Reklama

Reklama

Začátek konce

(TV film)
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1961, 30 min

Obsahy(1)

Rozverná malá komedie o muži, který podceňoval ženskou práci v domácnosti. V roce 1961 natočil tehdy začínající režisér Zdeněk Podskalský malou rozvernou komedii na motivy povídky O'Caseyho, v překladu J. Wericha a ve hvězdném obsazení v podobě Vlastimila Brodského, Čestmíra Řandy a Jiřiny Šejbalové. Pojďme se podívat na to, co se stane, když si manželé vymění role. Manželka odchází na trh a nevěří, že se její manžel dokáže postarat o domácnost. Znamená to uklidit, uvařit, k tomu ještě napást krávu. To ale netuší, že se do toho muž pustí s velkou vervou a navíc mu v tom vydatně vypomáhá i jeho kamarád, který se pilně účastní nehod a rozbitých věcí. Kalamita vrcholí demolicí domácnosti, do níž se vrací manželka... (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Marthos 

všechny recenze uživatele

O'Caseyho povídka je mistrovky vypointovaná, má šmrnc a perfektní dialogy, ale žalostně jí schází Werich v hlavní roli. Celek je pouze slabý odvar a bohužel jej nezachrání ani vynikající Jiřina Šejbalová. Velká škoda. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Úvod v podání Šejbalové a Řandy nemá chybu, následná demolice kvartýru Brodským s Řandou už mi tak vtipná nepřišla, o nějaké vyloženě velké legraci nemůže být ani řeč. Téma je to ovšem nadčasové, spor o to, kdo zastane doma víc práce je věčný. Závěrečné vyznění hraje do not ženám, takže moje hodnocení je tím pádem shovívavější. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Určitě už jste také slyšeli o tom, jak Jan Werich nerad dotahoval do konce své načrtnuté projekty. Začátek konce je jedním z nich a došel tak daleko, že scénář byl realizován, ale bez Wericha v roli, kterou si přepsal na tělo. Je samozřejmé, že kterémukoli jinému herci musí její fazóna plandat, a to i když má náhradník korpulenci Čestmíra Řandy. V tom vidím hlavní vadu na kráse jinak velmi pěkné mikrokomedie. Řanda je ke všemu i vizuálně přetvořen do werichovské podoby, takže má na hlavě vrabčí hnízdo, přilepené vousy a nepopsatelné obočí. Vypadá v tom jako výr ušatý. Bohužel, všechno to hartusení jeho postavy nepůsobí werichovsky srandovně, spíš z Řandy udělalo mimořádně nepříjemného nerváka. Sisyfovské pokusy zvládnout domácí práce efektivněji než hubatá manželka je proto těžké sledovat se "sympatií spoluviníka", na kterou způsob vyprávění spoléhá. Jiřina Šejbalová a Vlastimil Brodský jsou ovšem velmi legrační a film je právě tak krátký, aby nestačil nudit. 70% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Výborný převážně v určitých situacích. Kdo neviděl, tak neví o co přišel. Poměrně neznámý středometrážní film, ale i tak kouzelný zejména díky poloslepému Brodskému a Řandovi, kteří předvedli opravdu kus ze svého ojedinělého komediálně-klaunovského herectví, ovšem chvílemi na pokraji tragiky a zoufalství nejtěžšího kalibru. Jejich počínání, a to převážně v lehkých i když pro ně v evidentně těžkých každodenních a tak trochu nevšedních pracovních situacích bylo z mé strany nepochopitelné. Prostě bylo vidět, že když žena která vede pevnou rukou svou domácnost na chvíli vystrčí hlavu z baráku tak jsou nejedni pánové neštastní. Ostatně někde to tak zaručeně funguje dodnes..Dlouho jsem se ale tak jak tady nezasmál, proto hodnotím poměrně vysoko a myslím si že i celkem oprávněně. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama