Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 20 (2020) (série)


Výbušné přistání (S20E03)

(epizoda)
  • Česko Výbuch při přistání (více)

24. srpna 1999. Po dvacetiminutovém vnitrostátním letu z Tchaj-peje dosedl let společnosti UNI Air 873 v tchajwanském Chua-lienu. Dvoumotorový Boeing MD-90 se chystal zastavit, když jím otřásla exploze a rychle jej pohltily plameny. Cestující se v panice snažili uniknout před rychle se šířícím požárem. Hasičům trvalo víc než hodinu, než jej zlikvidovali. Desítky lidí utrpěly zranění, jeden pasažér později v nemocnici zemřel. Tchajwanský Výbor pro leteckou bezpečnost existoval teprve necelý rok. Proto se k místnímu týmu připojila skupina amerických vyšetřovatelů. Policie mezitím rozjela vlastní kriminální vyšetřování. Na ranveji se nenašlo nic, co by požár vysvětlovalo. Svědectví cestujících potvrzovala, že k výbuchu došlo uvnitř kabiny. Zatímco kokpit, křídla nebo podvozek zůstaly nepoškozeny, kabina byla zcela zničena. Při procházení trosek vyšetřovatelé určili, že k detonaci nejspíš došlo v zavazadlové schránce nad řadou číslo 8. Místo charakteristických stop po tříštivém účinku výbušniny nalezli plášť roztržený podél řad nýtů, které jednotlivé části trupu drží pohromadě. Nahrávka z kokpitu odhalila, že až na poněkud tvrdší přistání proběhl let zcela normálně. Bylo zjevné, že piloty před výbuchem nic nevarovalo. Zařízení ovšem zaznamenalo zvuk, který byl sám o sobě nejlepším vodítkem. Porovnáním se zvuky známých typů explozí se zjistilo, že se dokonale shoduje s výbuchem plynu. Toto zjištění korespondovalo s poškozením kabiny. Účinky odpovídaly spíše pomaleji postupující tlakové vlně než razanci trhaviny. Takové exploze bývají vzácné, ale smrtící. A když zapisovač letových údajů neodhalil žádné mechanické problémy, vyšetřovatelé se zaměřili na inkriminovanou zavazadlovou schránku. Bylo možné, že někdo přinesl na palubu výbušný materiál? O jednu řadu vepředu byla nalezena horní část plastové láhve od pracího prostředku. Chemický rozbor však odhalil, že obsahovala benzín. Mohlo se jednat o zdroj výbuchu? (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keď ideš na palubu lietadla, tak čo si tam vezmeš? No jednoznačne kanistre s benzínom 😅Ale pre istotu kanister zameníš za fľaše od bielidla, nech to nie je nápadné. A potom už len letuška zahlási: Vitajte na palube. Pre vašu bezpečnosť je vám k dispozícii aj batéria od motorky. Radi tu s vami uhoríme... ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"vsadím se, že na Taiwanu už motocyklovou baterii nepřehlédnou..." No ty vole to je neuvěřitelné...! Nechápu jak někdo si může vzít na palubu letadla dvě 3/4 litrové nádoby s benzínem a 12 voltovou motocyklovou baterií a ještě o odhaleným kabelem :(( to už je fakt moc... To jeden nepochopí... :P  A nakonec se ještě nepodařilo zjistit kdo a proč to tak udělal... LOL tak už jsem viděl hodně šíleností v tomto seriálu, ale toto opravdu ne..! Ať žije Taiwan :))) ()

Reklama

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jen úplný debil si do letadla vezme láhve s benzínem, a to mu ještě vyhodili tlakové láhve s propanem a repelent. Borec zjevně jel na piknik. Ten chytrák, co si vzal na palubu baterii s odhalenými kabely, musel být taky pěkný magor. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Epizóda je venovaná pamiatke Ashley Wooda, ktorý sa od 5. série podieľal na tvorbe seriálu ako kostymér. (koba)
  • V epizóde je zmienená nehoda letu TWA 800, spôsobená explóziou paliva, a letu ValuJet 592, ktorý sa tiež v dôsledku požiaru zrútil do močiarov Everglades. Obom zmieneným nehodám sa tento seriál už venoval, tej prvej v epizóde Explosive Proof a tej druhej v epizóde Fire in the Hold. (ČSFD)

Reklama

Reklama