Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Několik českých filmů se odehrává v nápravném zařízení pro mládež, tento se řadí k těm zdařilejším, i když si vypomáhá osvětovými, nabádavými berličkami. Hlásá, že také chybující mládež dostává příležitost, aby prohlédla a uvědomila si své chyby, aby se polepšila. Protagonistou vlastně ani není typický delikvent: nadaný student průmyslovky se v pasťáku ocitl proto, že se vzbouřil proti autoritativnímu otci a jeho autem záměrně naboural. Sebevědomý, snadno vznětlivý mladík se dlouho nedokáže přizpůsobit tvrdým podmínkám, které v tomto zařízení vládnou, prochází těžkou životní zkušeností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Štěpán a Kendy se setkali v pasťáku. Tentokrát to ovšem nejsou nejlepší kámoši, ale naopak Kendy za pomoci Sagvana Tofifého a Ondřeje Vetchýho Štěpána šikanuje. Podle mě tento nepříliš známej film neni vůbec špatnej. Já mam prostě rád filmy z prostředí věznic (nebo v tomto případě pasťáku), takže hodnotim celkem vysoko. Jinak mě dost pobavila postava pracovitýho cikána, kterej řikal, že nechodí v prácovní době kouřit, pít ani chcát, aby měl víc času pracovat. Jo a pak se mi ještě líbilo, když ministr kultury Jandák vynadal Tofifému, že je prase vepřový, protože mu smrděj fusekle. A taky nesmim zapomenout na scénu, kdy mladej (tehdy ještě neznámej) Karel Roden, kterej hraje jednoho z chovanců ústavu, dá Tofifému facku. 75% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dobově atraktivní přehlídka již brzy milované generace. Kříž, Matásek, Roden, Vetchý, Tofi. Chybí jen Vaculík, protože Suchařípa se nikdy idolem nestal. Jinak jde o zajímavý, ačkoli dobově poplatný, počin dramaturgické skupiny Tvůrčí mládí podle Novotného románu Vezmu sekeru. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Člověk si myslí, že ví o všech zajímavých českých filmech, ale vždycky ho překvapí něco z archivu. Na začátku bylo to, že mne nic v programu televizí nezaujalo, tak jsem přepnul jen tak z nudy na CS Film a tam běžel tenhle film. Rychle jsem zjistil přibližný děj a zakoukal se do toho. Pavel Kříž a David Matásek se zde představují v rolích, které nemají mnoho společného s jejich rolemi v Básnících. Oba stojí proti sobě a nesnáší se. Což je pro každého, kdo zná Básníky, docela prvotní šok. Ale abych nějak zhodnotil film jako celek. Jedná se o zajímavou exkurzi do pasťáku v období komunismu. Film nechce nic řešit nebo snad mentorovat, jen nám dává nahlédnout do tohoto prostředí a ukazuje nám prostředí, kam se mnoho z nás nikdy nedostane. Film mi přišel velmi zdařilý a docela zajímavý, už jen svým tématem. Celkově dávám tři hvězdičky s konstatováním, že na tenhle film se rád kdykoliv podívám znovu a hodnotím ho jako mírně nadprůměrný... ()

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadalo na sondu ze života v pasťáku, pak se zdálo, že by se mohla tepat šikana mezi mládeží, chvíli na to se přetřesla tématika nekompetentních pracovníků ve školství, aby byla svižně vystřídána palčivým problémem alkoholismu a domácího násilí v rozvrácených rodinách. A nakonec? Matásek, visící na mříži. Strašná kokotina, kterou neomlouvá ani doba vzniku, ani strašlivé výkony všech účinkujících. Kříž byl se svým lookem jogínského intelektuála věrohodný jako lední medvěd v sauně a ostatní zdatně sekundovali. Jediné, co chybělo, byla nějaká vlažná romance, ale o tom se tehdy mluvit nesmělo. A jediné, co nechybělo, byly stále přítomné cigarety (hlavní hrdina, spratek pod 18, hulí Gauloisesky:-)) a morgošské kvičení, leckterými multikulti odpadky vydávané za hudbu. Takže sečteno a podtrženo = odpad ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Rok před Básníky vznikl tento film a možná díky němu napadlo Kleina, že když Matásek nebude zrovna se svojí partou nosledů šikanovat Kříže, mohli by být dobrou filmovou dvojkou :-). Z filmu mám rozporuplné pocity. Jako kdysi vystudovaný památkář, jsem se smutkem sledoval chovance hrající fotbal uvnitř vypuštěné nádherné barokní zámecké kašny, přičemž  fandící osazenstvo sedělo přímo na sochách. A nedělejme si iluze, že po posledním majiteli zámku, válce a převzetí zámku do rukou státu po komunistickém převratu byly sochy zrovna v ideálním stavu. Film se totiž odehrává na zámku kde komunisté s gustem dělali ozdravovny, dětské domovy či blázince. To byl ten lepší případ, z některých se staly sklady JZD či vojenské posádky což pro mnohdy několik staletí staré stavby znamenalo rozsudky smrti. Chování Kříže ve filmu jsem docela chápal, nicméně v domově mi přišel díky své aroganci na pěst. Když ho vychovatel přijímá, utrousí zda tam mají i pahorek. Kupodivu ač bych to neřekl, vychovatel mu odsekne -  a pán je nějaký sečtělý...!!! ----  Zajímalo by mne zda dnes někdo z dnešních mladých diváků pochopí takovou narážku, velmi vtipnou a trefnou. Asi ne. Dnešní generace nečte a tam proč by četla geniální knihy od Ray Rigbyho: Je to podivné, ale při sledování jsem si sám tak nějak vybavoval kousky z Krále krysy (hlavně na konci, kdy Matásek vysí na plotě) a ze zmíněného Pahorku. Jenže dnešní divák na tohle asi koukat nebude, tak je to vlastně jedno. Film také velmi drsně ukazuje nefunkčnošt některých rodin, přičemž největší dopad to mělo samozřejmě na dospívající děti, které najednou začaly vidět to, co jako malé neviděly. Kupodivu si myslím, že i nejeden dnešní rodič si u filmu uvědomí jak se mu zejména dospívající  dítě uzavřené převážně do světa jedniček a nul podobně vzdaluje. Jak ho jen těžko chápe i jeho pubertou přednastavenou potřebu vzdorovat. Dávám za tři krabičky cigaret. * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

V polovině osmdesátých let vznikaly filmy s kritickým pohledem na do té doby tabuizovaná témata jako houby po dešti. Měly mnoho společného, zajímavé téma, obstojné herecké obsazení, nudné zpracování a rychlé vyšumění. Zámek Nekonečno by se klidně všem svým kolegům mohl stát lídrem, neboť splnil veškeré podmínky. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Videno nahodne na tv kino svet (nebo jak se to jmenuje). Docela mily civilni film, kde se cloveku vzhledem k obsazeni moc nechce verit, ze by takhle fakt mohli vypadat prumerni chovanci... Ale bavilo me to a bez nadsazky, pribeh Koblizka, co utika za malym brachou do DD, mne fakt dojal. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Antonín Kopřiva natočil takovou zvláštní a zajímavou sondu do života chovanců v jednom nápravném zařízení. Přestože zde dochází k nejrůznějším rozmíškám, tak tenhle příběh není nijak šokující a z dnešního pohledu nijak odstrašující. Jsou zde velmi pestré charaktery postav. To se týká jak chovanců pasťáku tak i vychovatelů. Středoškolák Pavel sem do takového prostředí nepatřil. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Opravdu zapomenutý, zato velmi široce a kvalitně obsazený český film. Celkem příjemné na sledování, ničím nemůže diváka urazit, ale ani překvapit. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

6. dramaturgicko-výrobní skupina Filmového studia Barrandov "Tvůrčí mládí" dala mladým zelenou. 1) Půvab snímku není ve slabém a nepřesvědčivém scénáři, ani v hereckých výkonech. Ty prase vepřový! Pro mě je nejzajímavější horda sotva zletilých vlčků v plné kráse svého mládí._____ 2) Z budoucích hvězd českého filmu tu je 22letý Pavel Kříž (Pavel, hlavní postava), 18letý David Suchařípa (kytarista Gejza), 20letý David Matásek (Hanzl), 21letý Ondřej Vetchý (Joneš), 19letý Sagvan Tofi (Navrátil) či 21letý Karel Roden (Koblas)._____ 3) Jsou tu i další pěkní kluci: 16letý Daniel Netušil (15letý Jirka Koblížek, má mladšího bratra v děcáku), 19letý Gustav Skála (Pacička, má zmrzačenou ruku), Lukáš Hraběta (Šálek). ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Film z prostředí narušené mládeže, který zůstal víceméně popisný. O směsici mladých mužů v zařízení prakticky až na dva tři lidi nic nevíme, přitom pro vývoj děje důležitých postav je tam více. Ostatně, nejsilnější příběh je o dvou bratrech a jejich otci alkoholikovi, nikoli ten hlavního hrdiny. Opět jsme mohli vidět nespravedlnost a chyby ve vedení nápravného zařízení, což ale asi nebylo smyslem filmu. Mnohé postavy se chovají dost podivně a je mi záhadou, proč či jak se vyvinul příběh do konce, který nám byl předložen. Jinak herecké obsazení je výjimečné, od mladých začínajících herců (Roden!) po opilce Oldřicha Vlacha. V pidirolích potěšili Bronislav Poloczek či řidič náklaďáku Zdeněk Srstka. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Presto, ze davam stejne hodnoceni, tak Bocanuv Pastak radim o neco vyse. I tak me ale tento snimek bavil. Snad dava nejaky nahled do socialistickeho napravneho zarizeni pro mladistve. Asi kazdeho divaka prekvapi herecke obsazeni, zvlaste pak v te dobe mladych chovancu (Kriz, Matasek, Vetchy, Roden,- Bocanova). Nektere charakteristiky postav dobre vykreslene. Film doprovazi i par povedenych pisnicek a libi se mi styl vypraveni. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Poctivý průměr. Spousta dobových věcí je nám dnes už naprosto cizí, takže se filmem daleko hůř prokousává. Pamatuji si, že jsem byl kdysi dávno na tomhle filmu v kině a líbil se mi. Teď už si tak jistý nejsem, spousta nesmyslů, i když základní poselství tam určitě je. A nejlepší je v závěru slovo otce-architekta: Gotika musí být zakrytá! (nový Hotelový dům). To mě dostalo. 60% ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála našich filmů o problematické dospívající mládeži. Odpor k autoritám dospělých včetně rodičů a zprvu malá klopýtnutí, která časem narostou v nucený pobyt v nápravném zařízení. Zde další kázeňské problémy, šikana, alkohol, kouření, útěky. Film byl natáčen v nedaleko nás se nacházejícím zámečku a hřbitově ve Střílkách, kde byla svého času skutečná chlapecká polepšovna. V hlavních rolích na sebe v tomto filmu upozornila řada dneska populárních herců. Zajímavý snímek, škoda že jej v televizi už dlouho nedávali. ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

nečekaná pecka...civilní, moderní, rázně odvyprávěný a hlavně neschematický...líbí se mi, jak to nevykresluje prostředí pasťáku zjednodušujícím, na první signální depresivním způsobem...jsou tu dobře napsaný postavy a konflikty...výborné herecké výkony...hlavně Kříž v hlavní roli....přitom žádná roztouženost socialistických mládežníků a jejich pseudoproblémy...místo toho docela nepatetická, existenciální depka......hlavně v závěru ten film výborně dramaticky a významově roste a všechna zdánlivě jednoduchá východiska se rozvíjejí a komplikují...výsledkem je komplexní obraz společnosti a složité pozice jedince v jejím rámci......v kontextu československý kinematografie jsem snad neviděl nic podobnýho...populárnější tituly Sněženky a machři nebo Vítr v kapse vedle toho docela blednou ( byť jsou to solidní filmy a nechci je nijak shazovat)... ()

honz 

všechny recenze uživatele

Zámek Nekonečno jsem poprvé viděl teprve nyní v televizi. Těžko říct, jak by na mě film zapůsobil v osmdesátých letech, když byl natočený. Pravda je, že v současnosti mi toto drama připadalo místy (záměrně?) naivní až úsměvné. Škoda, nápad byl určitě dobrý, jeho provedení však o poznání horší. Když si v této souvislosti vzpomenu na Pasťák režiséra Hynka Bočana, jde sice o dva filmy s podobnou tematikou, a přesto je mezi nimi podstatný rozdíl. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě tam zvídavý divák najde úlitby režimu, ale ve své podstatě je to stále platný vzorec, jak se děti dostávají do pasťaku. Tam už je každý postaven před stejnou zeď a záleží na charakteru, jestli ji přeleze. Velmi dobře propracovaná psychologie postav a to nejen chovanců, ale i "věznitelů", což se vidí v málokterém filmu. Tím se stává tenhle film velmi zajímavým. Herecké výkony jsou diskutabilní, ale parta mladíků byla evidentně vybrána velmi citlivě s ohledem na jejich pozdější kariéry. Nad všemi tak nakonec herecky ční Jiří Ornest. Zajímavé je dvojice rodičů Kostka Mayerová, což už byli v té době manželé i ve skutečnosti. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Drsná psychologická dráma o mladom intelektuálovi, ktorý sa po neuváženej výtržnosti ocitne medzi grázlami v pasťáku. Film zaujme jednak depresívnou atmosférou ale predovšetkým obstojnými hereckými výkonmi vtedy začínajúcich hercov ako Kříž, Matásek, Roden, Tofi alebo Suchařípa. Neprávom zabudnutý film, ktorý rozhodne stojí za pozornosť. ()

Reklama

Reklama