Reklama

Reklama

Stěkljannaja garmonika

  • Sovětský svaz Стеклянная гармоника (více)
Animovaný / Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1968, 19 min

Obsahy(1)

Skleněná harmonika je filmovou alegorií o osudu umění. Film využívá upravených obrazů světového malířství.
Do města přichází hráč na skleněnou harmoniku, který svou hrou přináší lidem do životů vznešenost a krásu, vláda, představovaná mužem bez výrazu ve tváři s buřinkou na hlavě, hráče na skleněnou harmoniku zabila. Město se propadalo do ošklivosti a zkázy, dokud nepřišel nový hráč na skleněnou harmoniku a neprobudil to dobré, co v lidech ještě zbývalo. Lidé zakletí kouzlem muže s buřinkou do podob příšer z obrazů středověkých malířů – Bosche, Breaughela, Arcimbolda a Goyových přízraků se při zaznění tónů skleněné harmoniky změnili do podoby obrazů z doby renesance – Dürera, Pinturcchia a El Greca. První věc, kterou lidé udělají po osvobození z područí moci a peněz chtivého ďábla je, že opraví věž s hodinami, která byla dříve zničena. (Jezinka.Jezinka)

(více)

Recenze (5)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kromě Gilliama, kterého tu někdo zmiňuje, jsem během koukání myslel na Pasáž Empty Spaces z The Wall. Obklopit se penězi a "nízkými prožitky", které nedovolí vidět pravdu, když jí někdo nese. Jenže, tak jak to vyznívá právě v The Wall: koho za to vinit než sebe sama. Totalitu většinou nezničí touha po svobodě a nošení světla, ale to, že se na ní zaútočí materiálně. K moři do Bulharska a ne na Korfu. Televizi Teslu a ne Panasonic. Auto škodu a ne forda prefecta. Tak teď to máme a máme pořád stejně bídy a zloby. Pořád je nám sdělováno, co si myslet o tom a o tom. A mezitím pobíhají věrozvěsti s pravdou a cestou pravou. Ale jak zpíval Jahelka: "Já vím, tehle svět snad jednu vadu má, že každej z nás jen tu svou pravdu má." V tomhle jsem skeptik. Za animaci a nápady si to ovšem uznání zaslouží. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Tvrdá obžaloba utlačovatelských tyranií pod jejichž vedením se lid chová jako zvěř - ve své době na první pohled zdánlivě poplatná komunistickým ideálům a dogmatům ukazujíc despotu jako "kapitalistu v saku" rozhazujícího peníze, funguje však dostatečně univerzálně aby její poselství bylo srozumitelné v jakékoli době či prostředí. Animační technikou mi pak film výrazně připomněl pythonovskou práci Terryho Gilliama. 8/10 ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Místy až nadpozemsky magické, postavené na propojení malířských stylů a kontrastu barokní passacalie s atonální hudbou. Dokonalá tematická symbióza myšlenky, hudby a obrazu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Melancholický snový snímek o zemi spoutané tyranií, kde lidé dali přednost konzumu před zušlechťováním ducha a prosperitou komunity. Jakási poetičtější a více symbolická obdoba Bartova Krysaře. Stejně jako on si i Skleněná harmonika vystačí beze slov. Výjimečnost filmu spočívá v atmosféře, kde se perfektně doplňuje vynikající detailně propracovaná výtvarná stránka s hudebním doprovodem. Celkový dojem: 90 %. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

V diktatuře se může stát nepohodlným každý, i ten, kdo přináší harmonii, světlo a jas. Zejména ten, kdo přináší světlo. Proto je pěvce třeba umlčet, izolovat, zničit. A to, že někde tančí velbloud, nemusí, překvapivě, znamenat, že je vše dobré. Světlo se nedá zhasit a pravdu umlčet nelze. Snad. ()

Galerie (41)

Reklama

Reklama