Reklama

Reklama

Láska podle předlohy

  • USA The Jane Austen Book Club (více)
Trailer

VOD (1)

Nic vás nepřipraví na těžkosti života tak dobře jako romány Jane Austenové. Dokonalý návod jak žít ale stále neexistuje, i když se šestice současných Američanek snaží najít jej právě v dílech slavné britské autorky z konce 18. století...
Současná Kalifornie sice Velkou Británii v době regentství příliš nepřipomíná, jsou ale věci, které se navzdory uplynulému času a geografickým rozdílům nikterak nezměnily. I dnes je láska mezi mužem a ženou jedním velkým bludištěm, i nyní je třeba chovat přátelství jako oko v hlavě, i za velkou louží a v jiném století je příliš snadné narazit na společenské rozdíly, pokrytectví a pseudomorálku, které někomu mohou zničit celý život. A jak se naučit, kterak v takové džungli přežít? Nejlépe s pomocí děl Jane Austenové. Proto se také šestice Američanek pravidelně schází nad Rozumem a citem, Pýchou a předsudkem a dalšími romány a společně se pokoušejí četbou dvě stě a více let starých knih pochopit, co že to vlastně znamená život. A že jejich vlastní životní peripetie mnohdy připomínají osudy hrdinek Austenové? Asi to nebude náhoda. Pozoruhodné romantické drama natočila scenáristka a režisérka Robin Swicordová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (154)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $3,575,227Tržby Celosvetovo $7,163,566║ zaujímavé herecké obsadenie ale v rámci príbehu ako celku nie príliš funkčné, lebo skôr ide o také mini epizódky ktoré nemajú pre konečný výsledok silnejší dosah, je to len šušťanie papierom /40%/ ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nebojte se, že neznalostí díla Jane Austen ztrácíte hlavní bonus - mapu k pochopení debat o románových postavách. O ty neběží zdaleka tolik jako o členy čtenářského klubu, jejichž životy se před námi decentně rozbalují. Ženy rozličných profesí a stavů a jejich minulí, přítomní a budoucí muži nahlížejí do niter literárních postav a objevují tak svá vlastní. Taky jim dochází, že smutky a trápení má i ten, kdo právě sedí, žije, miluje .... vedle nich, vedle nás. Láska podle předlohy je film na slova, která je škoda přeslechnout, tak bohatý, že jsem si ho musela hned zopakovat a nejen proto. Má i úžasné herecké představitele, je civilní, lehoučký, ale i - neberte mi to, prosím - moudrý a skýtá jakousi citovou očistu ... je v něm zkrátka něco víc, než se na první nezávazný pohled může zdát. 4,5 *. PS : Koment 01Zuzany10 reagující na ten muj neni uplně od věci, ale přepisovat nebudu, aby nebyla za tydýta. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Tento film by na mě bez problémů zapůsobil jako průměrná vyprávěnka o partnerském kolotání s různými rozchody, schody a pak zase napravenými rozchody, nebýt dvou skutečností. Tou první je absurdní nasazení všech problémů hrdinů a hrdinek na knihy Jane Austenové, kteří jimi žijí, ba dokonce se ve svém partnerském životě jimi řídí, hledají v nich návod pro svá rozhodnutí, či přímo se nechavájí ovládnout určitou podobností svých situací a románů. Své drahé polovičky nutí sdílet tu Austenovskou vášeň a co čert nechtěl, všechno to vede k tomu, že drahé polovičky jsou z toho celé na větvi a milují a milují. Tato ujetá snaha zaustinovizovat životy protagonistů se pak tváří jako největší klad filmu, jeho trademark a raison d'etre. Přidaný odpor budí pak ve mně způsob, jak jsou city a pocity postav sdělovány diváku tak okatě a zřejmě, že chovat se tak normální lidé, každý si v okamžení někoho najde - filmové postavy jsou však slepé, páč jinak by to nebylo žádné drámo. Takové ty trapné hollywoodské povinnosti stylu "v závěru velkoryse přehlédněme ty, kteří zůstali na ocet, případně jim přihoďme jen tak někoho, kdo se ve filmu vůbec nevyskytl" či "všichni jsou krásní, sexy, hodní a kultivovaní", to už jsem v průběhu filmu ani moc nevnímal, leč teď při psaní komentáře na mě dolehly a dolehly nepříjemně. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

V žádném případě čistě romantický příběh a určitě ne ani konverzační drama. Ve výsledku ale tuze příjemná rozvětvená ukázka proměnlivosti emocí i vztahů, parafráze nejrůznějších austenovských schémat a jako perlička hláškující sympaťák Hugh Dancy jako sci-fi nadšenec Grigg. Pro přemýšlivou pohodu jsem dlouho neviděl nic vhodnějšího. 85% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Číst Jane Austenovou je zrádné minové pole." Dílo Jane Austenové mi není zcela neznámé, ale pět rozdílů mezi panem Darcym a Emmou bych jen tak z hlavy určitě nevyplodil. Z tlachání Čtenářského klubu jsem tedy příliš moudrý nebyl, ale ty vztahové peripetie mě celkem bavily a třeba adrenalinová Allegra mi vysvětlováním původu svých zranění hodně zvedala náladu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy o ženách a jsou filmy pro ženy. Tenhle snímek patří k těm druhým a i kdybych neznal jméno režiséra, odpřísáhl bych, že ho musela spáchat žena. Nejsem cílová skupina, a to nejen proto, že jsem nikdy nepřečetl jediný román paní Austenové a znalost jejího díla se redukuje na dva snímky natočené podle její předlohy. Tenhle druh romantiky zkrátka ocení skutečně především ženy. V první půli jsem sice věcně konstatoval, že film má slušnou úroveň a dá se na něj koukat už jen proto, že je to druh romantiky určené střední generaci, takže se tvůrci vyhli všem těm neduhům, které postihují teenagerské projekty od vulgarismů přes fekální humor. Přesto ale je to opravdu něco, co ocení jiní diváci, a cítil jsem se tak nějak mimo. V druhé půli jsem se s těmi postavami sžil natolik, že to už vypadalo na 3*, ale nakonec jsem přece jen zvolil nižší hodnocení, protože je to zkrátka příliš uhlazené, přeslazené, s klasickým americkým happyendem. V reálném životě to chodí poněkud odlišně. Někdo vyhrává a někdo musí platit. Celkový dojem: 45 %. ()

TeeAge

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Robin Swicord / The Jane Austen Book Club by Karen Joy Fowler | Hudba: Aaron Zigman | Produkcia: John Calley, Julie Lynn, Diana Napper | Distribúcia: Sony Pictures Classics | Tržby: 7,163,566 $ || ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Slabší čtyři hvězdy..Co se týče tvorby Jane Austenové,jsem docela ignorant (nic moc od ní neznám,krom těch nej),ale tady v tom snímku to ani nevadí.Příjemná oddychovka,kde se kromě knih řeší i životní trable.Famózní Emily Blunt,sympatická Maggie Grace a samozřejmě Hugh Dancy.K němu mi neseděla ta zamilovanost ke starší ženě,která mi nebyla ani trochu sympatická,ale to se dá přehlédnout. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Režisérka Robin Swicord je podepsaná pod několika zajímavými scénáři, tuhle austenovskou látku rozhodně nezkazila, nicméně ve finále byl tenhle šálek připravený v trochu jiném kávovaru, než bych si představoval. Výsledek tak zapadne do škatulky filmů, které vámi projdou a neublíží, ale ani nijak nepohladí. Představa čtenářského klubu je fajn, moje oblíbené Emily Blunt a Maggie Grace zrovna tak, jen to absolutní křečovité nasazení inteligentních, kultivovaných, sexy a módních čtenářek a čtenářů je až krapet moc zaoceánské. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno mě tenhle film nijak příliš nenadchl. Ale já jsem s tím tak trochu i počítal, protože knihy Jane Austenové neznám a neviděl jsem žádný z filmů, které byly podle jejích knih natočeny. Takže části, kdy členové čtenářského kroužku rozebírají jednotlivé knihy pro mě byly extrémně nudné. Ty ostatní části, kdy postavy žily svoje životy, už byly o něco lepší, ale tam jsem to měl zase komplikované v tom, že jsem se neorientoval v ženských postavách, na můj vkus jich tam bylo hodně a nevěděl jsem, která se jak jmenuje. Za celý film jsem například nepřišel na to, která z těch hrdinek je tou Silvií, kterou měl Grigg vzít někam na oběd. Jakmile se zkrátka někde sejde více hlavních ženských hrdinek najednou, tak mám prostě problém s orientováním se v jednotlivých postavách, takže i z tohoto důvodu mám z filmu smíšené pocity, spíše tedy pociťuji určité zklamání, které chvílemi bylo tak veliké, že jsem uvažoval i o dvou hvězdách. Jenže naštěstí tenhle film má několik výhod. Předně jsem od něj nic moc nečekal a koukal jsem na něj spíše s despektem, takže vlastně to zklamání je minimální, říká se, že kdo nic neočekává, ten nebývá zklamán. A další výhodou jsou velice kvalitní páni herci. Hugh Dancy se mi líbil už v Báječném světě shopaholiků a zde byl opět okouzlující a sympatický, Kevin Zegers mě zase zaujal ve filmu Transamerika a zde jeho výkon rozhodně potěšil. Takže jen díky mým minimálním očekáváním a díky kvalitním mužským výkonům film neposílám do podprůměru a uděluji tu lepší variantu, tedy tři hvězdy, i když jsou lehce podprůměrné. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Od Jane Austenovej som nikdy nič nečítal a filmy na motívy jej kníh nemám rád. Čo sa týka tejto ukecanej romantiky, som tak nejako na rozpakoch, pretože neviem, čo si o filme mám myslieť, ..viem však, že mi ho stačilo vidieť iba raz. Veľmi ťažko sa mi hodnotí tento film. Chvíľami som sa dosť ťažko prehrýzal tou "ženskou" konverzáciou a celkovou klímou filmu, čo ale asi pramení zo skutočnosti, že takmer nepoznám dielo Jane Austen a predovšetkým preto, že som muž. Bez skurpulí sa priznám, že ma film nenadchol vôbec a po dlhej dobe sa mi zdalo, že je hodnotenie filmu na ČSFD na hony vzdialené môjmu vkusu. Musím povedať, že ma film nijako nechytil už od samého začiatku a všetko sa zdalo stále horšie a horšie a napriek tomu, že proti romantickým filmom nič nemám, som sa hodinu nevýslovne nudil. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Fajn romantika, která se rozvíjí okolo knih Jane Austenové. Příběhy jednotlivých žen nepřinášejí nic extra ojedinělého, většina je jen variací na již mnohokrát viděné, ale vše se nese v maximálně příjemném, pohodovém duchu, jakým se dám po večerech ráda pobavit. Jinak znalost knih Austenové rozhodně není nutností, ale v pomůže pochopit některé vzájemné interakce a v jistém smyslu tak prohlubuje příběh. 3,5* ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jestli je nošení tamponů stejná delikatesa jako sledování dámského knižního klubu, tak zase o něco víc rozumím ženám a o něco míň filmu. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Tak něják nevím co si o tom filmu mám myslet. Vlastně se mi to i celkem líbilo, ale nedokážu říct proč. Kdyby vynechali veškeré ty debaty o knihách (což bylo neskutečně iritující a pro někoho kdo většinu z těch knížek v životě nečetl, tam půl filmu mluví o ničem) a byl by to jen normální příběh o všech těch hlavních hrdinkách. Udělali by líp. Tenhle film má několik velkých mínus. Za prvé, žádnej chlap by si dobrovolně nepřečetl Austenovou a za druhé ten konec byl přímo nechutnej happy end. 3* ()

gilmore_girl 

všechny recenze uživatele

Nebylo to spatne, ale potrebovala bych predtim oprasit par knizek Austenove... necekala jsem, ze se tam o nich bude mluvit az tak moc, takze jsem se obcas ztracela. Nejvic jsem si uzivala Emily Bluntovou, ktera byla uplne jina nez v Dabel nosi Pradu. S Kevinem Zegersem jim to moc sluselo, takze jsem byla nakonec trochu zklamana. Ale celkove uchazejici film v ramci zanru. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi ukecaná príjemná zábavka pre ženy každého veku a orientácie. Preto je aj zloženie tohoto filmu také rozmanité. Ja som sa pravdupovediac nedokázal po povedzme prvej polhodine, keď som zistil, ktorá bije, plne na film koncentrovať a musel som k nemu pridať ešte nejakú činnosť. Myslím, že som začal variť. Čiže čisto ženská záležitosť, bože...Nechcem filmu ale krivdiť, sami vidíte hodnotenia, kľudne si ho pozrite. Teda ak ste žena. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

I když se jedná spíše o film určený něžnějšímu pohlaví, musím říct, že není nejhorší. Takový svěží, místy až moc ukecaný, ale jinak fajn. Bavily mě hlavně ty dialogy o knihách Jane Austen, osudy hlavních postav mi pak byly docela ukradené. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Předvídatelná nuda s promrhaným potenciálem. Ale možná se mi to nelíbilo jen proto, že Jane Austen opravdu zrovna nemám v lásce a tenhle film se jí inspiroval na můj vkus až moc. Subjektiv to v komentáři vystihnul dokonale. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Příjemná romantická pohodovka o lidech co rádi čtou, jsou schopni o tom co čtou vášnivě diskutovat (už to samo o sobě bylo malé milé plus) a navíc se jejich osudy těm románovým úsměvným způsobem podobají. Možná toho austenování bude na někoho moc, ale mě to sedlo. Rozdílné, snadno zapamatovatelné postavy, díky nimž jsem nemusel tápat kdo s kým a proč, byly fajn, stejně jako lehce odsýpající dialogy, které obohatily možná místy až jednoduše pojaté vztahy a zápletky jednotlivých "čtenářek". Potěšilo i sympatické obsazení, ve kterém jsem držel palce hlavně Dancymu jako Griggovi, protože měl odvahu vstoupit do toho austenovského babince. Byl to překvapivě příjemný večer, který mě navíc nalákal na Austenovou, takže si tenhle knižní klub určitě zopáknu, až budu mít načteno. --- Repríza byla možná ještě lepší. Film o lásce a o lásce ke knihám a čtení, který probouzí chuť obejmout svého milého/milou stejně jako sáhnout po knize. ()

Reklama

Reklama