Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mít za rodiče přerostlé, nenapravitelné hippies, to jednoho poznamená na celý život. Už to jméno, s nímž jej vypustili do světa! Nebo dívčí šatičky, v nichž malého chlapce přivede matka první den do školy, aby tak "nabourali vžité představy o sexualitě"... Žádný div, že celá další léta, poznamenaná šikanou, výsměchem a pohrdáním spolužáků se pro Placida stanou jedním velkým utrpením. Ještě že je tu Gemma s IQ na hranici geniality, kamarádka nejvěrnější, která dovede ocenit jeho pravé já. Jeho skvělé nápady, jeho inteligenci a vtip. Jenže co je to všechno platné, když svět přeje normálu, průměru. A kdo v něm chce uspět, nesmí se vymykat. V žádném směru... Ztřeštěnou komedii o mládenci, pracně hledajícím své pravé místo v životě, natočil Tony McNamara podle své vlastní divadelní hry. V titulní roli se českému divákovi představí Ben Lee, zpěvák, který svou úspěšnou hudební dráhu začal v pouhých patnácti letech a pro něhož je tento film hereckým debutem. Do dalších rolí ovšem obsadil režisér zkušené herecké matadory, z nichž vynikají především Miranda Richardsonová a Garry McDonald v půvabných kreacích Placidových ujetých rodičů. Snímek získal řadu australských filmových cen nejen od kritiků, ale i od diváků (na MFF v Melbourne byl např. označen za nejlepší celovečerní film). (Видео Элемент)

(více)

Recenze (72)

Matty 

všechny recenze uživatele

Nebuďte další cihlou velké zdi, buďte tím, kým vám je přirozené být… horší když to sami nevíte. Prapodivně nazvaný film s ještě prapodivnějším českým překladem dokazuje, že v Austrálii mají nejen klokany a koaly, ale také ujeté komedie. Tak trochu po vzoru Napoleona Dynamita pojatý příběh, který vlastně nemá pořádný příběh a svým charakterem připomíná spíše nějaký sitkom, akorát s větší koncentrací těch skutečně vydařených vtipů. Neobyčejný mladík se snaží začlenit do společnosti, objevit své pravé já, pochopit své rodiče, najít si holku a při tom všem se pokud možno nenechat umlátit svými spolužáky ze střední. Roztomilý je jeho nástup do nového zaměstnání („Můžeš si vybrat barvu židle. Máme černou. Ve dvou odstínech“) a následná hra na rodinný život („Neměl bys s kolegy hrát squash nebo sledovat porno?“). Film se celkem úspěšně vyhýbá nějakému moralizování, možná až příliš urputně, neboť při všem tom smíchu už jaksi nezbylo místo na emoce a vlastně mi bylo lhostejné, jakým směrem se Placidův osud bude ubírat. Některé hlášky budou bezesporu ještě mnohokrát citovány („Leni Riefenstahlová by měla radost“), ale pochybuji, že se z Placida stane podobně kultovní záležitost jako zmíněný Napoleon, který je sice méně vtipný, zato víc „na hlavu“. Tohle totiž i přes veškerou snahu lišit se místy připomínalo „jenom“ necenzurovanou verzi Meet the Fockers se scénářem upraveným Woodym Allenem. 65% Zajímavé komentáře: svik, Džejkop ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zvláštní, ale na mém osobním žebříčku to není tak uhrančivé a podmaňující jako Napoleon Dynamite. Rozhodně to doporučuji všem co se hledají a mají podobné rodiče jako Placid(když chytil svou matku při lesbických hrátkách... hodně jsem se zasmál:)). ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Taková blbinka určená nejspíš intelektuálům, ale mě to pobavilo fakt hodně. A Gemma v těch brejlích vypadala fakt sexy. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Hodně originální a zvláštní film, který mě pobavil a donutil se zamyslet nad věcma, na které bych normálně ani nepomyslel. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Málo známý, ale milý filmový kousek od protinožců na často se vyskytující téma střetů nekonformního jedince se společností. Nápaditý snímek s řadou hlášek a humorných situací líčí dospívání a citové dozrávání jednoho mladíka poznamenaného netradiční výchovou rodičů a " zatíženého " vyšší inteligencí, kreativitou a analytickou zchopností. To, co je v určitém prostředí nevýhodou a hrozí šikanou, může se na jiném místě stát východiskem pro zářivou kariéru, ovšem cena bývá veliká... Nejlepší byly dialogy Placida s jeho šéfem, který se kdysi nechal v podobné situaci " ochočit "systémem a ve svém talentovaném podřízeném se prostě vidí... Předností McNamarova filmu je nadhled a absence moralizování. Film vhodný jak pro intelektuály tak pro ty, co se jen chtějí pobavit. Celkový dojem: 90 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nenápadná australská komedie o zmatenosti dospívání, jenž přehnaným filozofováním ve druhé půli ztrácí dech jak ostravský havíř s rozedmou plic při výstupu na Matterhorn. Z mého úhlu pohledu je v životě často nezbytné plavit se po proudu a přitom všem se držet kréda toho nejpovolanějšího mořeplavce ze všech, špenátumilovného námořníka Pepka: „I Yam what Yam!“ ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Táto intelektuálne ladená kvázi-paródia na všetky americké teen movies je neskutočnou absurditou. Všetky zvrhlé teenagerské filmy posledných rokov dostávajú týmto filmom poriadne na frak a i keď sa nejedná o parodovanie žiadneho konkrétneho, ten výsmech je tu citeľný. Dobré nápady a hlášky sršia každú chvíľu a tú skromnú hodinku a pol som si užil. 80%. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Muhehe. Rebel Placid Lake je přesně ten typ filmu o kterém si myslíte, že to bude krávovina dne a nakonec se z toho vyklube překvapení týdne (nebo měsíce?). Moc se mi líbila role Mirandy Richardson, která byla fakt ujetá a Placidovo táta byl taky hustej. Cena za nejlepší film na MFF v Melbourne je určitě zasloužená. 89,9% ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Proč? Rose Byrne, komeide, slušný hodnocení. Dojem? Rozpačitý, ale pozitiva: nerd Rose Byrne, přirozený jazyk (R), a koneckonců to nebylo špatné zamyšlení o tom, co se životem. Loser se po matuře snaží udělat něco se životem, aby zapadnul a už ho nešikanovali. A to samo o sobě je dost poučný. # [viděno: monitor, 2.0->5.1] # příběh 6 | hudba 3 | humor 3 | akce 1 | napětí 0 | pustil bych si znovu 5 ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle australský film byl pro mě velkým překvapením. Začátek příjemně svižný, vtipný..škoda jen, že se ta jiskra v druhé půli trochu vytratila. Přesto rozhodně stojí za to tenhle snímek nepřehlédnout. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Tak si takhle jednou v noci omylem zapnu televizi, když v tom vidím filmový klub čt a v něm film s názvem Rebel Placid Lake.Řikám co to bude zase za kravinu a najednou bum, první scéna a já umírám smíchy a jsem rozhodnutý film dokoukat i kdybych musel vypít litr kafe abych neusnul, byl jsem totiž dost vyčerpán a film bežel jaksi pozdě. ještě že jsem omylem šlápnul na ovládač, rebel placid lake je velice netradičním pojetím světa a života jednoho mladého týpka, který má bohužel neskutečné problémy a vypořádává se snima po svém. jeho rodiče jsou ulítlí, pacifistický hypíci, jeho životní láska která je ze začátku spíš takovou hodně dobrou spřízněnou duší je borka IQ neměřitelným, jenže neví co má dělat a všecho za ní řeší až moc akční tatínek, no a pak banda výrostků který ho jen tak pro legraci mlátěj.Všechny tyhle jeho a i další problémy jsou prostě tak krásně z filmovaný, taková ta lehkost co z filmu srší je fakt úžasná.Nádherná nenucená, nezávislá komedie,která si našla hned místečko v mé filmové duši.100%. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Několik gagů se skutečně moc povedlo, ale převážná část téhle komedie byla pouhá "upovídaná a nudná vata". Neznámý Ben Lee v hlavní roli se mi nelíbil a potěšila snad jen jeho píseň "Naked" (záv. titulky). ()

Gazy 

všechny recenze uživatele

Placid Lake je celoživotním looserem, který už od malička dostává dennodenně na budku, za což z velké části vděčí vlivu svých hippísáckých rodičů, po jednom menším letu ze střechy si, ale uvědomí, že to chce změnu a snaží se zapadnout mezi ty "normální". Tématem mi to trochu připomínalo Napoleona Dynamita, místy je to až nehorázně vtipné a já měl silné nutkání dát pět hvězdiček, nicméně tak neučiním, sám přesně nevím proč, i tak je to velmi velmi dobré a Placid se u mě zapíše do imaginární kolonky oblíbených hrdinů a jeho školní snímek zase do pamětihodných momentů.Tvoje podprůměrná jazyková výbava a absence sebereflexe tě diskvalifikují z hlubší komunikace:) ()

svik 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale tento snímek je snad největším uvolněním ve světě filmu pro mě za poslední měsíc. Narazil jsem na tenhle úžas, když jsem přepínal knály a najednou mne zaujala jedna z úvodních scének, která byla objasněna až k samotnému závěru filmu. Naprosto dokonalý scénář, který se vznášel a místy hluboko padal do kontextu prostředí. Na jedné straně nepokořená vzájemná láska, na straně druhé mladý snílek s všestranými nápady a na straně třetí realita života...od které se snaží všichni utéci jako Prokletí bástníci. Oddechovka se vším co se mi líbí. Doufám že řežisér nezůstane pouze u tohoto Rebela. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný filmeček hlavně o tom, že když už se svou osobností nezapadáte do světa "normálních" lidí, nemá cenu snažit se přizpůsobit šedivému průměru i když si myslíte, že vám to usnadní život a ještě k tomu získáte holku svých snů. Zvlášť, když jste ve své podstatě vlastně ohromně zajímavý člověk a ta dívka jakbysmet...Snímek je obdařen mnoha vtipnými momenty a i když někdy tempo vyprávění trochu zvolnilo, plně mi to vynahradila hlavní dvojice - už dlouho jsem v poslední době neviděla tak roztomilý a správně ulítlý pár, jako právě Placida a Gemmu. ()

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že jsem se docela zasmál. Na první pohled možná oddychový film, ale na ten druhý i něco víc. Příběh se dotýká otázek o životě a bytí, o přizpůsobení se společnosti. Otázka zda-li zapadnout do společnosti nebo se z ní vydělit nezná jednoznačně správnou odpověď. Podobný problém řeší jak Gemma (opravdu jí to sluší) tak i Placid. Otec Gemmy je skálopevně přesvědčen, že jeho dcera půjde na vysokou a stane se další Marií Curie. Naproti tomu otec a matka Placida chtějí mít ze syna dalšího hippies. Všechny postavy jsou jedinečné. Zejména otec Gemmy, který je doslova posedlý vysokou školou, rodiče Placida, kteří jsou pořádně ujetí (ať žije mír, násilí nic neřeší, budeme sedět a jen tak si užívat...a tak podobně). Dále stojí za to vypíchnout sekretářku, která je tak trochu nymfomanka a také žárlivého Placidova kolegu z práce. Film, který mě příjemně překvapil. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Je skvělé, že někdo umí o dospívání a hledání místa v životě natočit také film, který není jen zasmušilý, depresivní nebo plný nepochopení ze strany rodičů a bouření se ze strany adolescentů. Posledně jmenované, nepochopení/bouření se, je i v tomto filmu, ale celé je to pojaté s notnou dávkou inteligentního humoru a já už jsem se docela dlouho takhle skvěle nepobavil. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších australských kousků a teď jsem navíc zjistil, že i ostatní režisérovi filmy jsem docela vysoce hodnotil. Ale zpátky k tomuto filmu – jde o ujetou nezávislou komedii o dvou týnejdžrech, kteří se kvůli výchově vymykají svým vrstevníkům a hlavně Placid je provokatér na n-tou a možná i díky tomu je na škole šikanovaný. Určitě by se tahle komedie mohla líbit všem „intelektuálům“ a artovým vyznavačům, kteří si potřebují odpočinout od těžkých kousků. Já doporučuji všemi deseti a rád si ji zase zopakuji, protože mě vždy dodá dobrou náladu. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 3 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ]  ()

Reklama

Reklama