Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válka není pouze na frontě, ale i v zázemí, v rodinách bojujících o přežití v systému válečného hospodářství a potravinových přídělů v dobách 2. světové války v Japonsku. Hisako Sawano (Nanako Matsushima) se má postarat po smrti manžela nejen o své děti, ale i o synovce a sestřenici, kterým zahynuli oba rodiče. Jenže situace je nelítostná, může zvítězit lidská slušnost, pouta přátelství a rodiny nad nelidskými podmínkami a pudu po přežití? (Vavča)

(více)

Recenze (5)

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Největším záporem Hotaru no haka je bezesporu fakt, že nikdy neměl vzniknout; původní film je jednoduše neopakovatelný a chtě-nechtě, každému, kdo jej viděl, bude televizní verze připadat jako slabý odvar z Takahatova veledíla. Ale v podstatě je všechno takové, jak má být - přiběh zůstal, smysl také. Atmosférou sice nedosahuje stavů jakých by mohl, ale co v mých očích zvedlo hodnocení celku byl závěr, který všem připomene, že i když je příběh fikcí, znázorňuje krutou realitu. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Film zobrazuje velmi věrohodně realitu civilního života zasaženého válkou, válka bere samozřejmé věci, mění charaktery lidí k horšímu dokonce i mezi nejbližšími. Pořád se nemohu srovnat s hlavní myšlenku filmu, který zároveň ukazuje rozdílnost povah a hodnot mezi Evropany a Japonci, výmluvnější svědectví a příklad by se těžko našel. Po první polovině, která je snad až příliš okatá a efektní, přichází ovšem tvrdá změna, která mě usadila. Válka není zase tak daleko milé děti a někde ještě neskončila... ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

I když to tak zpočátku možná nevypadá, na TV film je to hodně povedené. Jde vidět, že se Japonci při příležitosti 60. výročí konce Druhé světové války opravdu snažili a i s malým rozpočtem se jim podařilo vytvořit film, který se vážně nemusí stydět za to, že přejal příběh od tak slavného díla, jakým bezesporu je Hotaru no haka studia Ghibli (1988). Kvalit původního anime to sice samozřejmě nedosahuje, ale má to několik hodně povedených scén a během 148 minut vás to dokáže vtáhnout do válečné atmosféry v Japonsku. Krom toho, hlavní postavy (Seita a Setsuko) byly i vzhledově vybrány téměř přesně, pokud si vzpomeneme na tyto postavy v anime. A ona malá holčička (Sasaki Mao) mě svým výkonem v roli Setsuko dojala stejně, jako mě tato postava dojala v anime. Kdo by to byl do takové dívenky řek... Navíc, přestože příběh už není originální, nejedná se pouze o hranou kopii původního díla. Film zobrazuje tíhu války ještě trochu jinak, i s odkazem na současnost. A to rozhodně není špatné - právě naopak. ~(4,0)~ ()

vercinek 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem nejdříve oriiginál a to byla chyba. Tento film bezesporu má něco do sebe, hraje přesně na ty noty, co má. Dala bych i vyšší ohodnocení. Ale v porovnání s originálem, jsem zde necítila tolik emocí, a hlavně ta atmosféra nebyla tak silná a podmanivá. I některé scény mi přišly poněkud vyumělkované, jen aby splnily účel. Každopádně stojí za shlédnutí! ()

Reklama

Reklama