Reklama

Reklama

Letecké katastrofy

(seriál)
  • Česko Vyšetřování leteckých neštěstí (více)
všechny plakáty
Trailer
Kanada, (2003–2024), 176 h 20 min (Minutáž: 42–52 min)

Tvůrci:

André Barro

Hrají:

Jonathan Aris (vypravěč), Von Flores, David Bamber (vypravěč), Daniel Park, Jason Weinberg, Bill Lake, Marty Moreau, Jon De Leon, Jorge Molina (více)
(další profese)

Série(24) / Epizody(230)

Obsahy(1)

Letecká doprava je nejbezpečnějším způsobem přepravování osob i zboží po celé naší planetě. Každou minutu jsou ve vzduchu tisíce strojů letících všemi možnými směry. Většina z nich dosáhne bez problémů svého cíle. Jsou ale okamžiky, kdy se posádky a cestující dostanou do situace, jež může skončit tragicky.

Námětem šestidílného kanadského cyklu dokumentárních rekonstrukcí jsou události, které se na kratší či delší dobu staly středem pozornosti sdělovacích prostředků. Autoři rekonstruují průběhy známých leteckých nehod prostřednictvím obrazových a zvukových archivních materiálů, výpovědí svědků, pozůstalých, leteckých odborníků a vyšetřovatelů. Svou důležitou roli má také počítačová animace, jež evokuje to, co snad mohli jen tušit dispečeři u svých radarů, a to, co v několika posledních sekundách svého života viděli muži v pilotních kabinách. Charakteristickou součástí cyklu jsou pak hrané scény, které vypovídají o tom, k čemu všemu během letu došlo a jak se s mimořádnými situacemi vyrovnávali lidé za řídícími pákami, jejich neviditelní partneři ve střediscích letového provozu a konečně i pasažéři, jež svůj osud vložili do jejich rukou.

Seznam dílů: 1. Když na palubě vypukne požár (Fire on Board)
2. Když se za letu otevřou dveře (Unlocking Disaster)
3. Když dojde palivo (Flying on Empty)
4. Když nefungují přístroje (Flying Blind)
5. Když je nebe příliš těsné (Deadly Crossroads)
6. Když na palubu vstoupí teroristé (The Killing Machine) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (95)

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Tento rok jsem si zalétala vícekrát, ale ani to mi nezabránilo sjet skoro všechny epizody. Je pravda, že v každém díle nám ukáží co vše se může letadlu přihodit a stát, ale také potom vidíme, že se každá nehoda, třeba i nekonečně dlouho šetřila a na základě výsledků byly podniknuty opatření, které dělají leteckou dopravu bezpečnější - alespon na mě to tak působí. Letadla mě fascinují, takže mě to prostě hrozně zajímá. Navíc v některých epizodách to dopadne i dobře - viz. Přistání na Hudsonu, Útěk z pekla a další. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

velmi zajímavý a poutavě natočený dokument o (často neuvěřitelných) leteckých neštěstích.. jen díky němu leteckým společnostem možná ubudou zákazníci :-P ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Poutavé vyprávění. Jeden z nejlepších dokumentů vůbec. Které já tedy jinak moc nemusím. Ale tady jsem úplně u vytržení jak to člověka absolutně pohltí. A úplně miluju komentář paní Zawadské. Bez toho by to nebylo úplné. ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Povedena serie a jsem rad, ze to neni toceno ve stylu Vteriny pred katastrofou, ktere misty pripominaji televizni noviny na Nove.. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Velmi povedena rekonstrukcni serie... nektere dily jsou vskutku vyborne, u jinych kvalita kolisa... Mozna, ze by u nekterych dilu nevadilo zkraceni na standratnich 45 minut... ale jinak nemam pripominky... velice pozitivni je take hlas Zawadske... ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Neodolám a dávám za 5*, především za perfektní zpracování. Vše je podáno jasně, vysvětleno do nejmenšího detailu je-li to třeba, to vše na reálných podkladech z vyšetřování. Je vidět, že NTSB (National transportation safety board) si dalo na spolupráci s tvůrci záležet a rozhodně se jim to vyplatilo, jelikož po pár dílech už nepochybujete o tom, že i ti chlapíci co celé dny tráví u sluchátek a poslouchají šumy na pásce či pomocí mikroskopu prohlížejí téměř kilometry kovů, si uznání za svou práci zaslouží. Jediná výtka spočívá na občasném ždímání emocí, ale chápu, že tvůrci chtěli vzdát čest památce obětím a dodat pozůstalým pocit sounáležitosti. A to se asi kritizovat ani moc nedá. ()

BASE 

všechny recenze uživatele

Mohu než souhlasit z Karrfíkem....přičtu - li k tomu přesně vybraný hlas V. Zawadské, která si s tím profesně luxusně pohrála, vznikl dost mrazivý koktejl. Často létám a některé pasáže se mi během letu vybavují docela pravidelně... ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Rozebírání osudů pasažérů stroskotaných letadel mi nešpřijde jako ten nejlepší námět na dokument. Každý má svůj osud a nemyslím si že dnešním světě je potřeba takto pesimistických pořadů jako je tento. Jednou se to stalo a nic už to nezmění. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

A to ešte dokáže pravidelný divák tohoto sadnúť znovu do lietadla ? Ale spracované je to kvalitne, leteckým masochistom po chuti, a ja aspoň viem, že keby som si chcel privodiť akútnu schizofréniu alebo maniakálnu úzkostnú poruchu, treba si pustiť celú sériu na nočnom lete transatlantickou linkou, ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

S tím musím souhlasit, je to nejbezpečnější doprava, paradox ovšem je, že v roce 2005 letadlům moc nepřálo, jelikož padaly jako zralé švestky. Jedno se rozmlátilo o skálu, další skončilo v oceánu... ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál. Všetky nehody sú podrobne popísané, veľmi dobre zrekonštruované a doplnené vhodným komentárom. Je pozoruhodné, že neobsahuje žiadne výrazné preháňanie a zbytočné dramatizovanie, pretože to je v novších dokumentoch veľmi rozšírené a mňa osobne to irituje. Veľkým prínosom je aj použitie skutočných záberov. Všetky série si držia kvalitu a naozaj na tomto dokumentárnom seriáli nevidím žiadnu chybu, ktorá by mala mať vplyv na hodnotenie. ()

honza7 

všechny recenze uživatele

Krásně zpracovaný dokument. Jednu hvězdičku ovšem ubírám, za (pro mě) méně zajímavé díly, kde se nejedná o velké dopravní letadlo. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál o rekonstrukci těch nejděsivějších nehod, které bych nedoporučoval sledovat zejména ve chvíli, kdy se chystáte na dovolenou letadlem. Pokud vás ale tyhle nebeské stroje fascinují stejně jako mě, neměl by vám tenhle projekt utéct. Rozhodně jsem neviděl příliš mnoho dílů (dlouhá léta žádný) pamatuju si ale, že jsou Letecké katastrofy zpracovány opravdu poutavě. ()

Zemi11 

všechny recenze uživatele

Nejsem přílišný fanoušek letadel. Neuznávám fráze, že je to nejbezpečnější dopravní prostředek. Když kiksne - je po tobě. Když kiksne auto, je po tobě jen v případě, že sis ho půjčil tajně od rodičů. Nicméně k seriálu: Mou nepatrnou nervozitu z létání kvalitně umocnil. Každý díl ale hltám. Letadla mají zkrátka charisma. Jsou to nadlidské stroje. Obrovské kolosy. To prostě baví. ()

Reklama

Reklama