Reklama

Reklama

Green Day: Kulka v bibli

(koncert)
  • Velká Británie Green Day: Bullet in a Bible
Hudební / Dokumentární
Velká Británie / USA, 2005, 115 min

Velká punková párty z anglického Milton Keynes, kterou kalifornské trio postavilo na písních z nejúspěšnějšího alba American Idiot. Vítr rozfoukal mraky a paprsky zapadajícího slunce upletly romantický večer. Snová atmosféra. Nikoliv však pro obyvatele Milton Keynes, kde za pár minut vypukne punkový rej kalifornských Green Day. Kapela nezvolila Milton Keynes náhodou. Město ve střední Anglii má strategickou polohu – Londýn, Leicester, Birmingham, Oxford či Cambridge co by kamenem dohodil. Spousta studentů i učňů z okolí si nechce nechat událost ujít. Fanoušci přijíždějí ze všech stran. Jejich konečný počet se zastavil na čísle 65 tisíc. Green Day jsou poctěni dosud největší návštěvností. Zájem není překvapením, protože kapela přivezla Amerického idiota. Rozuměj: Green Day tehdy propagovali aktuální album American Idiot (2004). V roce 2005 nejprodávanější deska (8 mil. kopií), oceněná v řadě anket kritiků, včetně Grammy Awards (album roku v kategorii rock a pop).
Slunce už je nízko, když Billie Joe Armstrong a spol. zahajují. Úvodní skladba: American Idiot. Masa lidí se dává do skoku – i nezasvěcenému divákovi u televize padá úžasem čelist. Green Day udeří podruhé: Jesus of Suburbia. Jo, s touhle písní na to kápli. Bezmála desetiminutový punkový opus vyprávějící příběh kluka odkudsi z Buranova se stal až hymnickým. Vyšel měsíc a Billie Joe Armstrong dál neúnavně řeže do kytary. Nelze si nevšimnout propocené černé košile a poněkud rozostřených černých linek pod očima – takhle nějak vypadá novodobý, punkový romantik v koncertním nápřahu. Louku za Milton Keynes proměnil v žhnoucí kotel a sebe pasoval do role kotelníka. Charismatický frontman hraje i baví. A publikum se chytá všeho, co na pódiu vymyslí. Mimochodem, následující den přidali Green Day druhý koncert. Byl beznadějně vyprodaný. A proč název Kulka v bibli? Ne, nejde o punkovou extravaganci. Během koncertování po Anglii si Green Day udělali čas na návštěvu londýnského Imperial War muzea. Mezi exponáty je zaujala bible, do které je zavrtaná kulka. Útlá knížka zachránila majiteli život. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá muzika + jistě upřímně myšlené a co nejjednoduššeji podané "zásadní" životní moudra = EVA a VAŠEK pro puberťáky... ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Tuhle Kulku v Bibli si střežím jako poklad - díky ní se totiž můžu kdykoliv vracet v čase a znovu a znovu zažívat opojnou atmosféru světového American Idiot tour. Green Day zde dokazují, že koncerty nejsou jenom o hudbě a že hudba není jenom o melodiích a textech. Bullet in a Bible mi vždycky připomene, proč mám tyhle kalifornský punkrockery tak moc ráda. Bonusy: záběry ze zákulisí, BJovo odhalené pozadí (dokonce 2x:-)), Trého hlášky. "Proč nejsou dneska na obloze žádný mraky?" "Protože bůh chce vidět svoji oblíbenou kapelu." Hell yeah! :-) ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Vynikající záznam z koncertu GreenDay, který má skvělou atmosféru, je nastříhán přesně, využitím filtrů získává jakousi rockovou(punkovou) neučesanost - podobně jako klip Boulevard of Broken Dreams. Kdybych byla skalní fanoušek, je to za pět - ale i tak mě to strhlo k silným čtyřem. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Výborná a ucelená sonda do koncertů jedné z mých nejoblíbenějších kapel - Green Day. Tato "Kulka v Bibli" pronikla hluboko do mého srdce, v němž zůstane již navždy! ()

draculca 

všechny recenze uživatele

Není kapela, která by předváděla tak živé, provokativní, zábavné a kvalitní koncerty jako Green Day. Jsem jejich velká fanynka a má to svoje opodstatnění:). A musim dodat, že tahle šou nebyla jenom pro kamery - v Praze GD předvedli podobně velkolepou akci (nejlepší koncert mého života)... ()

Květula 

všechny recenze uživatele

Green Day patří mezi kapely, které mě vždycky dokážou hodit do pohody, ať už se cítim jakkoli, a i když mám radši jejich ranější tvorbu, koukat na tenhle koncert pro mě byla jedna velká radost. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Album American Idiot bylo fakt zaplněné hitama a Bullet to jenom potvrzuje, už od úvodní za světla počínající AI publikum skvěle šílí a když se spustí Jesus of Suburbia, je jasné, jakže další hodina a půl budou ubíhat. To by ale neměli mixovat písničky s dokumentem "on tour". Ačkoliv takový dokument by bylo fajn sledovat, kazí to výsledný dojem z koncertu. Když to člověk ale odsune do ústraní (tak jak posluchači CD verze můžou, ti ovšem mají useknutou (!) Minority, což mi přijde jako kruté a nelidské) má vynikající koncert. Škoda, že byly vystřižený i další songy, jestli měli stejnou atmosféru, rád bych si je poslechnul. To co tu je ale, je nastříháno vynikajícně. Ono taky v prostřihu do režisérského roomu s asi 30ti obrazovkami by to nebyl problém. To bych si dal líbit. Jeho filtry a některé záběry skvěle přenášejí atmosféru. Řemeslně opravdu kvalitně odvedená práce. ()

Sawyer815 

všechny recenze uživatele

Takhle to vypadá když si kapela svoje koncerty užívá.Jeden z nejlepších koncert,které jsem kdy viděl..Dokázat 3minutové Minority protáhnou na 7 minut je vážně kumšt.Jen škoda,že ve finálním sestřihu nejsou všechny písně které na American Idiot tour zazněli a těch dokumentárních vložek,které trošku kazí požitek z koncertu. ()

Nuala 

všechny recenze uživatele

Hodně slušně natočený koncert, který si diváci jistě užijí. A Green day vám navíc určitě zlepší náladu, protože jde vidět, že je koncertování opravdu baví. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky této americké punk rockové kapely je to povinnost nejen toto DVD shlédnout, ale i vlastnit. Je to fakt vynikající záležitost, která se nedá přehlédnout. Moji oblíbenci jsou fakt dobří a tady to jen potvrzují... Green Day! Green Day! Green Day! Green Day! 5* ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Jedna pecka za druhou v čele s American Idiot, Holiday, Basket Case a Good Riddance, zajímavé záběry ze zákulisí, včetně páně Armstrongova holého zadku:-). Green Day moc fandím, nejsou to žádné uměle stvořené hvězdy, ale šikovní kluci, kteří to odnikud dotáhli až na ty stadióny. Byla jsem na nich loni v Paříži, schválně v kotli, max. 50 m od pódia, a ta energie a euforie byly neuvěřitelné!!! Do té Paříže jsme jely (my čtyři holky) kvůli nim, protože jsme propásly podzimní halové turné po Evropě a tak jsem 20.11.2009, kdy byl zahájen předprodej, hned koupila přes internet lístky. To nikdo netušil, že někdy v dubnu ohlásí koncert v Praze. Moje prostřední dcera, jejich megaultrasuperfanoušek, pak šla na ně ještě v Praze podruhé :-) Až budou mít další šňůru po Evropě, půjdeme zase! Písničky jednoduché v tom nejlepším slova smyslu, ostatně to byly písničky Beatles a Rolling Stones taky, nemáte přece vždycky náladu na Pink Floyd, free jazz nebo Prokofjeva. Prostě mladí kluci hrají staré dobré bigboš v moderním hávu. ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Zábavný a energický záznam koncertu, která ale bohužel trochu sráží zmatený střih a zbytečné přechody z černobílé, do barvy a zpět a to značně nesystematicky. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra, skvělé kamery, skvělá show. Jen postrádám víc starších songů, škoda, škoda, škoda... ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

To čo sa podarilo Green Day sa nepodarilo žiadnej kapele ktorá začala hrať koncom 80 a zažila vrchol v 90 rokoch. Po 10 rokoch sa vrátili na vrchol. A kde je Offspring, Blink 182, Sum 41, adť...no v Ppppppppppp Všetky trapné U2 môžu len ticho závidieť. Toto sa podarilo len Queen a Green Day. Dovidenia.. ()

honza7 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější koncert ze všech!!! Ukazuje se i jak přišli na název Bullet in a bible (v muzeu objeví bibli ve které je kulka). Co bych podotkl, že podělaly písničku Minority jinak Supr video!!! ()

haushinkaa 

všechny recenze uživatele

Naprosto fascinovaná, ale naprosto... Green Day - to je něco, brothers and sisters... Každý jejich koncert je naplněn energií a zahraný minimálně na 200%, na klucích je vidět, že do toho dávají opravdu všechno. Ať už hrají písničky z American Idiot nebo písničky ze starších alb, pořád jsou to úžasní Green Day, kteří vás ohromují svou energičností a ne nadarmo se permanentně objevují na předních příčkách žebříčku "Nejlépe naživo hrajích kapel", ne nadarmo je Billie Joe označován za jednu z nejvýraznějších (ne-li nejvýraznější) osobností punkrocku, ne nadarmo Greeni díky AI získali přesně po deseti letech (od Dookie) Grammy za „Nejlepší rockové album“, plus spoustu dalších ocenění (např. cena časopisu Kerrang pro „Nejlepší skupinu planety“). Jak už tu někdo psal - koncerty nejsou jen o hudbě, ale také o show, a tu Green Day umí. Billie Joe má diváctvo pěvně v hrsti a všichni skáčou tak, jak on píská (v tonhle případě spíš mává rukama, kytarou nebo křičí)... Jednoduše to s lidma umí a taky na ně umí přenést své nadšení, které je z jeho výkonu na jevišti patrné... Sledovat ho na jevišti je kolikrát pořádná fuška, pořád je někde jinde, chvilku nepostojí, běhá, skáče, trhá sebou a jeho taneční kreace často vyúadají spíš jako záchvat nebo křeč, ale právě tímhle je to ten šílený Billie Joe, kterého fanoušci tak milují... Samozřejmě, že Tré a Mike nezůstávají publiku nic dlužni, jejich grimasy jsou zavšehovořící, všichni tři jsou to komedianti a koncerty si užívají... Budu se opakovat, ale energie z jejich koncertů jen srší, čehož se chopil Sam Bayer a stvořil tak strhující dokument o výjimečné kapele. Pohledy do zákulisí a komentáře členů kapely jsou příjemnou vsuvkou mezi úžasnou podívanou a poslyšenou... Takový koncert by se ale nekonal, pokud by nebylo s kým pracovat, nutno tedy složit poklonu i anglickým fanouškům, činili se a že jim to šlo... Spolupracovali, zpívali, skákali, řvali, jásali, byli rozjaření i dajatí... Tak to má být... Skvělý, řízný zvuk a živost jsou průvodci při koncertech Green Day, někdy je však živost odložena a zvolňuje se - skladby jako Boulevard of Broken Dreams, Good Riddance nebo Wake Me Up... K těmto baladám se mi hodí jedno vyjádření, které jsem četla ve spojitosti s koncertem Nine Inch Nails v Praze, a to bylo "křehký nářez"... Opravdu, tyto tři nádhery, především ale Good Riddance a Wake Me Up, jsou křehkým, citlivým pohledem do frontmanovy duše, a nemůžete si nevšimnout jeho dojetí, když je zpívá. Třesoucí se hlas, neskrývané pohnutí a slzy v očích zpěváka ještě umocňují sílu těchto písní... Ano, i takoví jsou Green Day - dojímaví, citliví a tak moc lidští... Ale i přes tu hlubokou jemnost je to nářez... Při písničce Wake Me Up When September Ends mi vždycky tuhne krev v žilách a naskakuje husí kůže, ale "živá" verze z tohoto koncertu má ještě větší účinek... Nevím, co ještě psát, jestli ještě vůbec něco psát, snad jen to, že Sam Bayer je pro mě opravdovým umělcem a Green Day? Navždycky... ()

Reklama

Reklama