Reklama

Reklama

Green Day: Kulka v bibli

(koncert)
  • Velká Británie Green Day: Bullet in a Bible
Hudební / Dokumentární
Velká Británie / USA, 2005, 115 min

Velká punková párty z anglického Milton Keynes, kterou kalifornské trio postavilo na písních z nejúspěšnějšího alba American Idiot. Vítr rozfoukal mraky a paprsky zapadajícího slunce upletly romantický večer. Snová atmosféra. Nikoliv však pro obyvatele Milton Keynes, kde za pár minut vypukne punkový rej kalifornských Green Day. Kapela nezvolila Milton Keynes náhodou. Město ve střední Anglii má strategickou polohu – Londýn, Leicester, Birmingham, Oxford či Cambridge co by kamenem dohodil. Spousta studentů i učňů z okolí si nechce nechat událost ujít. Fanoušci přijíždějí ze všech stran. Jejich konečný počet se zastavil na čísle 65 tisíc. Green Day jsou poctěni dosud největší návštěvností. Zájem není překvapením, protože kapela přivezla Amerického idiota. Rozuměj: Green Day tehdy propagovali aktuální album American Idiot (2004). V roce 2005 nejprodávanější deska (8 mil. kopií), oceněná v řadě anket kritiků, včetně Grammy Awards (album roku v kategorii rock a pop).
Slunce už je nízko, když Billie Joe Armstrong a spol. zahajují. Úvodní skladba: American Idiot. Masa lidí se dává do skoku – i nezasvěcenému divákovi u televize padá úžasem čelist. Green Day udeří podruhé: Jesus of Suburbia. Jo, s touhle písní na to kápli. Bezmála desetiminutový punkový opus vyprávějící příběh kluka odkudsi z Buranova se stal až hymnickým. Vyšel měsíc a Billie Joe Armstrong dál neúnavně řeže do kytary. Nelze si nevšimnout propocené černé košile a poněkud rozostřených černých linek pod očima – takhle nějak vypadá novodobý, punkový romantik v koncertním nápřahu. Louku za Milton Keynes proměnil v žhnoucí kotel a sebe pasoval do role kotelníka. Charismatický frontman hraje i baví. A publikum se chytá všeho, co na pódiu vymyslí. Mimochodem, následující den přidali Green Day druhý koncert. Byl beznadějně vyprodaný. A proč název Kulka v bibli? Ne, nejde o punkovou extravaganci. Během koncertování po Anglii si Green Day udělali čas na návštěvu londýnského Imperial War muzea. Mezi exponáty je zaujala bible, do které je zavrtaná kulka. Útlá knížka zachránila majiteli život. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

Boudyy 

všechny recenze uživatele

Tato kapela je má nejoblíbenější a naživo je nejposlouchatelnější a jednoznačně nejlepší (písničky jakoby hrály v originále a do toho skvělá Billie Joeova manipulace s davem). V jejich textech lze najít poukazování na mnoho společenských i politických problémů. Toto jsou hrdinové, kteří se nebojí říci svůj názor. ()

filmer 

všechny recenze uživatele

Tak, davam 4*...no co se tyce hudby, ta je OK, nekdy mam strasnou chut si tento melodicky punk pustit co nejhlasiteji a uzivat si to vsemi moznymi zpusoby :), ale celkove vzato se to nestava az tak casto a ma oblibena hudba je trosku odlisna. Co mi fakt dost vadilo, bylo to preskakovani z barevna do cernobila a zase zpatky...proc tohle sakra delali...rusilo me to teda nevidane...:) Zabery za zakulisi se mi ale zase naopak libily, protoze mam jiste sympatie k rockovemu zivotu (ale normalne jsem civilizovany clovek). No cili, Green Day je spicka mezi svou punkovou konkurenci a myslim si, ze jsou na vrcholu zaslouzene. Takze si tenhle koncert urcite pustte, docela zajimave... ()

Reklama

Molly 

všechny recenze uživatele

Tuhle Kulku v Bibli si střežím jako poklad - díky ní se totiž můžu kdykoliv vracet v čase a znovu a znovu zažívat opojnou atmosféru světového American Idiot tour. Green Day zde dokazují, že koncerty nejsou jenom o hudbě a že hudba není jenom o melodiích a textech. Bullet in a Bible mi vždycky připomene, proč mám tyhle kalifornský punkrockery tak moc ráda. Bonusy: záběry ze zákulisí, BJovo odhalené pozadí (dokonce 2x:-)), Trého hlášky. "Proč nejsou dneska na obloze žádný mraky?" "Protože bůh chce vidět svoji oblíbenou kapelu." Hell yeah! :-) ()

GreatestFan 

všechny recenze uživatele

Jediné co bych vytkl jsou některé vynechané písničky, jinak nemá smysl na tom nic komentovat. // ZAJÍMAVOSTI: V originále písně ''Holiday'' jsou slova ''The representative from California has the floor''. Na tomto koncertu Billie Joe slovo ''California'' nahradil slovy ''United Kingdom'' podle země konání koncertu. // Na záznamu jsou vynechány písně ''Jaded'', ''Knowledge'', ''She'', ''Maria'', ''Homecoming'' a ''We Are The Champions'' původně od kapely Queen. // Na koncertu hraje Billie Joe song ''Time Of Your Life'' jako na jednom z mála případů na elektrickou kytaru, většinou a v originále ji hraje na akustickou. // V USA bylo DVD úspěšné a v hitparádě alb ''Billboard 200'' dosáhlo 8. příčky. Prodáno bylo přes 500 000 kopií. // Předskokani byly kapely Jimmy Eat World, Taking Back Sunday a Hard-Fi. // Mezi kapely, které ze stejného místa vydaly do roku 2012 záznam koncertu, jsou Qeeen, Linkin Park, The Prodigy a Sweedish House Mafia. // Dějiště koncertu bylo později vybráno jako jedno ze dvou míst, kde se bude odehrávat děj v hudební videohře ''Green Day: Rock Band''. // viděno 5X ()

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

Koncert natočený formou filmu je nápad originální a po stránce filmařské nemám co vytknout (scéna z návštěvy muzea militarsmu je skvostná). Jenže po stránce fanouška kapely, který si chce užít koncert od začátku až do konce a musí trpět mezi každou písničkou krátký dokument (proč to nejde v menu prostě vypnout?!) to už je o něco horší. Chyba to není sice nikterak výrazná, ale na strhnutí jedné hvězdy to stačí :) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Na záznamu jsou vynechány písně ''Jaded'', ''Knowledge'', ''She'', ''Maria'', ''Homecoming'' a ''We Are The Champions'' původně od kapely Queen. (GreatestFan)
  • Předskokani byly kapely Jimmy Eat World, Taking Back Sunday a Hard-Fi. (GreatestFan)
  • Mezi kapely, které ze stejného místa vydaly do roku 2012 záznam koncertu, jsou Qeeen, Linkin Park, The Prodigy a Sweedish House Mafia. (GreatestFan)

Reklama

Reklama