Reklama

Reklama

The Line, the Cross & the Curve

všechny plakáty
Hudební
Velká Británie, 1993, 50 min

Obsahy(1)

The Line, the Cross, and the Curve je krátky hudobný film v réžii speváčky Kate Bush, ktorá si v ňom zahrala aj hlavnú úlohu. Ide v podstate o predĺžený videoklip obsahujúci piesne z jej albumu The Red Shoes (ten bol zasa inšpirovaný rovnomenným muzikálom z roku 1948). Kate Bush predstavuje frustrovanú tanečnicu, ktorej záhadná žena (Miranda Richardson) daruje čarovné baletné topánky. Keď si ich nasadí, topánky začnú tancovať samy od seba a tanečnica sa ocitne v magickom psychedelickom svete. Počas tejto zvláštnej cesty je jej sprievodcom Lindsay Kemp (v reáli Bushovej učiteľ tanca). (petite fille)

(více)

Recenze (2)

garmon 

všechny recenze uživatele

Červené střevíčky jsou pohádka H.Ch. Andersena. Brilantní taneční film Powella a Pressburdera (https://www.csfd.cz/film/7445-cervene-strevicky/komentare/) si z něj bere námět především pro metaforu celku svého příběhu - pokušení, upsání se, trest. Kate Bush zjevně učaroval samostatný střední díl toho filmu, kde je formou rozsáhlé vsuvky fantaskně natočený balet s Andersenovým příběhem. V době vzniku filmu byla Kate Bush světová hvězda, na jejíž nové projekty se dychtivě čekalo. Bohužel album The Red Shoes uvízlo zvukem i estetikou tak moc v osmdesátkách, že to bylo na 12 let její poslední. Totéž bohužel provází film - Kate už nebyla nejmladší a to, co neslo její videa z konce 70.let už tu prostě není úplně svěží. A hudba je poněkud vyvařená. Na samostatné kino to nemá ani co se týče stopáže, ani co se týče způsobu. Je to opravdu jen natažený klip - zvláštní, jak popkultura děsně rychle stárne. Dneska už je stará i Björk, která v době vydání tohoto filmu Kate střídala. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Náhodou je to dost povedený muzikál, a nikdy jsem neslyšela o tom, že by se od něj Kate Bush distancovala. V dětství to byl můj velmi oblíbený film, a uměla jsem všechny písničky z paměti (umím je dodnes). Kate Bush i Miranda Richardson mi přišly krásné, a Kate to krásně nazpívala, a Miranda zas předvedla velmi zajímavý způsob herectví. Možná to není tak docela pro dospělé, ale pro děti je to víc než dobré. A to pro ty malé, i ty větší. Navíc je tam spousta zajímavých nápadů, je to tak divadelně-umělecky laděné, a má to zajímavou atmosféru. Zkrátka kdo má Kate Bush rád, by si tohle určitě neměl nechat ujít. ()

Reklama

Zajímavosti (1)

  • Filmu sa dostalo iba skromného úspechu a samotná Kate Bush sa od neho časom dištancovala. (petite fille)

Reklama

Reklama