Reklama

Reklama

Léta se skrýval za školní katedrou, kde se snažil zapomenout na svůj poslední případ. Mediálně přitažlivá série vražd ho vyčerpala fyzicky a hlavně psychicky. Teď se však detektiv Stan Aubray musí vrátit před světla reflektorů. Po nálezu oběšeného muže totiž Stanovi nadřízení trvají na tom, aby případ převzal právě on. Stan zhodnocuje všechny stopy a uvědomuje si, že se ocitl na stopě vraha, jehož vraždící metody jsou nečekaně podobné těm, se kterými se setkal při řešení děsivého případu před pěti lety. Domnělého vraha ale tehdy zastřelil. V zrcadle dnešních skutečností se však objevuje otázka: Byl to ten pravý muž? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (85)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Nad hodnocením jsem dlouho váhal. Vzpomínáte na scénu z filmu Marečku, podejte mi pero, kdy Jirka komentuje otcovo vystoupení ve večerní škole slovy: "Hele, hele, hele... a už mu došel dech." ?? Tak přesně stejnou frázi lze aplikovat na výkon scénáristy. Dobrou hodinu jsem měl co dočinění s velmi slušnou podívanou, plnou drsných uměleckých vražd a pochmurné atmosféry, avšak časem se ukazuje, že puntičkářské vrahovo plánování funguje spíše jenom pro oko diváka, než pro nějaký jiný význam, protože ve skutečnosti by toto nemohlo z logických důvodů obstát. Nehledě na samotný závěr, který příliš důstojně a originálně nepůsobí. Nicméně zároveň je radost sledovat charizmatického Dafoea, zde v roli detektiva s jakousi kompulzivní poruchou osobnosti. Povedla se rovněž hudba, která film vhodně podkresluje a dodává mu na tíživosti. Největší slabina snímku jistě scénář, nápad s anamorfózou je zajímavý, ale nedotažený. Krom toho, tváře postav neskropí byť jediná kapka deště. A déšť je přeci depresivní a krásný najednou. Za pozornost stojí, novodobé Se7en ale nečekejte. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Rozhodně celkem zajímavý film. Inspiraci možná našel v několika nedávných snímcích, ale i tak byl dosti originální. Je tedy pravdou, že jsem se na to díval především proto, že v tom hraje Clea, škoda, že si tu střihla zase pouze docela malou roli. Film bohužel působí dosti nedotaženě a je zřejmé, že s trochou víc usílí by se bývyl mohl dostat mnohem výš, protože potenciál tu rozhodně je. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Řekněme si to na rovinu, kdo čeká další Se7en, měl by počítat s tím, že takovej film už těžko přijde. Anamorph (dementní českej název by se hodil tak maximálně jako název nějakýho publicistickýho pořadu na dvojce) je film s potenciálem, co sráží dost pomalý tempo. Oceňuju ale spoustu origoš nápadů jako vůbec jen ty vraždy, scéna malby obřím štětcem nebo ten bloček s měnícím se obličejem. Navíc Dafoe a jeho postava strhne pozornost navzdory divnýmu účesu á la úředník, kterej na Willemovi opravdu vypadá všelijak. Hlavně zezačátku si navíc člověk užije i skvěle depresivní minimalistický pianko. Jenže to prostě na celou dobu nezabaví. A taky škoda těch nevyužitejch herců! Scott Speedman by se možná i rád předvedl, ale bohužel tady nepřevedl zhola nic. Clea DuVall předvedla ještě míň, než Scott, aspoň že Peter Stormare si zopakoval svou oblíbenou roli trochu vyšinutýho, opile mluvícího překupníka z podsvětí. Co se ale nedá odpustit je praštěnej konec, prostě absolutní demence. (Nejlíp to vystihuje slovo "muhahahahaha!!!"). Tyhle filmy mám ale ráda a Anamorph se řadí k těm lehoulince nadprůměrnějším. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snímky s tématikou o sériových vrahoch sú moje najobľúbenejšie. Videl som ich mnoho, preto mi neostáva nič iné iba skonštatovať, že"Anamorph" bol pre mňa prekvapivo viac originálnym počinom, ako som si čo i len minimálne dokázal pripustiť. S takým "Seven" sa samozrejme zrovnávať nemôže, no tunajšie hodnotenie na úrovni 50 % mi príde veľmi kruté. Samozrejme má svoje muchy či nedostatky (ako napr. v podobe lacne prevedených flaschbackov), no vraždy sú neskutočne nápadité, gore síce nedostáva veľký priestor, no keď sa objaví, je solídne spracované. Priebeh vývoja deja je dostatočne vábivý nato, aby diváka držal v akom si napätí z nezodpovedaných otázok. Celý čas som dúfal v záver, ktorý ma "zabije" do podlahy, ako kladivo klinček do foršne, aby som mohol s nadšením prihodiť "zaslúženú" štvrtú hviezdu. Bohužiaľ nestalo sa. Netvrdím, že bol trestuhodne premárnený, ale chcelo to, pýtalo si to niečo "viac", čo by malo grády KURVA. A tak mi neostáva nič iné ako udeliť solídnych - 65% P.S.: Chcel by som požiadať užívateľov, ktorý ma "trpia v obľúbených", pričom narazia, alebo poznajú nejaký film s obdobným námetom, napíšte mi prosím názov snímku do správy, ďakujem!!! ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Zdalo sa mi, že sa ten film na niečo hral. Chcel napodobniť Seven? Alebo niečo iné? Chcel zaujať bitarnými vraždami? Keby aj, tak sa to tomuto filmu nepodarilo ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Origínální je to asi jako hadry ve vietnamský tržnici, ale nakonec proč se snažit za každou cenu udělat něco nově? Vilém hraje dobře, i s tou strašlivou parukou se vyrovnává slušně, mě se to celkem líbilo. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Proč to rovnou nenapsat. Tohle je naprosto stupidní film. Námět nebyl špatný a obsazení Willema Dafoe do hlavní role slibovalo hodně, ale tvůrci námět naprosto prohospodařili až do absurdního vyznění. Vražd mohlo být více, ale na každou se poměrně dlouho čeká a když na ni dojde, tak si vyslechneme nějaké vysvětlení proč k ní asi tak došlo, ale o nějakém zajímavém výkladu nebo napětí si může divák jenom nechat zdát. Dafoe v roli detektiva to nijak z nudy nevytrhnl a tvářil se tak znuděně, až jsem byl překvapen jeho nevýrazným výkonem. To mnohem lepší byl jeho parták Scott Speedman a na malém prostoru dokázal zaujat. Jenže nudný a hloupý thriller zachránit nedokázal. 40% ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Anamorph představuje ve všech svých složkách dokonalou esenci průměrnosti s jedinou vyjímkou v podobě výkonu Dafoea. Ten je totiž naprosto příšerný, celou dobu má na tváři jeden nikterak neměnící se výraz a upřímně ho podezírám, že jediné, co ho na roli zajímalo, byly peníze na zaplacení nájmu a nějakýho toho žvance. Takhle film sráží do bahna snímků, které se hodí pouze jako záplata do večerního programu Novy, když jí dojdou trháky s "hvězdami" stylu Seagala či Lorenza Lamase. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Absolútne nudná záležitosť, ktorej najväčší problém je, že nedokáže diváka zaujať. (Ani moc nemá čím). Sám som sa pár krát pristihol, ako sa tupo dívam niekde do priestoru za televízor a rozmýšľam o princípe repolarizácie zemskej osi a jej vplyve na sexuálnu aktivitu ľadových medveďov. Navyše ma pekne rozčuľoval Mr. Dafoe s jeho o tri čísla väčšou hlavou k telu a výzorom hlásateľa správ. Ako detektív bol absolútne mimo. K filmu som sa musel odhodlávať na trikrát a to sa mi vážne nestáva. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Já se těšil na béčkové Se7en a dostalo se mi céčkového zer0. :( Willem Dafoe taky mohl zapojit krapet toho svého charismatu, aby Anamorph vytáhl na 3*. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Bože co to ten pán Dafoe poslední dobou dělá, stále víc a víc se mi protivý. Nejdřív mě zklame s filmem Antikrist a te´d tohle. Film nevybočuje z průměru jiných béčkových thrillerů typu Sedm či Vraždy podle Jidáše. A hodně rychle zapadne a už si na něj nikdo nevzpomene. Teda ne žy bych o tomhle filmu nikdy už slyšel. ()

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

režisérsky naprosto nezvládnutelný film,který se nejspíš snažil o něco jako sedm,či vraždy podle jidáše.tuny klišé a naprosto nevýrazné herecké projevy defoa a speedmana,vám vůbec nic nedají,úplně zbytečný a prázdný film,který kdyby ste si 5 minut po shlédnutí neohodnotily,tak už si na něj nikdy nevzpomenete. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Nudnější thriller jsem snad ještě nikdy neviděl. Režisér - jmenovec mého nejoblíbenějšího spisovatele - doslova psychicky mučí každého diváka. Dívat se na Jinou perspektivu se téměř nedalo vydržet. Scénář o hovně, pointa žádná, herecké výkony děsivé. Kam zmizel ten skvělý a oblíbený Willem Dafoe? Tvářil se celou dobu jako největší mučedník. Ještěže odpad dávám jen ve výjimečných situacích. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Scénář sám osobě je dost děravý a přijdeme, že tvůrcům chyběla dostatečná inspirace, kterou použili pouze na scény s mrtvolami. Najde se zde hodně hluchých míst, které nám nic nového nepřinesou a jsou pouze zbytečným zdržováním od podstaty filmu. Největší chybou je, že když už konečně přijde zajímavá scéna, tak je velmi krátká a poté následuje opět nudná čtvrthodinka nesmyslného tlachání a spánek se začne hlasitě hlásit. Atmosféra filmu je velice vrtkavá, protože zde nenajdeme příliš brutálních záběrů či lekacích scén. Producenti na nás totiž vždy hned vybalí mrtvé tělo, které je nejprve možné vidět z dálky a poté se pomalu přibližuje. Než si ho však můžete pořádně prohlédnout, tak je střih a máte po zábavě. Dokonce i hudební vložka není moc dobře vybraná, tím pádem úroveň atmosféry opět o něco poklesl. Výběr hudby mi vůbec nesedl a po dlouhé době musím říct, že právě tento prvek byl jedním z nejhorších aspektů celého filmu. Co se mi však hodně líbilo, bylo zobrazení mrtvých těl. I když byly vidět jen chvíli, tak musím říct, že si s tím docela pohráli. Barevné pozadí a celkový vzhled těchto scén mě dost nadchlo. Sice tohle umění moc neuznávám, ale musím říct, že to má určitý nádech dokonalosti. Zabít a naaranžovat kusy těl do podoby nakreslených obrazů si zaslouží mé uznání (tedy co se filmu týká). Když jsem uviděl některé tetovací návrhy, tak mě chytla slina. Sice žádné nemám, ale něco z toho by se mi líbilo. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

3/10 Asi nemám umělecký cítění, ale co tímhle doprdele chtěli autoři říct ? Já se tak neskutečně nudil... jo, na obrázky se dívalo hezky, byly pěkně poskládaný, ale to má bejt jako všechno ? Možná jsem to celé nepochopil, ale snažil jsem se. A výsledek ? Pro mě naprosto zbytečná záležitost. Dívalo se na to hezky, jenže děj mě tak neskutečně ubíjel a ničil. Prázdnota, o ničem. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Anamorphóza je renesanční metoda, která využívá principy změněné perspektivy ke konstrukci přetvořeného obrazu uvnitř frontální kompozice..ha, to je co? Já to nechápu, ale ve filmu to definuje Peter Stormare (mimochodem v tom filmu strašně moc kouří), jinak řečeno: Pravda se jeví podle toho, kde stojíte, prostě úhel pohledu. Můj úhel pohledu na tento film vidí spíš to špatné než to dobré a tak jen stručně: Kde berou peníze, ti vyvrženci společnosti a hračičkové z lidskou mrtvolou? Třetí vražda, kde se Willem Dafoe rozhodne nakreslit ten obraz a ostatní přihlížejí, je dostává na úroveň té bestie co vraždu provedla. Židle z muzea musí okamžitě na analýzu, páč je to důkaz, ale židle z další vraždy zůstává na svém místě...proč?...aby mohla sehrát svou další roli...ujeté. A co dodat: Už prostě nestačí zabít oběť tam kde stojí. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Anamorph je naozaj akási opozdená pocta Fincherovej "Sedmičke" (tých vzorov by sa našlo viac) s pridanou "kunsthistorickou" nadstavbou. Dej je uťahaný ako funebrák po šichte, postavy sú onálepkované predžutými charaktermi a pointa je prekvapivá asi ako výsledky volieb v Československu pred rokom 1989. K trom hviezdičkam siaham iba ako milovník ponurých nálad, obrazov Francisa Bacona a bizarných príbehov okorenených zaujímavou zvukovou kulisou. A ako divák ohľaduplnejší k debutujúcim režisérom. Dafoeova kreácia rezignovaného detektíva alkoholika funguje do polovice filmu, neskôr sa už čoraz hlbšie prepadáva do bezradnosti. Doteraz mi nie je jasné, či tá bezradnosť v hercovej tvári pramenila z limitov slabého scenára a režijného vedenia, alebo to tak skrátka malo byť. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

SEVEN na x-tý spôsob, avšak so šikovným príbehom a spracovaním. Kritika tu bude zrejme prameniť z toho, ako tento žáner prijímate a ako viete nájsť rozdiel medzi originalitou a kópiou, ktorá predsa len stojí za to. ()

Reklama

Reklama