Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Několik českých filmů se odehrává v nápravném zařízení pro mládež, tento se řadí k těm zdařilejším, i když si vypomáhá osvětovými, nabádavými berličkami. Hlásá, že také chybující mládež dostává příležitost, aby prohlédla a uvědomila si své chyby, aby se polepšila. Protagonistou vlastně ani není typický delikvent: nadaný student průmyslovky se v pasťáku ocitl proto, že se vzbouřil proti autoritativnímu otci a jeho autem záměrně naboural. Sebevědomý, snadno vznětlivý mladík se dlouho nedokáže přizpůsobit tvrdým podmínkám, které v tomto zařízení vládnou, prochází těžkou životní zkušeností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

V polovině osmdesátých let vznikaly filmy s kritickým pohledem na do té doby tabuizovaná témata jako houby po dešti. Měly mnoho společného, zajímavé téma, obstojné herecké obsazení, nudné zpracování a rychlé vyšumění. Zámek Nekonečno by se klidně všem svým kolegům mohl stát lídrem, neboť splnil veškeré podmínky. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Antonín Kopřiva natočil takovou zvláštní a zajímavou sondu do života chovanců v jednom nápravném zařízení. Přestože zde dochází k nejrůznějším rozmíškám, tak tenhle příběh není nijak šokující a z dnešního pohledu nijak odstrašující. Jsou zde velmi pestré charaktery postav. To se týká jak chovanců pasťáku tak i vychovatelů. Středoškolák Pavel sem do takového prostředí nepatřil. ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála našich filmů o problematické dospívající mládeži. Odpor k autoritám dospělých včetně rodičů a zprvu malá klopýtnutí, která časem narostou v nucený pobyt v nápravném zařízení. Zde další kázeňské problémy, šikana, alkohol, kouření, útěky. Film byl natáčen v nedaleko nás se nacházejícím zámečku a hřbitově ve Střílkách, kde byla svého času skutečná chlapecká polepšovna. V hlavních rolích na sebe v tomto filmu upozornila řada dneska populárních herců. Zajímavý snímek, škoda že jej v televizi už dlouho nedávali. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Člověk si myslí, že ví o všech zajímavých českých filmech, ale vždycky ho překvapí něco z archivu. Na začátku bylo to, že mne nic v programu televizí nezaujalo, tak jsem přepnul jen tak z nudy na CS Film a tam běžel tenhle film. Rychle jsem zjistil přibližný děj a zakoukal se do toho. Pavel Kříž a David Matásek se zde představují v rolích, které nemají mnoho společného s jejich rolemi v Básnících. Oba stojí proti sobě a nesnáší se. Což je pro každého, kdo zná Básníky, docela prvotní šok. Ale abych nějak zhodnotil film jako celek. Jedná se o zajímavou exkurzi do pasťáku v období komunismu. Film nechce nic řešit nebo snad mentorovat, jen nám dává nahlédnout do tohoto prostředí a ukazuje nám prostředí, kam se mnoho z nás nikdy nedostane. Film mi přišel velmi zdařilý a docela zajímavý, už jen svým tématem. Celkově dávám tři hvězdičky s konstatováním, že na tenhle film se rád kdykoliv podívám znovu a hodnotím ho jako mírně nadprůměrný... ()

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadalo na sondu ze života v pasťáku, pak se zdálo, že by se mohla tepat šikana mezi mládeží, chvíli na to se přetřesla tématika nekompetentních pracovníků ve školství, aby byla svižně vystřídána palčivým problémem alkoholismu a domácího násilí v rozvrácených rodinách. A nakonec? Matásek, visící na mříži. Strašná kokotina, kterou neomlouvá ani doba vzniku, ani strašlivé výkony všech účinkujících. Kříž byl se svým lookem jogínského intelektuála věrohodný jako lední medvěd v sauně a ostatní zdatně sekundovali. Jediné, co chybělo, byla nějaká vlažná romance, ale o tom se tehdy mluvit nesmělo. A jediné, co nechybělo, byly stále přítomné cigarety (hlavní hrdina, spratek pod 18, hulí Gauloisesky:-)) a morgošské kvičení, leckterými multikulti odpadky vydávané za hudbu. Takže sečteno a podtrženo = odpad ()

Galerie (1)

Zajímavosti (10)

  • Při svlékací scéně Mahulenu Bočanovou zaskakovala dublérka. (hippyman)
  • Zámek, za jehož zdi je umístněno nápravné zařízení pro mládež, se ve skutečnosti nachází v obci Střílky na Kroměřížsku. Ústav, kde pobývá postava hraná Ondřejem Mikšíčkem, je ve skutečnosti zámek Čechy pod Kosířem. (Olík)

Reklama

Reklama