Reklama

Reklama

Poligon

  • Sovětský svaz Полигон
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Sci-Fi
Sovětský svaz, 1977, 10 min

Obsahy(1)

Animovaný snímek o vědci, který sestrojil revoluční zbraň činící všechny téže kategorie zastaralými. Tank, který dokáže v boji samostatně jednat, umí se vyhýbat nepřátelským střelám a má vysoce pokročilý zaměřovací systém. Vynálezce tento prostředek nabídne armádě, přičemž ke zkouškám dojde na osamělém, vzdáleném ostrově. Nikdo z vojáků ovšem netuší, že konstruktérovi nejde o zdokonalení arzenálu vlastní země, ale o pomstu za syna, který padl během jakési koloniální války. (Saccard)

(více)

Recenze (5)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Do zelených mozků generálů, warlordů a obchodníků se zbraněmi se strefuje snadno, je to zkrátka vděčný a oprávněný cíl kritiky zasazené do nejrůznějších filmových žánrů od satiry přes podobenství až po temná dramata. Poligon je krátkometrážní kreslené sci-fi o zbrani nové generace, která se obrátila proti těm, jimž měla sloužit, a v neposlední řadě i o rafinované pomstě, kvůli které byl její strůjce ochoten obětovat vše. Původně jsem chtěl dát jen 3*, ale vzpomněl jsem si na podobně laděné zkratkovité Kraby, kteří ode mě obdrželi nejvyšší hodnocení, takže ani Poligon šidit nebudu, konec konců výtvarná stránka je vážně zajímavá. Celkový dojem: 90 %. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

rozhodně zajímavý animovaný film s osobitým stylem i protiválečným poselstvím. K hodnocení "jen" silnějších 3hvězdiček mě vede možná větší a zbytečná ukecanost a srovnání s jinými podobnými filmy jako Krabi, či Konflikt. Odkaz na něj tu určitě najdete v ostatních komentářích. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážní protiválečný film.¬         Krátkometrážních (tj. do 21 minut) snímků s protiválečným záměrem či náměrem viděl jsem hned několik. Hned na začátku uvedu jejich výčet, neboť je budu později porovnávati. Pořadí je od nejlepšího podle mě po nejslabší.¬                 Chromophobia; Belgie 1966.¬                 Krabi; Československo 1976.¬                 Poligon; Sovětský svaz 1977.¬                 V hlavě; Francie 2008.¬¬¬                 Srovnám-li 'Poligon', podobenství o vědci, který použije svůj vynález, aby se pomstil, s jinými uvedenými výše krátkometrážními snímky s protiválečným záměrem, které jsem viděl, vychází mi jako jeden z těch slabších. Použit je zde málo účinný způsob animace ztvárňující postavy jako živé herce, pozadí a zbraně jsou prokreslovány podle potřeby; proti Chromophobii nebo Krabům vyvedení nejméně nápadité a nejméně účinné. Dramaturgie za zmíněnými snímky pokulhává také, celkový dojem není silný.¬                 'Chromophobie' je podobenství o společnosti jako koncentračního tábora. Použitý způsob animace je zjednodušení se zachováváním nosných podrobností — pro "výchovný" záměr snad nejúčinnější způsob provedení. Symbolika šášuly je nad míru trefná, neagresivní, ve spojení s malou holčičkou dokonalá. Animace a vyvedení vojáků zrovna tak. Od zcela mimořádného počinu (a tedy hodnoceného nejvýše) odděluje Chromophobii pouze jednoduchoučkost a prvoplánovost příběhu.¬                 Příběh dílka 'Krabi', o vyvíjení zbraně hromadného ničení na ostrůvku v oceánu, je stejně silný jako Chromophobie a také je velice dobře zvýtvarněn. Použito bylo mdlejší, měně prokreslené pozadí s přesněji vyvedenými postavami včetně krabů. Dramaturgie je vskutku horrorová. Přes to se domnívám, že Chromophobie je o něco lepší použitím případnější a tím účinnější techniky zpracování námětu.¬                 Případem samým o sobě je ateistická slátaninka 'V hlavě'. Nenápaditá "klasická" animace ukazuje potíže, které má mrtvý vojáček s přijetím do nebe. Nápad opravdu hloupý a hodný frantíků, kvalita zpracování zcela průměrná, bez nápadu.¬                 Nakonec uvádím nyní funkční odkaz (některé dříve zde uvedené odkazy už nejsou platné): Poligon (Youtube, volně k přehrání). ()

Reklama

Reklama