Reklama

Reklama

Sicko

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Známý kontroverzní americký filmař Michael Moore se ve svém filmu Sicko zaměřil tentokrát na poměry v americkém systému zdravotního pojištění. Na příkladech několika lidí, kteří z různých důvodů potřebovali lékařskou pomoc, demonstruje Moore triky, jimiž se pojišťovny snaží zabránit, aby za své klienty platily. Řadu lidí dokonce tyto instituce z malicherných důvodů vůbec odmítají pojistit jako příliš rizikové klienty. Autor se vydává i za hranice, konkrétně do Kanady, Francie a dokonce na Kubu, aby ukázal, jak funguje zdravotní systém tam. Michael Moore, jak je u něj již obvyklé, zaujímá jednoznačné (a pohříchu i jednostranné) stanovisko, přičemž své "nepřátele" nijak nešetří. Používá přitom svůj pověstný sarkasmus, ironii a samozřejmě též nesporný filmařský talent.

Název Sicko je odvozený od slova sick (nemocný), přičemž přidaná koncovka -o je odkazem na horor Alfreda Hitchcocka Psycho. Shodně s ním se název Mooreova dokumentu vyslovuje "sajko". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (253)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Moorovy filmy je pro mě velmi těžké hodnotit. Coby levičácká propaganda by to bylo nejspíš za "odpad", jako dokumentární film však musím hodnotit vysoko. Jen mě děsí, že tenhle další manipulativní kousek "socialistického prasete" M.M. bude plno diváků brát smrtelně vážně. Nicméně Moorovi nelze upřít, že si umí dokonale pohrávat s divákovými emocemi. Samé slzy, patos, šokující příběhy. U filmu jsem se rozhodně nenudila, místy jsem se i zasmála... ALE, jeho manipulativnost a nechutně jednostranný pohled na věc mě zároveň strašlivě iritoval. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Už Farenheit zaváněl, tak jsem čekal nejhorší a dostal zábavnou a ne moc náročnou dokumentární jednohubku, u které jsem se hodně nasmál. 70%. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Trochu slabší tři hvězdy. Moore si tentokrát vybral téma, které průměrného středoevropana zajímá bezpochyby podstatně méně než George Bush. Navíc to není zdaleka tak vtipné jako jeho předchozí filmy, ale zároveň je to stále stejně "dokumentární." ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $9miliónovTržby USA $24,540,079Tržby Celosvetovo $36,055,165Tržby za predaj DVD v USA $17,388,231 //počet predaných kusov 1,043,560║ Nenápadný chlapík ako Michael Moore nám nalial opäť silnú kávu a pre mňa úplne znesiteľnú, pohľad do zdravotníctva v USA je zdrvujúci a štruktúrovo taký ako som si vždy predstavoval, lebo kde sa pohybujú kvantá peňazí je jednoducho čierny biznis a práve tu dokonca až nečakane krvavý, tak ako u predaja zbraní, alkoholu,... Dokumentu nechýba nápaditosť a množstvo informácii, čo môžu len upútať a nechať nás zamýšľať nad tým aký zmysel má investovať do poisťovania, čo nám šikovne vie vykľučkovať zo zmluvy a otočiť sa nám bezcharakterne chrbtom. Tajné nahrávky s Nixonom nemajú chybu a ponúkajú len pravý obraz o tom ako to v zakulisy funguje. /videl v kine: 85%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Moore .. Zdravotnictví: všichni jsme na jedné lodi - plujeme - a potápíme se spolu. Že není americké zdravotnictví úplně to nejlepší na světě je věc známá. A ať s použitím polopravd nebo holých faktů, Moore rozhodně zaujme, pobaví, postraší a dokonce přesvědčí, že dvouhodinová fronta, na jejímž konci Vás lékař ošetří, je lepší, než by jste si do teď mysleli. U nás se hold ten (poplatkový atd.) kapitalismus ještě neprožral tak hluboko, ale mračna se stahují (viz reforma zdravotnictví). Někdy se sice jde do krajností - když dostala nemocná americká pacientka v Kubánské lékárně tentýž lék, který jí stojí 120 dolarů, za 5 centů, měl jsem téměř slzy na krajíčku, stejně jako zmíněná pacientka - ovšem pořád to má něco do sebe. Každopádně, z obsahu tohoto dokumentu se mi udělalo špatně, takže si rychle zajdu k lékaři, dokud mám ošetření ještě zadarmo.. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, ze Moore je totalny vymyvac mozgov a lavicovy demagog, je to aj celkom vtipny kus chlapa. ja tie jeho dokumenty proste zeriem. Co k tomu viac dodat, hold USA je ta najrozporuplnejsia krajina na svete, to uz snad naozja radsej do Ruska... A toho dilina Bushmana akka Krika, by uz mohli odtial odpratat. Ale vlastne, co si navarili nech si aj jedia. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument otevřeně levicově orientovaného amerického dokumentaristy Michaela Moora. Narozdíl od jeho kontroverzního politicky motivovaného snímku Fahrenheit 9/11, který prohrává v boji o objektivitu již svým ústředním leitmotivem, Sicko se věnuje tématu politicky nevyhraněnému... Ona to ovšem ale není tak úplně pravda. Michael Moore a jeho epigoni totiž přišli s něčím, co by se dalo označit za dokumentární revolucí či éru jakéhosi postmoderního filmového dokumentu - objektivita vyprávění přestává být důležitá, sám tvůrce vstupuje a zasahuje do dokumentu a stává se hlavním aktérem vyprávění, dokumentární film získává nový rozměr - má bavit, tomu odpovídají také neotřelé formální prostředky, zajímavé, osobité (někdy až šokující) propojení obrazu a hudby, animované pasáže, hrané scény, aluze na klišé hraných žánrů (formace člunů vyplouvajících na Guantanamo...), manipulování s předkládanými fakty... Je zajímavé číst si komentáře místních intelektuálů, kteří všichni očividně do nejmenších detailů znají kontext amerického zdravotního systému a Michaela Moora označují mnohdy jako ,,socialistické prase" či obdobně pejorativně, já se přiznám, že tamní situaci očitě neznám, mám rámcovou představu zprostředkovanou právě a jen díky mediální rovině toku informací a zpráv... Jistě, Michael Moore zamlčuje mnohá relevantní fakta a ukazuje pouze to, co se mu hodí jako podpůrný fakt pro jeho teze a tvrzení. Kuba je líčena téměř jako ráj na zemi (což je abstrakce hodně přitažená za vlasy), nikde ani zmínka o politických vězních, ekonomické situaci, cenzuře... Nikde ani náznak toho, proč v Británii většina tamních lékařů vystupujících ve filmu byla zjevně indického původu, odliv kvalifikovaných pracovních sil ze státního zdravotnictví (analogický stavu u nás) nikde ani slovem zmíněn není... Tradičně srovnává situaci v USA také s Kanadou (viz Bowling for Columbine aj.) a tam je působení ve srovnání daných situací asi nejpřesnější, ořezáno o zbytečné emoce a patos... Ten v jiných okamžicích Moore dávkuje divákovi v koňských dávkách, ale to zjevně patří do koncepce takto uchopeného dokumentárního díla... Lars von Trier dokumentárního filmu? Ano i ne. Michael Moore jde vlastní cestou - a to je asi nejdůležitější poznání z jeho filmů - je důležité být občansky aktivní a statečný, je důležité bojovat proti praktikám systému, nenechat ho ustrnout, zakonzervovat... Michael Moore je navíc talentovaný filmař a rozený vypravěč, evidentně rád baví a funguje mu to, navíc čím dál více posunuje vyznění svých dokumentů k síle obrazu... Cesta od slov k obrazům... Civilizační posun od alfabetické k piktografické éře západní společnosti... Michael Moore je inteligentní tvůrce a to je dobré si uvědomit. Bez postojů podobných jeho (byť při jejich prosazování velmi sporných) bude brzo pod tlakem politických a ekonomických elit i naše česká společnost sick(o)... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Aneb jak to dopadne, když se nenapravitelný demagog pitvá ve zdravotní péči. Michaelu Mooreovi lze vyčítat spoustu věcí, ale rozhodně mezi nimi nebude jeho nesporný filmařský talent. Práce s hudbou, kamerou, střihem, přesně dávkovaným odlehčováním a dojemnými momenty - to vše je perfektní. Prostě radost koukat. Sicko je řemeslně odvedená "moorovina", která zaujme tématem a zpracováním, ale dojíždí na svou délku, úvodní část před výjezdem do světa a především na demagogii a "černobílý" pohled na věc. Čeho je moc, toho je příliš a tentokrát Moore přestřelil, jelikož podceňuje diváka. Zde již míra jeho umně vytrhovaných informací z kontextu a zaměřování se jen na ty oblasti problému, které se mu hodí do krámu, v určitých momentech přerůstá do čiročirého lhaní, že to až aktivně štve. Případný kladný dojem, který byste si mohli z tohoto dokumentu odnést, tak vyšumí zcela do ztracena, stejně jako tento komentář... ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Sicko je do jisté míry nevídaný počin ve filmografii Michaela Moorea, přestože rekapituluje jeho předešlé postupy a z filmařského hlediska se stává čim dál tím lepšim vypravěčem spoléhajícím na sílu obrazu a nikoliv slova. Opětovně ovace v Cannes (nepřehánějí to už trochu s tím sociálním liberalismem?) a převážně přiznivé zahraniční kritiky shodující se na úbytku satiricko-ironického humoru, ale tentokrát žádná silnějši kritika kvůli práci s "fakty", dokonce i od ryze pravicové televize se ve večerním zpravodajství BBC Moore dočkal pochvaly a Sicko označení za "brilantní". Nepopírám, že filmy "socanské svině" jsou populistické a že Sicko má problémy s tím, že je orientované spíše na zahraniční zdravotnictví, konkrétně to americké (kterému se snaži poslední dobou bohužel podobat to české). Nemám ale za to, že Morre je demagog (protože ve svých dokumentech vystupuje v "hlavní roli" v masce zvídavého měšťana, který pokládá ne úplně chytré otázky, aby z oponenta dostal co nejvíc informací a komentář glosující situaci náleži opětovně jemu, a tak lze mluvit o ryze subjektivních snímcích, v nichž obě jmenované figury jsou prezentované dost očividně). Nemyslím si ani, že je špatný dokumentarista, protože není objektivní, když jeho filmy pracují od začátku s jasně vytyčenou myšlenkou, kterou se snaži po celou stopáž filmu prokázat a film musí mít určitý dramaturgický oblouk, spoléhá na inscenovaní sebe a ostatních do záběru a užívá patosu a sentimentu i kýče, aby je mohl ironizovat a satirizovat. Moore si je vědom toho, že pere špinavé prádlo Ameriky na veřejnosti a že uživá k distribuci svých filmů systému, proti kterému bojuje (fajné paradox), ale vedle filmového Borata jsem neviděl takhle chytře vystavěný dokument, v němž fungují vedle sebe hrané a i dokumentární pasáže (a v némž je chytře využíváno fotografií a archivních rodinných záznamů). Pouze mi vadí, že ve filmu, který stírá hranice mezi politickými stranami a který se snaži řešit opravdu závažnou otázku zdraví, je nepovedeně vkládána politika, aby se tak kritizoval kapitalizmus až komunistickými oči. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se Mooreovi fakt povedlo. On sam je sice nesympaticky tlusty hovado, ale nastesti se moc do zaberu necpe a kdyz uz tam je, tak nepredvadi zadny exhibice a je to jedine dobre. Samotnej dokument sice resi vazny veci, ale podava je zabavnou formou, takze to cloveka zajima a zaroven se neco dozvi. Akorat je otazka, co si trochu pribarvil, co sestrihal ve svuj prospech atd. A misty to krapet prehani, jednak to pusobi jak komedie, ovsem hodne vtipna a jednak to vypada, ze v USA neni ani jeden zdravej clovek. Co musim ale hlavne pochvalit, je hudba, ta je naprosto spickova. Lepsi 4*. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jediným hříchem jejich zdravotnictví je asi to, že to nedělají kvůli zisku." Mooreovy dokumenty jsou pro mne vždy zdrojem skvělé zábavy. Objektivita sice nemá šanci uspět proti prosazení autorova názoru, ale mne vždy uspokojí její nahrazení nadstandardním humorem a "chlapáckým" kopáním do bezbranného předmětu zájmu. Nejen Mooreovou zásluhou mám již poměrně dlouho podezření, že jediným rozumným důvodem mé návštěvy USA by byla válka proti zemi, ve které si soukromé osoby s úsměvem na rtech tisknou peníze, nemoc člověka je ohrožením byznysplánu pojišťoven, sledování osob výrazně převyšuje běžné totalitní standardy a sladký chleba spolehlivě oddělá každého, kdo přežije hamburgerové hody. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Abychom mohli Moorea ocenit, musíme si uvědomit, že kinematografie je založena na lži a zavádění problémů do extrému. Proto Mooreovi nevyčítám, že tyhle dvě věci hojně využívá. Je pak jen na mně, jak si jeho filmy přeberu a onu bulvární bublinu zpracuju. V první řadě je to totiž neuvěřitelně zručný filmař, který by mě snad dokázal přesvědčit o správnosti něčeho tak zvráceného, jako je volební hlas pro ČSSD. Moore skutečně umí presentovat svoje myšlenky a i když zrovna v případě silně levičáckého Sicka s ním skoro vůbec v ničem nesouhlasím, nemůžu to neocenit. Mnohem víc mi tady ale vadí absence pořádného humoru, kterou jindy využívá a gradace. Proto tentokrát jen tři hvězdy. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Mr. M.M. je velký manipulátor, fabulátor, kombinátor a traktor (promiňte mistře, spíše buldozer, ale vás se valiti viděti... ;-) ale tímhle svým pamfletem narozdíl od předchozí (pamfletové) tvorby mě velice zklamal... Nemám chuť zde nějak vážně rozepisovat, co mi na tomhle filmu vadí, ale prostě srovnává nesrovnatelné a až okatě si vybírá, co se mu hodí do ranku - ať pozitiva či negativa různých zdravotních systémů. Já mu rozumím, co a proč ho na americkém systému (a nejen zdravotním) sere, ale takhle tedy mistře ne! . . . A když už jsme u toho zdravotnictví - to jste si mohl zajet pro srovnání i do Česka, to by jste viděl kaputalistický sociálizhnus v praxi, korupci a porádný zlodějský ksindl a bohatnutí vyvolených doktorů, úředníků, politiků a obchodníků (pojišťovny nevyjímaje) na veřejné zdravotní péči! . . . No, mezi zdejšími >dokumentaristickými< podělávkami se samozřejmě nenajde nikdo, kdo by s nezbytnou podporou S.F.P.R.P.Č.K. (hm...) natočil nějaký ten pamfletek, že, tady tak někomu spíš prolézt kaďák... :-( . . . Resumé? Michale, podívej se na sebe a všechny ty své vybrané americké oběti tamějšího zdravotního systému - jste tlustí jako vepři, zhubněte a budete zdravější na těle i na duchu, abyste poté, co se vystěhujete na Kubu, nezatěžovali tamější ráj pro nemocné a přestárlé soudruhy... :-/ - - - P.S. Tohle dílko d.m.s.n. prosím není "dokumentární film"!!! Stejně tak i M.M. není žádný dokumentarista! Je bystrým, jízlivým, samolibým a cynickým více či méně poctivým a zdatným subjektivním glosátorem dění. To že jeho filmy nejsou hrané (no místy vlastně kdoví, že...) ještě neznamená, že jsou dokumentátní... To jen tak naokraj... Amen. - - - P.P.S. Ani mě nepřekvapuje, že stádo zase protlačilo tuhle taškařici do červených sfér. Počkejte děcka, co vás jednou čeká ve špitálu. Myslím psychiatrii... %-D . . . Jo - zlehčuju to! Co se taky u takového filmu dá dělat, že... - - - - - (Poprvé viděno 17.4.2011 na >nezdravém prostoru< , hodnocení 1412., komentář zde jako stošedesátý . 17.4.2011) ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Pokud je vše v tomto dokumentu pravda, tak bych tedy nechtěl v USA onemocnět. Politika tamních zdravotních pojišťoven je vydělat co nejvíce peněz, nepojišťovat ty, kteří už prodělali některou ze seznamu určitých nemocí (kterýžto seznam je asi světelný rok dlouhý), a když už vás přece jenom pojistí, tak před výplatou pečlivě projdou vaši zdravotní minulost, a každý formální nedostatek či opomenutí v žádosti potrestají odmítnutím plnění. Čili se vlastně americké zdravotní pojišťovny chovají úplně normálně. Moore zde ukazuje, že takový nemocný Američan, za kterého odmítne pojišťovna zákrok platit, má na výběr ze dvou možností: a) prodat dům, zaplatit tučnou částku za lékařský zákrok sám, po návratu z nemocnice se nastěhovat k tchyni a až do smrti tvrdě pracovat, nebo b) neplatit nic a umřít. Moore dále odjíždí točit do Kanady, Británie, Francie a na Kubu, a teatrálně se zde podivuje, když mu lidi řeknou, že je zde lékařská péče zdarma. Scéna, kde kubánští požárníci vzdávají hold hrdinům z 11. září, poněkud zavání komunistickou agitkou (ještě více, než je u Moorea běžné). Co mě na filmu nejvíce překvapilo, je, že údajně mají teroristi a další vězňové z Guantanáma špičkovou a bezplatnou péči, o které se běžným Američanům může jen zdát. Moore dokonce naložil několik nemocných záchranářů z 11. září do člunu a vyplul do Guantanáma a zde na dohled pobřežních majáků začal s megafonem v ruce požadovat, aby jim byla také poskytnuta lékařská péče jako vězněným teroristům, aby nakonec prohlásil, že slyší sirény a že je čas zmizet... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, poučné a vzdor ohlasům mnohem věcnější (a celkově lepší), než minulý Mooreův počin. Ano, někdy se tlačí na pilu více, než je u dokumentu žádoucí, rozhodně ale nejde o nějaké slzavé údolí. Některé režijní nápady mě pobavily (seznam chorob ala Star Wars, politici s bublinami s částkami výplat od zdravotních pojišťoven (Hillary je docela pokrytec). Moore rozhodně není můj jediný zdroj informací o americkém zdravotním systému, nemyslím si proto, že by šlo jen o naprostou propagandu. Jsem přesvědčen, že výstupem zdravotnictví má být zdravá populace, ne výše zisku. Jestliže je někdo ochoten o nepříznivém stavu věcí informovat, má moji podporu, dokonce i když propagačně cestuje na Vřed Ameriky. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Michael Moore pitvá americké zdravotnictví jako zkušený chirurg, který ví, kam říznout, aby se vyjevila hrůzná "pravda" nebo alespoň "polopravda", obalená vrstvou místy přestřelených přirovnání (lékařská péče v Guantanamo Bay vs. péče v USA = těžké WTF). Moore je - jako ostatně vždy - docela vtipný, výstižný a má celý film hezky systematicky rozdělený, ale ta všudypřítomná póza "Amerika sucks, všude jinde jsou na tom líp" mě s přibývajícím časem čím dál víc otravovala a taky nudila. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Předchozí dokumenty známého amerického levičáckého provokatéra Michaela Moorea (Bowling for Columbine, Fahrenheit 9/11) se mi opravdu dost líbily, ačkoli i ony byly v jistém směru dosti demagogickou agitkou. Ale Sicko je oproti svým předchůdcům slabší i nápaditostí. Přesto nelze nedocenit, jak Moore neustále poukazuje na problémy, které trápí současnou Ameriku, a které by jiní rádi zametli pod koberec. To je činnost vždycky záslužná. BTW buďmě rádi za naše zdravotnictví, klidně i s poplatkem 30 Kč... ()

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama