Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rose Lorkowská (Amy Adams – Kouzelná romance) bývala na střední škole kapitánkou roztleskávaček a randila s hvězdou týmu. Teď je jí přes třicet, je svobodná matka a pracuje jako uklízečka. Její sestra Norah (Emily Blunt – Ďábel nosí Pradu) ještě stále žije s jejich otcem Joem (Alan Arkin – Malá miss Sunshine). Ten je obchodník, který se celý život neúspěšně snaží vyvinout návody na rychlé zbohatnutí. Rose touží po tom, aby její syn chodil do lepší školy a finanční nesnáze se rozhodne vyřešit po svém. Přemluví Norah, aby se s ní pustila do zvláštního druhu podnikání – budou uklížet na místech zločinů. Než se nadějí, jsou obě dívky až po krk ve vraždách, sebevraždách a dalších “špinavých” situacích. Jak ale postupují po žebříčku své drsné profese, začínají pociťovat respekt jedna k druhé a vzniká mezi nimi důvěra a blízkost, po nichž vždycky toužily. Díky tomu, že společně vybudovaly tuto svéráznou živnost, poznávají Rose a Norah i radosti a strasti bezvýhradné loajality a vytvářejí přitom lepší budoucnost pro celou rodinu Lorkowských. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (125)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $12,062,558Tržby Celosvetovo $16,242,634Tržby za predaj DVD v USA $4,792,865 //počet predaných kusov 280,852║ určite zaujímavá odľahčená dráma /60%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Megan Holley .. Malá nezávislá produkce s výbornou sesterskou dvojicí v hlavní roli. Útvar, který mám poměrně v oblibě, tentokrát z nevšedním motivem uklízení. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Coby žánrové označení by možná stačilo napsat jen ,,americký nezávislý film". Film o obyčejných lidech, jimž se nezdařilo realizovat americký sen, ač by si to právě oni zasloužili abnormálně, stejně jako by si tohle místy úsměvné drama zasloužilo mnohem vyšší hodnocení (jaké se mu třeba dostává na imdb.com, my Čechoslováci jsme k americkému nezávislému filmu asi příliš kritičtí...). Sunshine Cleaning není zrovna přelomovým či revolučním filmem - veze se na dlouhé vlně spuštěné Mendesovou Americkou krásou, která naučila říkat americké filmaře bolestné věci s (hořkým) úsměškem, jeho zápletka není příliš originální, stejně jako prostředí, do kterého nás režisérka Christine Jeffs ve svém filmu zavádí (úklidová firma z míst činu tu byla už třeba v Zametači stop o rok dříve), co ho ovšem dělá silným a velkým, je obrovská míra empatie (což asi bude souviset s tím, že ho natočila žena) - prakticky každé postavě jsem byl schopen věřit, byť by to byla sebemarginálnější...to je vůbec nejpříhodnější označení pro hrdiny tohoto jedinečného filmu - marginální jedinci. Jednoruký modelář, na školní prostředí se neadaptující chlapec, trochu podivínský otec, ale i obě hlavní hrdinky, poznamenané bolestnou absencí v jejich někdejší rodině - to jsou lidé z okraje společnosti, často nepřizpůsobení, neasimilovaní, zneuznaní, ale i nějak výjimeční a jedineční... Je dobře si řádně nastavit optiku, přesně jak to dělá tenhle hluboký a lidský film... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Uklízet bordel po vraždách není mým vysněným povoláním, ale na druhou stranu, kdybych dostal slušně zaplaceno, tak bych to klidně vyčistil i s neboštíkem. S tím tedy problém nemám a ranní postavení stožáru na počest obou sester taky rozhodně neskrývám. Jenže jsem se chvílemi celkem kvalitně nudil a má nekonečně bystrá inteligence mi našeptává, že to není úplně v pořádku. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Je to zábavný, nikoli ale přímo vtipný, jak by napovídalo žánrový zařazení a děj o uklízení bordelu po sebevraždách a obecně po mrtvolách, spíš se to prezentuje jako čistokrevný drama o životě a je to natočený docela pěkně, herecký výkony skvělý, zejména Amy Adams a Emily Blunt zaujmou a najde se tady i několik silnějších a smutných momentů, navíc díky tomuhle filmu sem zjistil, že sem vlastně geniální, protože na cvičeních se taky nudim a koukám z okna ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně jeden z mých nej.Emily Blunt je úžasně stylová,přesvědčivá-podle mě celkem zastínila Amy Adams,která hraje takovou nevýraznou puťku.Každopádně příběh je originální,čehož si cením asi nejvíc a hlavně poutavý-občas úsměvné,někdy dojemné až k pláči.Střídání nálad mi vůbec nevadilo a i když film asi neví čím být,zapisuje se do mých top. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když nějaký tvůrce uloví takovou sesterskou dvojici, má z poloviny vyhráno. Není divu, že Amy Adams dostává jednu zajímavou hereckou nabídku za druhou a že Emily Blunt plynule přešla od nenáročné produkce (romance/komedie) k silným látkám. Kdysi společně v tomhle nezávislém kusu uklízeli svinčík poté, co si někdo v křesle prostřelil hlavu nebo jednoduše navždy odešel a prozradil to až zápach rozkládajícího se těla o několik dní později. Jedna je svobodnou matkou, která rozhodně nepokračuje v oslnivých „výsledcích“ ze střední školy, kdy měla vysněného boyfrienda i šéfovala roztleskávačkám, druhá se tak nějak hledá, práce jí úplně nevoní a stále bydlí u otce. Svérázná živnost je zase pěkně stmelí. Výsledek je lehce úsměvný, lehce dramatický, lehce ze života. Postavy jsou uvěřitelné, mají co říct, dokonce je i rádi vyslechneme. Nadhodnocené, ale čtyři hvězdy. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tento film si pozornosť zaslúži. Tu sa streli moje najväčšie lásky. Emily Blunt a Amy Adams. Príbeh slobodnej matky, ktorá sa živí upratovaním, samozrejme nie je to len o tom, pretože v príbehu sa vyskytuje niekoľko postáv, predovšetkým členov rodiny ako je mladšia problémová sestra, syn, ktorý je učiteľmi nepochopený, alebo ľahko podivínsky otec. Takže jednoduchý životný príbeh stojí predovšetkým na postavách, ktorým uveríte prakticky čokoľvek. Zmena zamestnania na upratovanie po vraždách či samovraždách je len takou malou čerešničkou na torte. Film nie je originálny, ale je ľudský. Príbehy postáv sú naozaj ľahko uveriteľné, pretože presne toto sa naozaj deje, nie je to prikrášlené, jednoducho film Sunshine Cleaning dokáže popísať život presne taký aký je. Emily Blunt je moja obľúbená herečka a zbožňujem ju predovšetkým za jej protichodné role, je jednoducho úžasná v každej úlohe a rovnako tak zvyšok hercov. Našiel by sa tam celý rad vecí, kvôli ktorým by sa film dal vychváliť do nebies, ale myslím, že moje hodnotenie bude názornejšie. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na prvý ohľad obyčajný príbeh o problémoch, ktoré bežne so sebou nesie život, no v pozadí rezonovali témy, ktoré zaujímajú asi každého z nás - láska k deťom, k súrodencovi, k rodičovi, nevera, starostlivosť o deti.... A niekedy môže tieto problémy vyriešiť napr. aj taká netradičná práca ako čistenie po mŕtvolách. Obe dievčatá to zahrali výborne. Príjemne strávený čas pri filme. 65/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Americký nezávislý film je buď taký pohodový, s prvkami drámy, alebo rovno sociálna dráma v nejakom zapadákove. Jarné upratovanie je ten prvý prípad, avšak s príklonom ku komercii (ale v zapadákove). Scenár len tak plynie, čo je asi skôr výhodou pre daný žáner, pretože sa tak viac blíži reálnemu životu, ktorý taktiež nepozostáva z pevne ohraničených udalostí, ktoré nám ho delia na rozdielne samostatné časti. Len škoda, že nebol úplne využitý potenciál zápletky s "upratovacou" firmou, že ten jeden poriadny zvrat je tak trochu nasilu a že to celé skôr prešumí, ako uviazne v pamäti na dlhšie. Amy Adams je však vždy prirodzená a vidno, že herectvo ju baví a "nerobí to iba pre prachy". ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Povedné a skvěle zahrané komediální drama, které je však bohužel trochu nedotažené. Roztomilá Amy Adams je tak akorát krásná aby se jí dala uvěřite zoufalá matka ve finanční tísni a Emily Blunt je tak akorát divoká aby se jí dala uvěřit sestra, která vše zkazí ale v jádru to myslí dobře. Nápad s uklizením na místech, kde došlo ke smrti je opravdu zajímavý ale tvůrci neměli tolik odvahy aby film naplnili černohumornými hláškami a místo toho udělali snímek o špinavé práci, kterou hold někdo dělat musí. Kdyby se tvůrci nebáli mohlo být hodnocení vyšší, takhle to je po chvilce, tak trochu o ničem. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Na pomezí dramatu a komedie? Neřekl bych, vtip je opravdu jen naznačenej, spíš ani to ne. Nicméně nevadí, Emily s Amy se v dramatických polohách vyžívaly a šlo jim to. Dechberoucí výkony! ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, tuze zvláštní film, který místy uspává. Emily Blunt a Amy Adams působí jako správná dvojka, u Alana Arkina jsem očekával podobný osud jako v Malé miss sunshine. Netradiční děj vidím na tři hvězdičky, vynikající hudbu na pět, celkově tedy čtyři hvězdičky. ()

Chickenka 

všechny recenze uživatele

Slabší průměr, tato "komedie" mě nijak zvlášť neoslnila, nenabízí nic převratného, a ani jako drama se to moc nepovedlo. Jediné, co se mi na tomto filmu líbilo byl výkeno Emily Blunt. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Malý film o obyčejných lidech s obyčejnými problémy a neobyčejnou prací. Strašně příjemně strávený čas. Amy Adams a Emily Blunt byly trefou do černého. 80% ()

Reklama

Reklama