Reklama

Reklama

Angyali üdvözlet

  • angličtina The Annunciation
všechny plakáty
Drama / Podobenství / Experimentální / Poetický
Maďarsko, 1984, 100 min

Obsahy(1)

Film sa začína biblickým príbehom o Adamovi a Eve. V raji je všetko dokonalé, až dokým sa obaja nechali nahovoriť Luciferom a jedli z plodov stromu poznania dobra a zla. Tým sa dopustili prvotného hriechu. Sú vyhnaní z rajskej záhrady Anjelom smrti. V tomto okamihu sa začína "surrealistický trip" cez históriu Európy. Po boku Lucifera sleduje následky ich činu, prvotného hriechu. Jeho stopy nachádza v Aténach, Byzantskej ríši, Francúzskej revolúcii či v Londýne plnom špiny a biedy a končí sa pri krvácajúcom tele Krista na kríži. (ash99)

(více)

Recenze (3)

strougy 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od uživatele hygienik bych se zdráhal říct, že forma převyšuje obsah, on je tu obsah i poselství snímku vcelku jednoduše čitelné na základě rozvržení rolí obou mocností, kdy Bůh = Naděje a Ďábel = Zoufalství, a forma, ač specifická, se tu obsahu vesměs podřizuje. Veškerá, v pravdě aspoň pro mě prazvláštně zvolená období, pouze ilustrují určité obecné, stále se vracejí negativní lidské povahové tendence ve stylu pokrytectví, stádnosti, touhy po moci a jiných, a to, kterak bez ohledu na okolnosti kolem, stále ovlivňují svět okolo sebe. Netroufnu si tvrdit, že jsem pobral vše, co je mi tu nabízeno, i tak si ovšem myslím, že trochu pozornější sledování solidně vzdělaným divákem postačuje k vychutnání si většího než malého množství toho, co je tento film schopný nabídnout. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Vysoko umelecký až filozofický pohľad na dejiny ľudstva (diabol umožní Adamovi a Eve vidieť budúcnosť) od prvotného hriechu až po Veľkú francúzsku revolúciu, na motívy drámy Imre Madácha Tragédia človeka. Všetky postavy hrajú deti a nemôžem sa zbaviť pocitu, že filmu dominuje na môj vkus až príliš forma (spomalené pohyby postáv, zvláštne prostredie, existenciálne dialógy) nad všeobecne známym dejom. Ak by som bol umeleckejšie založený, nepochybne tento film ocením. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem doplatil na svoji nedostatečnou znalost angličtiny, protože tu bylo celkem dost slov, která jsem neznal a kvůli tomu si nedovolím dělat nějaké závěry o tom, jak moc to bylo filozofické a hluboké. Zase jsem tomu ale nerozuměl natolik, abych nehodnotil. Z toho, co jsem pochopil, to až tak složité podobenství není - Adam a Eva jsou vyhoštěni z ráje a následně cestují napříč pár etapami v dějinách lidstva, z nichž každá odkazuje na některé lidské hříchy. Natočené je to skutečně skvostně, celé to má dost snovou atmosféru a pár skutečně úžasných surreálních scén (třeba probuzení v Aténách), bohužel té atmosféře chyběla nějaká podmanivost, takže jsem se místy docela nudil. Hlavně ale vůbec nechápu, proč tam všechny role hrají děti. Aby to bylo kontroverzní? Vždyť herecké obsazení mohlo být dospělé (a pak by se mi ten film líbil i víc), ale fakt malá děcka? Co tam pobíhají nahá, občas pro efekt tam divně leží jedno na druhém, olizují se... Já nevím, místy jsem měl pocit, že je režisér pedofil. Ale třeba je to jen můj pocit a nedokážu ocenit tenhle umělecký záměr... Každopádně Angyali üdvözlet je skutečně DIVNÝ film, a to tak divný, že by mu mohlo konkurovat máloco. Ne nadarmo tu je ten žánrový vzorec Drama/Podobenství/Experimentální/Poetický, z nějž každý žánr je tu dostatečně zastoupen. Líbil se mi i závěr. Rozhodně je to film pro hodně úzkou skupinu diváků, ale špatné mi to nepřišlo (hlavně filmařsky je to skvělé), jen je to celkem zvrhlé. 3* ()

Reklama

Reklama