Reklama

Reklama

Hraběnky

(seriál)
Česko, 2007, 15 h 35 min (Minutáž: 55 min)

Režie:

Jaroslav Brabec

Kamera:

Petr Koblovský

Hudba:

Jan Jirásek

Hrají:

Josef Abrhám, Jana Hlaváčová, Lenka Vlasáková, Andrea Elsnerová, Zuzana Bydžovská, Vladimír Dlouhý, Jiří Langmajer, Richard Krajčo, Zuzana Vejvodová, Vlasta Chramostová, Josef Vinklář (více)
(další profese)

Epizody(17)

Obsahy(1)

Člověk nemusí rozumět snům svých blízkých, ale musí chápat, že je mají.  Tak nějak by mohlo znět motto sedmnáctidílného seriálu z prostředí současné vesnice, jehož hrdina Josef Hrabě, soukromý zemědělec, podřídil celý svůj život budování rodinné farmy. Má k tomu ideální podmínky: pozemky, stroje, zkušenosti, ale hlavně manželku a čtyři už dospělé dcery. Až na to, že jejich představy o životě se od těch otcových poněkud liší. A tak když Hrabě trochu nesmyslně přikoupí další pozemky, místo aby myslel na tajná přání svých blízkých, rodina se vzbouří. Ženy odmítají být levnou pracovní silou, neslyší na jeho argumenty, že pracují na svém a že jednou mu budou všichni vděční. Srdce našich „Hraběnek“ totiž momentálně více zaměstnává tajemný mladý muž, který se přistěhoval do vesnice, aby si tady založil truhlářství... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (110)

Frakira 

všechny recenze uživatele

"člověk nemusí rozumět snům svých blízkých, ale musí chápat, že je mají" něco jako motto seriálu dalo by se říct...a mě se tahle myšlenka dost líbí. Po posledním dílu naprosto beze studu dávám zasloužené a poctivé 3*. Možná tam občas bylo hluché místo, ale někam to směřovalo a rozhodně to nemá dalších milion podobných dílů jako některé jiné seriály, které se momentálně vysílají a zřejmě ještě dlouho vysílat budou. A to nemluvím o výborných hereckých výkonech všech zúčastněných. Nevím, jak koho, ale mě naprosto dostal Josef Abrhám v montérkách na traktoru :o) Jsem ráda, že jsem se vydržela dívat až do konce, protože ta druhá polovina seriálu byla určitě lepší než ta první... ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál zraje jako víno. Přiznám se, že současným českým seriálům se obloukem vyhýbám. Pokud jsem se někdy začala na některý dívat, zpravidla kvůli doplnění vzdělání, většinou jsem nevydržela déle než dva díly. Při českých seriálech se totiž nedokážu ubránit pocitu, že byly natáčeny především pro čtenáře Blesku, který se třese hlavně na průšvihy a skandály. Na Hraběnky mě původně nalákal trailer se zapadajícím sluncem a překrásnou hudbou. Ovšem jestli jsem podle něj čekala venkovskou idylku, nedočkala jsem se. Ale nedočkala jsem se ani vehementního zdůrazňování negativ současné společnosti, jak tomu u českých seriálů bývá. Příběh je úplně obyčejný, vyvíjí se zpočátku velmi pomalu, což může diváky odradit. Trvá dlouho, než do sebe jednotlivé epizodky začnou zapadat jak kolečka do hodinek. Ze začátku jsem měla trochu problém s některými postavami, jejichž konání a motivaci jsem ne úplně chápala (Marta Zuzany Bydžovské, Honza Richarda Krajča, ing. Vít Martina Stropnického). Ale jejich čas měl teprve přijít. Právě postavy a jejich obsazení jsou v tomhle seriálu tím nejcennějším, rozhodně nejde o nějaké umělé knižní figury. Speciálně mě dostala mamča Jany Hlaváčové a samozřejmě opilec Saša, poslední role Josefa Vinkláře. Zhruba od poloviny seriálu zjišťuju, že se při každém díle čím dál víc bojím, že už přijdou závěrečné titulky. Nebýt poněkud pomalého rozjezdu, bylo by to za plnou. ()

Reklama

Greg25 

všechny recenze uživatele

30% Nečekaně naivní, neuvěřitelná snaha o přirozenost v dialozích se ze strany herců rovná katastofě, ale nejsem si jistá jestli za to nemůže scénář, překvapivě špatná kamera, která místy ve snaze o autentičnost zapomíná, že jeden záběr není totéž co jeden díl seriálu, co se týče děje tak netvrdím, že by byl úplně špatný, ale chybí mu jakási vybroušenost a preciznost, která by nezapadala do unilosti a laxní nenávaznosti jednotlivých záběrů. Jediný, kdo opravdu stojí za to je Josef Abrhám, po pěti dílech, ale říkám, víc ani díl!!!!! Z úcty k režisérovi dávám 30% za prvních pět dílů, zbytek z bezpečnostních důvodů, jako je usnutí před televizí nebo přemýšlení co, že to mám na DVD za fajn filmy, nehodlám absolvovat. P.S. Ale stále lepší než mýdlové opery na ostatních programech!!! ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

U tohoto seriálu s hodnocením jsem trochu na rozpacích. Hodnotím jej po odvysílání pěti dílů. V každém případě je lepší než současná téměř nekonečná dílka typu Ordinace, Letiště, Bazén, Pouta a pod. Seriál Hraběnky byl natáčen jakýmsi dokumentárním způsobem. Je také jakýmsi pohledem Pražáků na život ve vesnici a současnou zemědělskou činnost. ()

alpeew 

všechny recenze uživatele

Jediný současný český seriál, který nejen za herecké výkony, má ode mne 4x hvězdu. Běží nyní podruhý a hodnocení dávám stejné. TAKHLE by měl vypadat -přinejmenším herecky- dramatický seriál veřejnoprávní televize. Takže 56% je urážkou. Jakoby tzady už hodnotili jen teenageři bez jediné řivotní zkušenosti a vkusu. Škoda. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (2)

  • Hraběnky se natáčely převážně v obci Vysoký Újezd. Záběry na usedlosti, na které Hrabě (Josef Abrhám) a jeho rodina bydlí, se filmovaly nedaleko od Újezdu v obci Teletín. (karda1)

Reklama

Reklama