ UŽ TO NEBUDE nebo ŽIVOTA PODLE DANA, ale chyba lávky. Nevtipné, nezáživné, zbytečné. Proč do toho šla Ellen Page s jejím dosud neomylným čuchem na zajímavé filmy je mi záhadou. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Dobří herci se musí 90 minut prát s předvídatelným a dějově slabším scénářem, v němž je sice víc inteligence a logiky než ve filmech Chucka Norrise, ale beztak ve vás po zhlédnutí filmu vůbec nic nezůstane. Samotné postavy jsou totiž příliš nezajímavé, povětšinou i silně nesympatické figurky, s nimiž si scenárista rozhodl zahrát v neděli večer jednu krátkou partii. Hezky se na to kouká, to ano, ale od takového obsazení bych čekal něco vychytralejšího a zábavnějšího. Díky Bohu za Churche a Ellen Page. To hudy78: Koukám, že nadsázka je pro tebe zřejmě cizí slovo. Trocha nadhledu by neuškodila. ;) ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Malý příjemný film. Vím, zní to desně. Ostatně já si na tyhle nízkorozpočtové filmy neznámých režisérů, kam si několik slavných herců odskočí od natáčení hollywoodských blockbusterů, aby se cítili pořádně intelektuálně na výši, nikdy moc nemusela. Asi i proto mě naprosto neznýmý snímek Smart People, který jsem objevila jen proto, že si Dennise Quaida považuju od dob Great Balls of Fire! za mimořádně charismatického, hezkého a nadaného herce, tolik překvapil. Okay, možná byste pro Quaida po shlédnutí Smart People nehlasovali v anketě o nejvíc sexy muže planety, ale vše ostatní sedí i tentokrát. On a Ellen Page, Thomas Haden Church a Sarah Jessica Parker jednoduše vytváří hrozně příjemnou čtyřku poměrně obyčejných lidí, která by mě zaujala i v "reálném" světě. A to může být někdy zajímavější než dokonalé exteriéry nebo šokující závěrečné pointy. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pohodový a tak nějak i hezky hřejivý film, který sice hraje na známou notu napravení zatrpklého bručouna, ale má hodně plusů, kvůli nimž by zapadnout neměl. Jednak je to Dennis Quaid, jehož profesor Wetherhold je jedna z jeho nejlepších rolí vůbec, pak trojice Thomas Haden Church, Ellen Page a Sarah Jessica Parker. Samotář je citlivý snímek plný jemného humoru, který si mě rychle získal. Vsází hlavně na sympatické hrdiny, což se mu daří. Díky tomu všemu dávám čtyři nejčistší možné hvězdy. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé téma, výborní herci (krom SJP) ale co tím básník (režisér) chtěl vlastně říct? Nakousl a nedobral se vůbec ničeho... ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Jsou tak chytří a přece… Poznají ten stav, kdy už mysl nepojme více informací a začne se bouřit proti nežádoucímu zahlcení..? Tím ukazatelem ke změně se tak stává strýček Chuck; jediný, který doposud neztratil spojení s realitou. Návrat pro: nabubřele zakyslého profesora Wetherholda, nesnesitelnou Vanessu a mírně váhavou Dr. Hartigan(Sarah pouze změnila prostředí, nikoliv umění přesvědčivosti), tak bude velmi nesnadné. Jak je nesnadné přebrat se tou přemírou inteligentních dialogů. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem, že to bude nějáká bomba, ale, že to bude až taková nuda, to bylo překvapení. Nebyla tam ani jedna sympatická postava, skoro všichni byli buď arogantní nebo na ránu, docela se obdivuju, že jsem to vydržela do konce. Ač mám Ellen Page ráda, tak tady se mi teda vůbec nelíbila (nejspíš způsobené její příšernou postavou). A co víc, naprosto nepochopitelný pár Sarah Jessica Parker a Dennis Quaid, který vypadal asi tak o 30 let starší než ona. No tohle už nikdy víc (a koukám, že český název filmu se opět vytáhnul). 2* ()

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Nudilo mě to a kromě Sarah kterou zbožňuji mi žádná postava nepřišla příliš zajímavá ani sympatická. Možná ještě tak Thomas Haden Church alias nevlastní bratr s holým zadkem. Nevšimla jsem si pořádně kdy se ze zlýho, sebestřednýho a pompézního náfuky, který si nikdy nepamatoval jméno ani jednoho studenta a na rande se choval jako profesor za katedrou, stal člověk, kterého zajímá nejenom jméno toho koho učí, ale i odkud je a podobný kraviny. Jeho dcera je nafoukaná káča, která si myslí, že je lepší než ostatní. Jeho syn tam moc prostoru nedostal, nevíme co je jeho hlavní problém a tak mi tam připadal dost zbytečný. Všechno to bylo takové nedotáhlé do konce, bez nějakého pořádně zajímavého zvratu a 95 minut se zatraceně vleče. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý příklad toho, jak se dá polemizovat nad tím, co znamená být chytrý. Vezmu v potaz role čtyř hlavních protagonistů, tři z nich zdá se, považujeme za chytré a jediný James je, řekněme třeba blb:-) A teď, když se podívám na hodnocení, tak právě ten "blb" zachránil pro tento film alespoň jednu hvězdu. Díky němu jsem to nevypnul a nešel spát, protože on jediný žil a byl "normální". Chyba je ale v tomto případě jinde než v lidech a to ve scénáři, který nás nudí svými rádoby chytrými řečmi a vztahy této "fantastické čtyřky". Dobrý, radši skončím, než začnu psát taky moc chytře, je to totiž strašně nakažlivé...:-)20% ()

Němi 

všechny recenze uživatele

V porovnání s nedávno viděným a stylově velmi podobným snímkem Birds of America rozhodně vítěz. Opět několik životních nebo morálních zkrachovalců - opět několik osudů, které se nakonec v lepší obrátí... tentokrát mi to ovšem nebylo jedno. Podobných snímků je tolik, že už vlastně záleží víc na postavách, které do filmu umístíte, než na co nového v ději přijdete. Quaid, Church a především Ellen Paige jsou všechno sympaťáci. A hrají velmi dobře (dokonce i prvně jmenovaný konečně není Quaid, ale filmová postava). Malý, pěkný film - který stojí především na tom, jestli si oblíbíte postavy, jinak v ději nic nového nepřináší. Já si je oblíbil. Hodně. Thomasi Haden Churchovi a Ellen Page prostě nelze odolat a kdykoliv se objeví, nelze z nich spustit oči. Zdejší hodnocení film docela nedoceňuje... rozhodně má minimálně na 75% (u mě i více). ()

Související novinky

Prequel k 300 našel režiséra

Prequel k 300 našel režiséra

17.07.2011

Původně chtěl „předkračování“ ke svému hitu režírovat sám Zack Snyder, ale ten má teď spoustu práce s novým Supermanem a studio Warner Bros. se chce do starověkého Řecka (a Persie) vrátit co nejdříve… (více)

Režisér pro pátou Past?

Režisér pro pátou Past?

14.02.2011

Bruce Willis blouzní o další Smrtonosné pasti tak často, že jsme tomu postupně přestali věnovat pozornost. Najednou se ale zdá, že studio 20th Century Fox hodlá přitlačit na pilu. Najalo totiž… (více)

Reklama

Reklama