Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na neobydlenou planetu Archa přilétá vědecká expedice, která má ověřit, zda je prostředí nedávno objevené planety vhodné pro život lidí. Zakrátko se začnou na Arše dít podivné věci. Členové expedice postupně objeví, že průvodcem tajemných úkazů je malý chlapec, dítě pozemských astronautů, kteří zde kdysi ztroskotali. Chlapce zachránila a vychovala vyspělá a nepostižitelná civilizace, která je na Arše doma a nepřeje si být odhalena. Kolem chlapce - kosmického Mauglího - se roztočí řada dramatických událostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nesmluvená setkání mají pár dobrých scén, ale dost nezvládnutý konec, který de facto naprosto překrucuje vyznění knihy bratří Strugackých. Např. Abrhám je ve filmu na konci za pitomce, zatímco v knize je to jeden z nejrozumnějších členů výpravy. Nicméně v nepočetném zástupu českých SF filmů jde o snesitelnou záležitost. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tohle konverzační ideový sci-fi má (přestože je z větší části točený venku) prostě studiovou tvář, postavy jsou až na dvě scény více méně bez emocí a o rekvizitách nebo kostýmech radši pomlčím. Navíc to v mých očích strašně zesměšnily závěrečný videohovory Vaculíka s tím malým Tarzanem, to teda byla úplná láska z pasáže. ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Povedená televizní sci-fi, které se daří vytvořit silnou atmosféru plnou napětí a nepostižitelných zákrut. Příběh sám o sobě je velmi nosný, myšlenkově provokativní a i přes značně chladné podání se v něm daří objevit i citlivé, lidské jádro. Herecky film stojí na obstojném kvartetu, jemuž se daří postavám dodat uvěřitelný rozměr, i expresivní výkon dětského herce výrazněji nepokulhává. Škoda, že tento velmi sympatický a ambiciozní televizní počin, zapadl, rozhodně by si i dnes našel vděčné diváky mladší generace. Irena Pavlásková hold ještě měla co povědět a její režie z minima prostředků dokáže vytvořit plnohodnotnou podívanou, bohužel po tomto počinu už to s její tvorbou šlo docela z kopce. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Českých nebo československých sci-fi filmů moc není. A těch, které by se týkaly vesmíru, cizích planet a mimozemských civilizací, je ještě míň. A těch, co by se odehrávaly na cizí planetě, se dá spočítat na prstech jedné ruky, z čehož jeden možná už nikdo neuvidí. O to víc mě Nesmluvená setkání překvapilo - a to už jen tím, že to režírovala netalentovaná Pavlásková. Své chyby to má, postavy jsou nedostatečně vykresleny, konec je slabý a neustálou přítomností nahého malého děcka to působí poněkud pedofilně. Jenže jinak to mělo silnou atmosféru, dobrou hudbu, příběh mě dost zaujal a vizuálně to - na český televizní (!) film z roku 1995 - vypadá dost slušně. Navíc v tom jsou i nějaké zajímavé myšlenky (!), byť ne vždy nejlíp řečené. Ani bych se nebál říct, že se mi to docela líbilo. Sice to své chyby má, jak už jsem psal, protože to holt točila Pavlásková, ale i tak to něco do sebe rozhodně má. Co si teď čtu zajímavost, tak to původně měl režírovat Juraj Herz... V tom případě věřím tomu, že by vznikl jeden z nejlepších českých filmů vůbec, protože Herz má na atmosféru a filmařinu cit. Pavlásková ne, ale tady ji buď někdo usměrňoval, nebo se jí to povedlo omylem, jinak si to nedokážu vysvětlit. Slabé 4* ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Takový průměr. Na televizní film to má velice slušnou výpravu a důl Mořina u Ameriky je vděčná kulisa. Obrazy Zdeňka Hajného pak rovněž mají dotvářet mystickou rovinu, ale zde mi přijdou poněkud neústrojně použité. Film je také jistě snem každého pedofila, myslím, že dnes by si nikdo nelasjl nechat pobíhat celou dobu před kamerou zcela nahatého devítiletého kluka. Jenže Pavlásková selhává zcela jako režisérka. Její postavy jsou neživotné, vypouštějí z úst buď vatu, nebo přemoudřelá moudra, a působí to papírově a nereálně. Jan Kačer je zde jen do počtu. Martina Menšíková má představovat emocionální složku člověka, schopnou se vcítit, která by všechny vědecké objevy vyměnila za rodinnou pohodu. Lukáš Vaculík tápe někde mezi, jestli má hrát naivního mladíka, polovědce nebo možný rodinný otcovský typ. Více zaujme snad jen Josef Abrhám ve své jedné z mála záporných rolí, jemuž se onen vědecký fanatismus dá věřit. Příběh samotný je vyprávěný sterilně - dramaturg, scenárista nebo sama režisérka nedokázali vypíchnout ony potřebné vrcholy a sdělení, na nichž celý ten příběh stojí, chybí i schopnost motivace herců, aby ona sdělení dokázali dostatečně dramaticky podat, a tak je to celé, no prostě sterilní. Do toho ta hudba, která se snaží znít, jako že jde chvílemi trochu o horor. Ale na to je Pavlásková hodně neschopná režisérka, aby dokázala svému snímku vdechnout potřebné pocity a atmosféru. I když ano, je zde pár zajímavých scén, asi dvě tři, které jsou zajímavě natočené, ale jinak je z těch ostatních cítit bezradnost (viz třeba první vylekání se Vaculíka z robota, který stojí za ním). Je sice vtipné, že si Pavlásková zahrála cameo (ale tuším ji dabovali) a potěšující, že nám ukázala v podstatě jedinou herečku skoro nahatou ve sprše, ale to je skutečně hodně málo na dobrý celovečerní TV film. ()

Zajímavosti (2)

  • Film mal pôvodne režírovať Juraj Herz, ale keďže sa nakrúcanie odkladalo niekoľko rokov, odišiel režisér do cudziny. Filmu sa nakoniec ujala Irena Pavlásková. (dyfur)
  • Film vznikl na motivy knížky "Špunt" od Arkadije a Borise Strugackých. (dvd-L)

Reklama

Reklama