Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 22 (2022) (série)


Vyčkávací obrazec (S22E01)

(epizoda)

19. března 2016 se k mezinárodnímu letišti v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska blížil let Fly Dubai 981, zbývalo 18 kilometrů. Kapitán Aristos Sokratous a druhý pilot Alejandro Alava Cruz připravovali Boeing 737-800 na přistání. Oba piloti měli na sedmsettřicetsedmičce nalétáno dostatek hodin. Byla to zkušená posádka. Dispečerka je informovala o podmínkách na letišti, Rostov na Donu halila hustá mračna a po ranvejích se proháněl silný vítr. Let Fly Dubai 981 odstartoval z mezinárodního letiště v Dubaji ve 22:37, cesta do Rostova na Donu trvá čtyři hodiny. 55 cestujících zakusilo četné turbulence. Od přistání je dělilo několik minut. Třináct kilometrů před letištěm piloti snížili rychlost a zahájili závěrečné klesání. Během přiblížení musí posádka znát chování letadla i podmínky, ve kterých letí. Piloti počítali s turbulencemi během přiblížení, ale přistání očekávali hladké. K dráze jim zbývalo šest a půl kilometru. Před nimi se však objevila hrozba. Palubní radar odhalil nebezpečné vzdušné proudění, střih větru. Jedná se o prudkou změnu směru a rychlosti větru. Pokud silný protivítr náhle začne vanout ve směru letu, může dojít ke ztrátě vztlaku, zejména v nízké výšce. Vzhledem k výšce 300 metrů nad zemí bylo přistání v Rostově na Donu příliš riskantní, piloti přiblížení přerušili. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chyba pilotů, kteří podlehli iluzi místo toho aby věřili přístrojům... Holt když je druhý pilot posera a nedokáže se vzepřít kapitánovi tak je nehoda na spadnutí... 😅😅 Škoda lidí, ale ten naráz do země byl slušný masakr to se musí nechat 😢😢 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keď dve hodiny krúžite nad letiskom, až sa vám z toho zamotá hlava a vy prepadnete somatogravickej ilúzii. Podobných prípadov už bolo veľa. Jednoznačne sa oplatí lietať radšej cez deň. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama