Reklama

Reklama

Sicko

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Známý kontroverzní americký filmař Michael Moore se ve svém filmu Sicko zaměřil tentokrát na poměry v americkém systému zdravotního pojištění. Na příkladech několika lidí, kteří z různých důvodů potřebovali lékařskou pomoc, demonstruje Moore triky, jimiž se pojišťovny snaží zabránit, aby za své klienty platily. Řadu lidí dokonce tyto instituce z malicherných důvodů vůbec odmítají pojistit jako příliš rizikové klienty. Autor se vydává i za hranice, konkrétně do Kanady, Francie a dokonce na Kubu, aby ukázal, jak funguje zdravotní systém tam. Michael Moore, jak je u něj již obvyklé, zaujímá jednoznačné (a pohříchu i jednostranné) stanovisko, přičemž své "nepřátele" nijak nešetří. Používá přitom svůj pověstný sarkasmus, ironii a samozřejmě též nesporný filmařský talent.

Název Sicko je odvozený od slova sick (nemocný), přičemž přidaná koncovka -o je odkazem na horor Alfreda Hitchcocka Psycho. Shodně s ním se název Mooreova dokumentu vyslovuje "sajko". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (253)

Othello 

všechny recenze uživatele

Moore to tentokrát měl krutě jednoduchý. Jak zkurveně je nastavenej systém amerického pojišťovnictví a zdravotnictví je věc všeobecné známá a pro nás dost nepředstavitelná. Nicméně po Fahrenheitovi jsem byl z jeho dokumentu už zase potěšenej, protože do něj vrátil celkem trefný humor. Pořád je to levičárna až kam, ale sympatická. Výlet na Kubu je správné vyhnání do extrému, naopak neochota zjistit si něco více o systému, který mají nastavený pro něj ony "pohádkové státy" jako Británie a Francie je nepřehlédnutelný. Stejně tak se totiž mohl rozplývat i nad českým zdravotnictvím a to bych byl moc rád, kdybych potkal jeho štáb někde v motolský čekárně. Nicméně za totální highlight tohohle dokumentu považuju krátkou montáž o životě a zadluženosti jednoho amerického občana, která je übervtipná a neskutečně pravdivá. Jinak ono laciné dojímání Moorovi protentokrát odpouštím, protože se očividně snaží oslovit zejména američany a ty probudit z letargie musíte (podobně jak Čechy) mnohými podvratnými metodami. A i to nepomáhá. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument otevřeně levicově orientovaného amerického dokumentaristy Michaela Moora. Narozdíl od jeho kontroverzního politicky motivovaného snímku Fahrenheit 9/11, který prohrává v boji o objektivitu již svým ústředním leitmotivem, Sicko se věnuje tématu politicky nevyhraněnému... Ona to ovšem ale není tak úplně pravda. Michael Moore a jeho epigoni totiž přišli s něčím, co by se dalo označit za dokumentární revolucí či éru jakéhosi postmoderního filmového dokumentu - objektivita vyprávění přestává být důležitá, sám tvůrce vstupuje a zasahuje do dokumentu a stává se hlavním aktérem vyprávění, dokumentární film získává nový rozměr - má bavit, tomu odpovídají také neotřelé formální prostředky, zajímavé, osobité (někdy až šokující) propojení obrazu a hudby, animované pasáže, hrané scény, aluze na klišé hraných žánrů (formace člunů vyplouvajících na Guantanamo...), manipulování s předkládanými fakty... Je zajímavé číst si komentáře místních intelektuálů, kteří všichni očividně do nejmenších detailů znají kontext amerického zdravotního systému a Michaela Moora označují mnohdy jako ,,socialistické prase" či obdobně pejorativně, já se přiznám, že tamní situaci očitě neznám, mám rámcovou představu zprostředkovanou právě a jen díky mediální rovině toku informací a zpráv... Jistě, Michael Moore zamlčuje mnohá relevantní fakta a ukazuje pouze to, co se mu hodí jako podpůrný fakt pro jeho teze a tvrzení. Kuba je líčena téměř jako ráj na zemi (což je abstrakce hodně přitažená za vlasy), nikde ani zmínka o politických vězních, ekonomické situaci, cenzuře... Nikde ani náznak toho, proč v Británii většina tamních lékařů vystupujících ve filmu byla zjevně indického původu, odliv kvalifikovaných pracovních sil ze státního zdravotnictví (analogický stavu u nás) nikde ani slovem zmíněn není... Tradičně srovnává situaci v USA také s Kanadou (viz Bowling for Columbine aj.) a tam je působení ve srovnání daných situací asi nejpřesnější, ořezáno o zbytečné emoce a patos... Ten v jiných okamžicích Moore dávkuje divákovi v koňských dávkách, ale to zjevně patří do koncepce takto uchopeného dokumentárního díla... Lars von Trier dokumentárního filmu? Ano i ne. Michael Moore jde vlastní cestou - a to je asi nejdůležitější poznání z jeho filmů - je důležité být občansky aktivní a statečný, je důležité bojovat proti praktikám systému, nenechat ho ustrnout, zakonzervovat... Michael Moore je navíc talentovaný filmař a rozený vypravěč, evidentně rád baví a funguje mu to, navíc čím dál více posunuje vyznění svých dokumentů k síle obrazu... Cesta od slov k obrazům... Civilizační posun od alfabetické k piktografické éře západní společnosti... Michael Moore je inteligentní tvůrce a to je dobré si uvědomit. Bez postojů podobných jeho (byť při jejich prosazování velmi sporných) bude brzo pod tlakem politických a ekonomických elit i naše česká společnost sick(o)... ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Co je mi do amerického zdravotnictví? říkal jsem si. Ale Moore je Moore, tak jsem to zkusil. Kupodivu mi tu zjevná inscenovanost mnohých scén vadila méně, než jsem čekal (možná i proto, že u řady jiných inscenovanost nijak nezakrýval). Moore je zručný manipulátor, ale v určitě ví, jak své filmy poskládat, aby dobře fungovaly. Hlavně diváky dvě hodiny soustavně nedeptá, ale průběžně vše odlehčuje humorem a nadsázkou. Bavil jsem se dobře a v dohledné době bych nejel do USA ani na dovolenou. ;-) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, poučné a vzdor ohlasům mnohem věcnější (a celkově lepší), než minulý Mooreův počin. Ano, někdy se tlačí na pilu více, než je u dokumentu žádoucí, rozhodně ale nejde o nějaké slzavé údolí. Některé režijní nápady mě pobavily (seznam chorob ala Star Wars, politici s bublinami s částkami výplat od zdravotních pojišťoven (Hillary je docela pokrytec). Moore rozhodně není můj jediný zdroj informací o americkém zdravotním systému, nemyslím si proto, že by šlo jen o naprostou propagandu. Jsem přesvědčen, že výstupem zdravotnictví má být zdravá populace, ne výše zisku. Jestliže je někdo ochoten o nepříznivém stavu věcí informovat, má moji podporu, dokonce i když propagačně cestuje na Vřed Ameriky. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Moore to po Fahrenheitu trošku zbrzdil, ale zase ne moc. Příběhy jednotlivých lidí jsou opravdu smutné a člověk jen nevěřícně kroutí hlavou. Jenže pak jsou zadupány do země propagandou Kuby, které samotné samozřejmě celá situace hrála do karet, a dobročinností Moora jako anonymního dárce svému nepříteli. Takže opět převládá taková ta tradiční nedokumentovost, ale během dvou hodin jsem se nenudil. -"If we can find money to kill people, you can find money to help people." ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Americké pojišťovny zakázaly svým zaměstnancům podávat jakékoli informace tvůrcům tohoto dokumentu. (Othello)
  • Producenti dokumentu Bob a Harvey Weinstein jsou přátelé Clintonovic rodiny. Z tohoto důvodu vyvíjeli silný tlak na Michaela Moora, aby vystřihl pasáž o Hillary Clinton. (Othello)
  • První film Michaela Moora, kde nevede dialog se svými oponenty. Bylo to také dáno tím, že se s ním pojišťovny odmítaly bavit. (Othello)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama