Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 19 (2019) (série)


Fatální souhra náhod (S19E06)

(epizoda)

Obsahy(1)

31. března 1995. Když let společnosti TAROM 371 vzlétl z bukurešťského letiště, sněžilo a byla téměř nulová viditelnost. Piloti Airbusu A310 letící pouze podle přístrojů zahájili levou zatáčku k prvnímu navigačnímu bodu. Letoun však náhle přestal stoupat, prudce se naklonil doleva, vybočil z trasy a přešel do střemhlavého pádu. Zřítil se na pole pouhé tři kilometry od letiště. Uhasit rozsáhlý požár trvalo hodinu a půl. Zahynulo všech šedesát osob na palubě. Nehoda letu 371 se stala nejhorší leteckou katastrofou v rumunských dějinách. Plně automatizovaný letoun nové generace byl pýchou rumunských státních aerolinií. Množila se podezření, že ho zničila exploze na palubě. Dohady o teroristickém útoku rychle pronikly na titulní stránky novin. Když se malý tým rumunských vyšetřovatelů pustil do práce, trosky ještě doutnaly. Na povrchu bylo vidět pouze ohořelé kusy hliníku na poli sežehnutém požárem. Většina letadla vězela v šest metrů hlubokém kráteru a musela se komplikovaně vyprošťovat. Tvar kráteru naznačoval, že letoun dopadl téměř kolmo. Vyšetřovatelé vyslechli řídícího letového provozu. Dozvěděli se, že zpočátku všechno probíhalo naprosto normálně, nicméně let 371 krátce po vzletu vybočil z trasy. Námraza na křídlech i porucha motoru byly vyloučeny. Na pomoc s přesunem trosek do nedalekého hangáru byla povolána rumunská armáda. Výpovědi očitých svědků podporovaly teorii teroristického útoku. Několik lidí tvrdilo, že viděli výbuch ještě před tím, než letadlo dopadlo na zem. O dva týdny dříve byla oznámena výhrůžka o nastražení bomby na palubě téhož letu do Bruselu. Rumunské úřady požádaly o spolupráci FBI... (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chudák druhý pilot, vykolejený smrtí  kapitána, zapomněl na tahovou asymetrii, způsobenou tím, že stroj byl vehikl a nefungovala v něm právně jedna škrtící klapka a bum. Letadlo se poroučelo k zemi čumákem do země. Za kapitánův infarkt nikdo nemohl, ale že nechali piloty létat se strojem s tak zásadní vadou a ani letecká společnost, ani Airbus s tím nic nedělali, to je do nebe volající šlendrián. ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chudák Kapitán dostal asi infarkt a druhý pilot to nezvládl... Navíc problém byl v Asymetrii pák řídících motory... :(  JJ přesně všichni o tom věděli a Airbus to samozřejmě opraví až mu spadne letadlo a jsou všichni mrtví... Bohužel jsou nepoužitelný, dokud se ucho neutrhne tak na to serou... ()

Reklama

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama