Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1939. Anglická lady Sarah Ahleyová odjíždí do Austrálie. Lord Ashley mezitím v buši shromažďuje stádo dobytka pro armádní účely. Téměř na celou oblast má však monopol dobytkář Leslie King Carney. Sarah odveze na farmu Faraway Downs Honák, kterého jí lord poslal. Na farmě Sarah zjistí, že jejího muže podle zde žijících bělochů proklál oštěpem domorodý šaman Král George... Sarah se seznamuje s malým míšencem Nullahem a jeho matkou Daisy, kterou správce farmy Neil Fletcher zneužívá. Šaman Král George, který je jeho dědečkem, ho naučil domorodému zaklínání a dorozumívání se zpěvem na dálku. Sarah Nullaha zachrání před policií, která bere rodinám míšence k asimilaci. Šaman cítí, že Sarah zemi, kterou Fletcher proklel, vyléčí... Když Sarah zjistí, že Fletcher pro Carneye kradl lordův neznačkovaný dobytek, propustí ho. Účetní King Flynn jí poradí, aby pokračovala v manželově plánu – nahnat dobytek do hlavního města Darwinu a narušit tak Carneyův monopol pro armádu. Sarah s lidmi z farmy a Honákem ženou stádo o patnácti stech kusech k Darwinu. Fletcher jim v tom chce zabránit a zažene dobytek k útesu. Splašené stádo udupe Kinga Flynna, který před smrtí Honákovi prozradí, že lorda Ashleye zabil Fletcher... Před útesem stádo zastaví zaklínáním Nullah. Dochází jim ale voda a King George je vede přes rozsáhlou pustinu. Po písečné bouři všechny zaklínáním znehybní. V Darwinu se právě šíří zpráva, že všichni v poušti zahynuli, když Sarah.s přáteli přižene stádo do města a jako první i do lodi. Sarah s Honákem slaví vítězství nad Carneyem... Sarah s Honákem zvelebují farmu, Nullah žije u nich. Carney se pokusí farmu koupit, ale neuspěje. Fletcher dostal výpověď. Jenže se nehodlá vzdát –úkladně zavraždí Carneye, vezme si za ženu jeho dceru a dobytkářská společnost přejde na něj. Vyhrožuje Sarah, že odvede i Nullaha, když mu svou farmu neprodá... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (920)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jednoho krásného prosincového dne jsme po obědě vyrazily do kina. Film vypadal že za klasickou dobu už, už skončí. Prostě klasická závěrečná dojemná scéna, klasicky závěrečný dojemný proslov, klasický závěrečný dojemný pohled, dojemný polibek, poslední dojemný vtip pronesený dojatým dítětem k dojatým dospělým hrdinům, dojemná atmosféra se z plátna přenáší na slečnu vedle mě, která armádou slz likviduje jeden papírák za druhým a v atmosféře naprostého a totálního dojetí jsem se začal zvedat ze židle s tím, že si projednou odpustím závěrečnou dojemnou hudbu, obleču si bundu a opustím chrám všeobecného dojetí. O to větší šok následoval v zápětí, příběh totiž nekončil, ale pokračoval !!!! Samozřejmě vedl k dalšímu ještě většímu dojetí, ovšem když ani tohle nestačilo a film dále pokračoval, začínaly se mě hlavou honit divný myšlenky. Je tu ještě vůbec šance, že film skončí ? Kolik kapesníčků ještě zbývá už asi pět hodin v kuse dojaté slečně vedle mě ? A co ty další dojatý slečny po celým sále? Nezpůsobí jejich hromadné dojetí záplavu sálu ? Uvidím ještě někdy vůbec domov ? Začali se mě drát do očí slzy, takhle jsem si přece svou smrt nepředstavoval. Poprosil jsem slečnu vedle sebe, jestli nemá jeden kapesníček navíc, měla, ale jelikož pro slzy asi už vůbec neviděla nepodala ho mě, ale dala ho na hlavu dojaté slečně v předchozí řadě. Ta kapesníček ze své hlavy okamžitě sundala a za velkých díku přiložila k slzícím očím. To už jsem nevydržel a nasraně se otáčím s dotazem na Jirku. "Jiří kolik je proboha hodin ?" Jirka : "Nevím, mám zaslzený hodinky od paní za mnou." "Jirko, a kde máš bráchu? " "Šel si lehnout na ty dvě volný sedačky v rohu, vstává v pět ráno do práce a je zvyklej před půlnocí spát. Upadl jsem do komatu. Najednou citím jak se mnou někdo třepe, byl to Jiřík. V sále už bylo světlo a prázdno a najednou slyším "Přežili jsme to Pájo, na oplátku jsem však musel slíbit bohovi, že už nikdy nebudeme opíjet mladé slečny nejlacinějším vínem a následně zneužívat jejich otupělosti." Pak jsme šli zbudit Honzíka. Chudák, vyskočil ze sedaček a začal zcela dezorientován řvát "Zaspal jsem, zaspal jsem, musím jít první do sprchy nebo přijdu pozdě do práce !" Honzy to nakonec do té práce stihnul a za to má film ode mě tu hvězdičku. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak tohle Luhrmannovi tezce nevyslo. Skoro bych rek, ze kdo si chce Australii perfektne uzit, at skoukne dokonalej trailer a od filmu da ruce pryc. Protoze tady nefunguje absolutne nic. Jednak pribeh, ten je fakt hodne slabej, v podstate tu zadnej poradnej dej neni, takze se vetsinou nic moc nedeje. Navic je to cely podany takovou utahanou formou, takze se nekonaj zadny silny momenty, zadna velka romantika, zadna osudovost nebo epicnost. S tim taky souvisi to, ze tady vlastne neni zadna gradace napeti a kdyz uz se neco potencionalne silnyho deje, tak to proste nezasahne tak, jak by melo. Co se tyce konce, ty jsou tu ctyri a vsechny tri jsou lepsi nez ten zaverecnej, kterej je jako skutecnej konec pouzitej. Navic ta valecna cast rozhodne neni tak paradni, jak bych cekal a kdyby film ukoncili po 100 minutach po dohnani stada a celou valecnou cast vypustili, vubec se nic nestalo. Dalsi problem jsou herci, Jackman je sice perfektni, ale proste to mezi nim a Kidman moc nefunguje. Za coz hlavne muze Kidman, ktera hraje takovou tu svoji naivni a pysnou kravku, presne ten typ role, v ktery ji nesnasim. No a posledni hrebicek do rakve je hudba, ta by to jeste trochu vytahla, ale to by ji tu muselo bejt vic a lepsi. Takze nakonec si z filmu budu pamatovat akorat tak hezky zabery australie, protoze film je preze vsechny vytky natocenej pekne, ale to je zatracene malo. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

To má člověk za to, že je moc zvědavej. Už dopředu jsem si kladla takovou jakože oznamovací otázku, jestli ono to nebude krapet jako Vzpomínky na Afriku. Bože, Sydney, přijmi do nebe pokornou omluvu, ale já fakt netušila. Austrálie je kejč jako poleno, potěšení z krásnejch obrazů čo skoro pomíjí a zůstává podbízivost, do který probleskne zřídka vkusnej paprsek ... náhodou. Nicole podivná, Hugh spásně vyrovnanej, ale na 4* to neuzved. O čem to především bylo, mi taky neni zcela jasno, takový práce a peněz a já se cítila jak jojo - nahoru, dolu, až jsem se zastavilo. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tento film mi dal vsetko, co som od neho ocakaval. Dobrodruzstvo, komediu, dramu, napätie, romantiku, zaporaka Fletchera, bez ktoreho by pribeh nestal za to, nadherne kamerove zabery, melodia, ktora mi este teraz bzuci v hlave "Somewhere Over The Rainbow". Aj minutaz mi ubehla celkom rychlo, avsak najde sa tu mozno par nudnych chvil, preto by som minutaz trosku skratil. Hlavne ta posledna tretina nemala chybu. Nemal som od tohto filmu velke ocakavania, takze reziser Luhrman ma opät prekvapil... 06.01.2009 _______ Ani po reprize 26.07.2011 sa nic nezmenilo. Teraz som tu snad dokonca ani nudnu chvilku nenasiel, proste pre mna dokonaly film, ktory mi dal vsetko, co som od neho vyzadoval. _______ Nicole Kidman - (Sarah Ashley) +++ Hugh Jackman - (Drover) +++ Brandon Walters - (Nullah) +++ David Wenham - (Neil Fletcher) +++ Tony Barry - (Callahan) +++ Bryan Brown - (King Carney) +++ Produkcia: Baz Luhrmann (Videl v kine 06.01.2009) +++ ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Prosim vas, vie mi niekto povedat, co to bolo?! Mam pocit, ako by si tu niekto zo mna robil obrovsku srandu... Toto je neuveritelne hlupy film, o prehravani postav ani nehovorim a vlastne, viete co? To je asi tak vsetko co k tomu napisem, aj tak som asi jedina, ktorej sa tento film nepacil a nebojim sa to povedat na plne usta :) ()

Galerie (89)

Zajímavosti (31)

  • Během pokusu o zastavení splašeného stáda krav na okraji srázu si Flynnův (Jack Thompson) kůň zlomí nohu a následně je i se svým jezdcem ušlapán k smrti. Skupina následně Flynna pohřbí a pokračuje v cestě. Když druhého dne ráno dorazí ke hrobu Fletcher (David Wenham) se svými muži, tělo koně je pryč. (kesinaa)
  • Během natáčení se členům štábu (včetně Nicole Kidman - Sarah Ashley) narodilo patnáct dětí. (duklak2)
  • Režisér Baz Luhrmann usiloval o realizaci svého projektu sedm let. (ČSFD)

Související novinky

Luhrmannův Gatsby nebude velký. Bude obrovský.

Luhrmannův Gatsby nebude velký. Bude obrovský.

24.02.2011

Velkolepá Austrálie sice jen s potížemi vydělala na svůj rozpočet, ale Baz důvěru producentů neztratil. Studio Warner Bros. mu na novou adaptaci legendárního románu F. Scotta Fitzgeralda The Great… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Hugh Jackman nezpívá – houká

Hugh Jackman nezpívá – houká

04.01.2009

Hlavní hvězda (promiň, Nicole) aktuálního velkofilmu Austrálie zřejmě nemá chuť na další epickou romanci. Jméno Hugh Jackman totiž už nefiguruje v zamýšleném obsazení ambiciózního 3-D muzikálu… (více)

Luhrmann a ekonomická krize

Luhrmann a ekonomická krize

23.12.2008

Velkohubá prohlášení studia 20th Century Fox o „titanicovském“ potenciálu Austrálie se naplnila snad jen v tom smyslu, že klokaní epos šel komerčně rychle ke dnu. Baze Luhrmanna to však nezlomilo,… (více)

Reklama

Reklama