Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 19 (2019) (série)


Extrémní úhel (S19E05)

(epizoda)
  • Česko Smrtelný náběh (více)

Obsahy(1)

7. srpna 1997. Let společnosti Fine Air Cargo 101 mířící do Dominikánské republiky s nákladem téměř 40 tun džínsoviny vzlétl z Miami. O několik okamžiků později se zřítil na zem, přehnal se přes autostrádu a zarazil se o budovu. Tříčlenná posádka a pracovník bezpečnostní agentury při nehodě zemřeli. Další oběť byla objevena ve zdemolovaném osobním autě. Neštěstí přihlížely stovky lidí a vyšetřovatelé z NTSB brzy začali shromažďovat jejich svědectví. První zprávy uváděly, že z motoru číslo 4 na pravé straně šlehaly plameny. Prozkoumáním trosek přímo na místě však byla závada pohonných jednotek vyloučena. Řídící letového provozu tvrdil, že letoun po odpoutání prudce zvedl příď. To by vysvětlovalo plameny, které viděli svědci. Pokud letadlo klopí v příliš velkém úhlu, přeruší se průtok vzduchu motorem a to může způsobovat výšlehy. Vyšetřovatelé zvažovali, proč se příď letounu zvedla pod tak velkým úhlem. Rýhy na dráze svědčily o „škrtnutí ocasem“, k němuž může dojít, když pilot přitáhne příliš prudce. Rozbor barvy však prokázal, že ke kontaktu zádě havarovaného stroje s ranvejí v tomto případě nedošlo. Pátrání po stopách brzdila skutečnost, že celý nákladový prostor zničil požár. Většina zámků, které drží palety na místě, byla otevřená. Metalurgická prohlídka odhalila, že zámky byly dostatečně pevné, aby náraz vydržely. Vyšetřovatelé byli přesvědčení, že se uvolněný náklad posunul dozadu, způsobil ztrátu vztlaku a následný pád. Vedoucí nakládky navzdory očekávání nepřiznal vinu, ale vysvětlil, že poutají pouze první a poslední paletu. Když je zaplněno všech osmnáct pozic, náklad se nemá kam pohnout. Vyšetřovatele to zarazilo. Pokud chyba nenastala v nákladovém prostoru, patrně k ní došlo v pilotní kabině. Až na drobné anomálie a nedostatky neodhalily osobní záznamy posádky nic závažného... (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Joj dobře mají bordel ve váze ,,, nechápu jak do nákladu nezapočítají oba, palety a uchycení... :))) tak to celkem udělalo 2,4tuny ze 40 celkem nákladu :/ navíc když se jim to tam nevešlo tak to prostě přeskládají jak chtějí a nikomu nic neřeknou :/ Masakr... chudáci jak již několikrát neměli šanci ... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až anonymný telefonát odhalil smrtiacu záhadu. V každom prípade ďalší prípad, kde sa odhaľuje, akým spôsobom človeka obklopuje náhoda a odísť z tohto sveta môže kedykoľvek len tak. Mnoho ľudí prežilo, pretože havarované lietadlo síce prefrčalo po šírke niekoľkoprúdovej cesty, ale čistou náhodou bola práve vtedy na semaforoch červená. Ale predsa len jeden človek na zemi zomrel. Sediaci v zaparkovanom aute niekde úplne v bezpečí určite netušil, že ho čaká takýto bizarný osud. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama