Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 19 (2019) (série)


Předčasný zákrok (S19E03)

(epizoda)
  • Kanada Fatal Approach (více)

Obsahy(1)

4. dubna 1994. Posádka letu KLM Cityhopper 433 na trase z Amsterdamu do Cardiffu ve Walesu požádala kvůli bouřkové oblačnosti před sebou o změnu letové hladiny. Piloti prověřili výstrahu upozorňující na tlak oleje v pravém motoru a dospěli k závěru, že lze bezpečně pokračovat v letu. Turbovrtulový letoun však nestoupal. Proto vyslali pilnostní signál a zamířili zpět do Amsterdamu. Těsně před dosednutím se letadlo prudce naklonilo doprava, křídlo škrtlo o zem a letoun havaroval na poli vedle ranveje. Z 24 osob na palubě dva cestující a kapitán nehodu nepřežili. Devět lidí včetně druhého pilota utrpělo vážná zranění. Vyšetřovatelé z nizozemského Úřadu pro leteckou bezpečnost se ihned pustili do práce. Řídící letového provozu jim sdělil, že posádka ohlásila problém s tlakem oleje, ale údajně měla vše pod kontrolou. Dispečer rovněž uvedl, že piloti zasunuli podvozek a zahájili průlet, ale když se letoun naklonil doprava, výrazně se odchýlili od kursu. Náhlou změnu polohy mohla způsobit závada směrového kormidla, křidélek nebo jiných řídicích ploch. Vyšetřovatelé zkoumali trosky letadla uložené v hangáru. Žádné známky svědčící o poruše mechanismu směrovky či jiných řídicích ploch nenašli. Stejně tak neobjevili nic, co by prokazovalo problém s tlakem oleje. Vypadalo to, že piloti ohlásili potíže, které neexistovaly. Nabízela se možnost, že selhaly palubní přístroje a piloty mylně informovaly. Skutečně pak vyšlo najevo, že čidlo tlaku oleje bylo zkratované a spouštělo planý poplach. Toto zjištění vyvolalo nové otazníky. Nové světlo mohl do případu vnést přeživší pilot. Ten však trpěl amnézií a nic si nepamatoval. Zvuková nahrávka z kokpitu odhalila, že posádka správně prošla příslušné kontrolní seznamy a stanovila, že lze pokračovat v letu. Teprve když letoun přestal stoupat, rozhodla se pro návrat. Vyšetřovatelé to nechápali. Podle všech důkazů totiž motory fungovaly normálně... (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keď už ste skoro na zemi. Keď už vidíte stromy, povrch zeme, už myslíte na to, ako prejdete gateom, zoberiete batožinu a pôjdete domov. A náhle sa lietadlo totálne skrúti. Našťastie táto katastrofa nemala toľko obetí, ako by sa na prvý pohľad zdalo. ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další chyba kapitána, který za ní zaplatil životem a vzal 2 lidi sebou na smrt... Njn když se vypne motor na volnoběh tak se pak blbě létá i přístává :( Holt smutné bylo, že toto nezvládnul ani při tréninku a simulace, dokonce 2x po sobě a prošel testem s nejnižším možným hodnocením :(( Což už je na pováženou ;) ()

Reklama

Galerie (10)

Reklama

Reklama