Reklama

Reklama

Brilantní plán

  • Velká Británie Flawless (více)
Trailer

On měl plán, ona zase motiv... Londýn, počátek 60. let. Laura Quinnová je zaměstnaná u společnosti London Diamond Corporation, zabývající se obchodem s diamanty. Schopná a inteligentní manažerka je však v prostředí, v němž dominují muži, opakovaně přehlížena při obsazování vedoucích funkcí, které dostávají její často méně schopní mužští kolegové. A Její trpělivost je pomalu u konce. Když se seznámí s nočním uklízečem Hobbsem, který by si rád obstaral poněkud štědřejší penzi, společně vymyslí plán na krádež několika cenných diamantů. Vykutálený pan Hobbs však s Laurou nehraje se zcela otevřenými kartami... Britský režisér Michael Radford natočil promyšlený kriminální thriller s několika překvapivými dějovými zvraty. Ústřední dvojici lupičů ztvárnili Demi Mooreová a Michael Caine. (Česká televize)

(více)

Recenze (160)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Průměrné kriminální drama o jedné naplánované loupeži, kterou pozvedává především Demi Moore a Michael Caine. Jinak by to nestálo ani za hřích. Příběhově to tu totiž nenabízí nic nového a tak většinu času sledujete něco, co dobře znáte. Jediné scénáristické překvapení je pak v závěru filmu. Ten totiž alespoň trošku rozvíří stojaté vody samotného děje. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Som nesmierne prekvapena, ako mohol tento skvely kusok preletiet mimo moj filmovy radar absolutne bez povsimnutia taku dlhu dobu. Brilantny, do detailov premysleny, komorny pribeh, ktory rozhodne stoji za vzhliadnutie kvoli svojej uzasnej podmaninvej atmosfere, vybornym hereckym vykonom, skvelou mysterioznostou az do poslednej chvile a hlavne vybornou myslienkou. Niekomu sa moze sice zdat film zdlhavy, ale kazda minutka ma svoju pricinu a dovod. Vynikajuca vec. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Život začíná s částkou 100 milionů liber.… Ve filmu opravdu není žádná krev, násilí ani sex. Ba ani složité efekty. Zato je tu příjemná D.Moore a dědek M.Caine, kterému prostě palce držet musíte. Příběh by se určitě dal odvyprávět přímočařeji, ale poklidné tempo nenudí. Samotná loupež není ani tak o nervech jako o štěstí a výsledek je opravdu překvapivý. Film, ke kterému se patrně nevrátíte, ale odpoledne zabije. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Flawless... Bez vady... Žena bez vady, diamanty bez vady, zločin bez vady. Jistě by šlo rozjímat nad tím, jak přiléhavě byl zvolen název tohoto filmu. Ale to bych mohl zapomenout, že tenhle film tak docela bez vady není. Standardní jakž takž vkusná vykrádačka byla totiž vylepšena o genderovou agitaci. Jistě, ženy se leckdy prosazují obtížněji, nicméně zde působí takové sdělení jak pěst na oko, protože tady jde jen o to, ukázat jistou skupinu chlapů jako šovinistická prasata a předhodit hlavní hrdince dobrý důvod k zločinu stylem "už už aby ho měla". Hlavně aby holka měla divákovy sympatie, to je pro tvůrce to podstatné. A když už se hovoří o špatné situaci žen, proč nevložit alespoň jednu dvě věty o nebohých černoších a neokolonialismu? A sociální otázka - samozřejmě v zásadní roli - nám přináší skvělý motiv pana Hobbse. Oblíbené přirovnání o postavách šustících papírem zase jednou našlo své cíle - zneuznaná schopná žena, sexističtí manažeři a i nešťatník Hobbs - to jsou oni. Film končí sladkobolnou dojímačkou, což je u díla o loupeži sice nečekané, ale nijak příjemné. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Miluju ty vzácné případy (vychází to tak na jeden z padesáti), kdy se zdánlivě tuctový a proto přehlížený film ukáže být malým klenotem, vybroušeným do mnoha třpytivých faset, tak jako diamanty, o kterých je jeden z nich - Brilantní plán. Říkal jsem si, aha, další film o dokonalé loupeži, položený na vrchol vratké hromady stovek podobných. Obsazení stařičkého Michaela Cainea a vyšeptalé Demi Mooreové má z nás apatických svědků otvírání mnoha filmových sejfů vymačkat poslední kapky zájmu podle teze "vše už bylo řečeno, ale ještě ne všemi". Omyl. Jde o překvapivě chytrý, smysluplný film, kde dokonalá loupež není konečným cílem (dojde k ní přibližně v polovině) a jehož hlavní hybnou silou je následné napětí z neustále hrozícícho prozrazení. I když nejde přímo o komedii, vidím tu určitou návaznost na starší britské filmy typu Zlaté věže nebo Pět lupičů a stará dáma. Zčásti proto, že se odehrává v Londýně roku 1960, z větší části pro příznačně britský přístup "loupíme kvůli dosažení určitého osobního cíle", který je osvěžující alternativou k převažujícímu "loupíme pro zbohatnutí/slávu". Michael Caine v roli šouravého uklízeče Hobbse je famózní a nezvykle soustředěná Demi Mooreová mě přiměla přehodnotit názor, že je nenávratně za zenitem. 90% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Švýcaři používají jeho tep k seřízení svých hodinek." A já používám Brilantní plán k občasnému zlepšení své nálady. Není to sice žádná geniální loupežničina, ale zato poměrně vytrvale blafuje a to mě baví. Zejména ve chvíli, kdy se světové zásoby diamantů vypařily a management se jedinečně pokouší nepanikařit. A jestli skutečně trvá 40 let utratit 100,000.000 liber, tak už bych s tím měl začít, abych se v důchodu neztrhal. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V něčem ten film připomíná produkci klasických britských kriminálních komedií z 50. a 60. let. Sympatický snímek se solidním scénářem a vynikajícím stařičkým Michaelem Cainem, kde mi špičkový dojem kalí snad jen Demi Moore v hlavní ženské roli, kterou skutečně nemusím a považuju ji za průměrnou herečku. Tak jako 19. století mělo jako svého anděla pomsty hraběte Monte Christo, tak má Michael Radford svého uklízeče Hobbse, který - ač těsně před důchodem - dokáže přivést k zoufalství mocnou světovou korporaci i s početnou ochrankou a vynikajícími právníky. Protože scénář považuju za to nejdůležitější při hodnocení filmů, přikláním se kvysokému hodnocení. Ve své podstatě jednoduchý plán, který se obejde bez nejrůznějších hi-tech serepetiček a přitom dokonale funguje. Celkový dojem: 85 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Žijete nebezpečně, slečno Quinn?“ - „Bezohledně, Henry, bezohledně.“ Laura Quinn se snaží dosáhnout povýšení, vždy ji ale někdo přeskočí. Pak se ovšem dozví, že s ní chtějí nepěkně vyjeb…ehm, že už s ní tak úplně nepočítají. A když ji do toho osloví uklízeč se zdánlivě bláznivým návrhem, začne nad ním postupně uvažovat…Bavilo mě to. Dýchalo z toho staromilské, distingované, a přesto poutavé krimi (kombinace uhlazeného stylu s napětím). Možná začátek mohl být trochu prostříhaný, ale ve chvíli, kdy začne interakce dvojky Caine-Moore (zvláště představitel uklízeče tu byl naprosto přesný), film dostane šťávu. Divákovi je sice jasné, kdo je tím slabším článkem (nemluvě o dobrovolném nabídnutí svých služeb hlavnímu vyšetřovateli), přesto děj není úplně předvídatelný. Jen mě trošku zklamala trhlina brilantního plánu (až příliš nevyzpytatelný lidský element). Jinak spokojenost, dám solidní 4*. „Znáte to staré rčení, že zlo nelze odčinit zlem? Je to nesmysl. Když chcete něco napravit, musíte nejdřív udělat něco stejně zlého.“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tak copak máme na vozíku..? Dva mopy, kýbl s vodou, okenu, Cif, sáčky do koše, Hvězda Afriky o váze 530,2 karátů.. Po Harry Brownovi další lahůdkový film, kde životem ošlehaný muž penzijního věku musí eliminovat erektilní dysfunkci a hluboké kapsy svou prohnanou čiperností. Radfordovi se podařil nekonformní retro heist, co se ku prospěchu věci šine jak postarší uklízeč a přitom nezapomíná na napětí, jemný humor a eleganci. Svou výrazovou cudností pak ze všeho nejvíc připomíná ženu, co se po milování zakryje až k bradě, ale vy jste přitom už všechno dávno viděli.. Škoda těch pár otazníků (logistická náročnost loupeže, nesoulad činu s motivací či nelétavá muška jenom zlatá), kvůli kterým na konci vyprchalo absolutní nadšení. Diamanty nejsou věčné, to Michael Caine.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Späť ku koreňom. V jednoduchosti je krása. Jednoduché, ale účinné. Podobné vety musel mať scenárista polepené všade okolo seba, keď písal tento elegantne prefíkaný príbeh so záhadou, na ktorú by boli krátky aj Poirot s Holmesom. Žiadne triky, efekty, hollywoodsky štýl. Len jednoduchá, úderná zlodejská kriminálka s pútavými hereckými výkonmi. Herecký výstup Michaela Cainea je veľmi hravý a ťažko napodobiteľný a vždy sa pri ňom cítim veľmi príjemne, v tomto prípade to nebolo výnimkou. Neveril som, že to niekedy napíšem, ale sledovanie filmu však nespochybniteľne spríjemnila aj prítomnosť Demi Moore. Podľa mňa to bolo to najlepšie, čo zo seba doteraz vo svojej hereckej kariére vydala. Nechýba tajomná atmosféra, správne načasované zvraty, ale zaručená spokojnosť však prišla až s elegantným zavŕšením. Film má pomerne flegmatické tempo a vlastné pravidlá, ktorým som sa ja úplne poddal. 85%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Flawless je skvělý film, který táhne parádní ústřední dvojice. Zatímco Demi zde zajišťuje šarm a krásu (ano, i po čtyřicítce má pořád co nabídnout), Michael Caine zde obstarává ten těžší úkol - je totiž tahounem tohoto filmu. I když se zpočátku zdá, že to je příběh, kde hlavní roli hraje právě Demi, není to tak. Vše záleží na Caineově charakteru a na tom, jak mu uvěříte a nakolik se s ním ztotožníte. Na tomhle filmu se mi líbilo prakticky vše - atmosféra 60. let, plán na loupež i to závěrečné (logické, přesně pasující) vysvětlení. Plný počet ale dát nemůžu, protože mi občas přišlo, že Demiina postava se ze všeho dostává nějak (až moc) lehce. Ale jinak nemám co vytknout. 80 %. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý, příjemný film se (jak jinak) skvělým Michaelem Cainem a rovnocennou spoluhráčkou v podání Demi Moore. Neokoukaná zápletka zakončená pointou, při které si to "Aha!" řekne asi každý... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Detektivní příběh, ve kterém je největším kladem pohled na brilianty. Vlastně to není špatné, jenom máte pocit, že už jste někdy něco hodně podobného viděli ... Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Velice hezky udělaný film, těžko něco nového vymyslet ve vyloupení buď banky, nebo tady z londýnského centra, kde je soustředěno největší množství diamantů na světě. Tady zajímavé tím, že se jich "beze stopy" ztratilo najednou takové obrovské množství. Demi role naprosto sedí, její křečovitost je tu dokonce předností. Takže ta i ta mumie na začátku je namaskovaná Demi??? ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

M.Caine dozrieva ako víno. Je radosť pozerať sa ako si herectvo užíva a rozdáva svoje dlhoročné herecké skúsenosti. Výborný a hlavne napínavý film o chytrom zlodejovi, ktorému nejde o peniaze. Hlavný tromf tohto filmu je v tom, ako dlho dokáže diváka držať v napätí a hlavne zvedavosti. Divák rovnako ako D. Moore vypleští oči a čuduje sa, ako sa mu len podarilo ukradnúť také množstvo diamantov, keď pred krádežou spomenul, že si naberie iba toľko, koľko vojde do termosky... Pomsta je sladká, rovnako ako veta: "Tam vonku je pozoruhodný svet. Budete dávať alebo brať?"... 80%. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem do dnešního dne neznal a byl jsem vskutku mimořádně příjemně překvapen. Od půlky se příběh odehrává pro mě překvapivým způsobem a ač rozuzlení bylo trochu, jak to říct bez spoilerování... asi triviální... tak celkově odcházím s velmi dobrým prožitkem. a navíc Demi Moore zde byla stále neskutečně sexy :) Takže můžu jen doporučit. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Brilantní plán je příjemné překvapení se sympatickým Michaelem Cainem a příjemnou Demi Moore. Samotný nápad snímku je zdařilý a poutavý podobně jako u tématicky podobných filmů Past, Italian Job, Bank Job,...Stopáž je ideální, čas rychle utíká a celkově si tento počin zaslouží 4*. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek s velmi sympatickým hereckým párem v ústř.rolích "zlodějů", jejichž motivací nejsou peníze, každý má svou a každému z nich se dostane jistého "zadostiučinění"... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film je zvláštny, sem tam mu niečo chýba a niečo zase prekonáva priemer. Je to postupne dobre budovaná kriminálka k samému záveru filmu. Neprezradím to, čo film pri sledovaní naviac ťahá a na čo je človek veľmi zvedavý - a teda ako sa podarilo ukradnúť 2 tony diamantov, ale myslím, že takto by to bolo skôr neuskutočniteľné. Trochu mi tiež vadila absencia nejakej akcie a tiež mohlo byť viac vtipu v dialógoch. Ale Michael Caine sa drží svojou šarže a za to môžeme byť len radi. Demi Moore už mala síce najlepšie roky za sebou, ale vo filme je veľmi príťažlivá a sexi. Je to zaujímavý film s perfektným hereckým obsadením, fajn scenárom a dejom. Rozhodne stojí za pozretie. ()

Reklama

Reklama