Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II., toho času nejmocnějším světovým panovníkem. Bezpečně se navíc nemůže cítit ani v domovské Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, mocně podporováni skotskou královnou Marií Stuartovnou. Aby toho nebylo málo, její rádcové v čele se Sirem Francisem Walsinghamem jí neustále připomínají otázku jejího nástupnictví, kterou by jako nezadaná královna měla nutně řešit. Všechny urozené potenciální uchazeče o její ruku strčí hravě do kapsy okouzlující mořeplavec Walter Raleigh, s nímž je ale jakýkoli oficiální vztah naprosto nemyslitelný. Stahující se mračna nad královninou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí svobodné Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli v jedné z nejslavnějších námořních bitev naší historie. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (349)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Oproti syrovému a spíše komornímu prvnímu dílu jde sice o výrazně větší pastvu pro oči (ačkoliv davové scény se co do velikosti komparsu vyrovnají třeba Bathory), ale celkový dojem z filmu je zcela opačný. Zatímco první část byla úderný a nekompromisní historický skvost, tady je plochý děj obalen tunou neuvěřilně nudných patetických keců, mezi kterými se jako majestátní pamatník vynořuje Owenův pirát Raleigh se zářivě vyběleným chrupem a nekonečnou zásobou filozofických mouder. Ovšem Cate Blanchett je úžasná, ještě uhrančivější než před jedenácti lety a díky ní a všem ostatním (kromě Owena, kterého mám jinak rád) hercům je stále důvod nelitovat těch dvou hodin. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ku kráľovnej Alžbete sa ako k svojmu jedinému úspešnému filmu vrátil indický režisér S.Kapur a pokles kvality oproti prvému filmu som nepostrehol. Kvalitatívne dosť vyrovnané. Hlavné herecké hviezdy C.Blanchet a G.Rush opäť dominujú, akurát miesto Fiennesa tentoraz kráľovnej Alžbete múti hlavu C.Owen. Film podobne ako predchádzajúci má mnoho interiérových scén a chcelo by to viac exteriéru, trochu to oživiť, napr. pohľadom aj na iné spoločenské vrstvy. Spestrením bola bitva anglických a španielských lodí v závere, ale snímok to z mierneho nadpriemeru u mňa nedvihlo. Film 60%. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Obecné nenadšení a zamáčknutá slza za předešlou Kapurovou Královnou mě předem nahlodalo tak, že vstříc tomuhle filmu to nebyl sprint ale líná plážová chůze a jak to dopadlo? Jako téměř vždycky, když se mi do něčeho nechce .... byla jsem moc spokojená a taková nějaká menší a ještě menší. Cate od minule ohromným způsobem herecky vyrostla. Z jejího hraní, polohy hlasu, výrazu i z nošení oblečení mi běhal mráz po zádech..... i z kamery, když královnu zabírala v kontextu s mohutným sloupem jako nepatrnou postavičku, aby z ní v jiném udělala giganta, který se zapíše do dějin. Ani ta romantická linie mi nevadila, ani Alžbětina hysterie, když zjistila, že její přátelé jsou pár - že ji "opustili", to všechno k ní patřilo jako k člověku a to všechno musela v sobě jako královna popřít. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když přeskočíme, že učebnicemi dějepisu se Shekhar Kapur příliš nezatěžuje, tak se nám rozkládá efektní podívaná, ve které se nad protestantskou Anglií neodvratitelně stahují katolická mračna. Cate Blanchett se po devíti letech vrací k roli, která jí vedle oscarové nominace nadobro přinesla i zájem producentů a věhlasných režisérů. Tentokráte ji zastihneme v dobách, kdy se ocitá v krizi středního věku. Vnímáme silnější nároky jejího srdce, sžírá jí nervozita z přibývajících vrásek i z neschopnosti najít si manžela a porodit Anglii následníka trůnu. O to víc ji raní, když charismatický dobrodruh Walter Raleigh, který se nebojí říkat pravdu, dá přednost jiné. Aby toho nebylo málo, rojí se intrikáni, kteří chtějí vidět královninu krev. Cate Blanchett mění okázalé kostýmy, paruky i šperky jako na běžícím páse, bez paruky či vrstvy pudru pak ale v útrobách její komnaty vidíme zranitelnou ženu. Právě její veřejná role versus osobní pochyby mohly být nejsilnějším článkem komorního dramatu. Ale nejsou. Vedle famózní Australanky zaujme i Clive Owen, na malém prostoru i hysterická Samantha Morton, vždy spolehlivý Geoffrey Rush nebo mladičká Abbie Cornish. Kamera je snímá z neobvyklých úhlů, hudba je impozantní, ale scénář bohužel neustále skáče z jedné polohy do druhé, neví, zda-li chce být romancí, psychologickým dramatem nebo jen další hollywoodskou podívanou. Přičemž žádná z linií nedostává prostor se náležitě rozvinout (zbytečná finální námořní bitva už jen ilustruje režisérovo tápání). Několik situací navíc zbytečně utíká kupředu, nedovolí hercům rozvést nějakou zásadní dialogovou scénu, vše zajímavé je efektně sestříháno, uspěcháno, nepřátelští katolíci jen nenávistně něco pronesou a v tu ránu jsme zase někde jinde. Jakoby šli tvůrci vědomě proti divákovi, který ani v silných momentech nemá možnost prohloubit svůj vztah k dění na plátně. Navíc příliš nechápu název, snímek nám předkládá jen krajíček z královnina života a o onom „zlatém věku“ se nám dostane jen několik dějepisných faktů – a to překvapivě až před závěrečnými titulky. 60%. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Skvělé kostýmové drama v kouzelném vizualním hávu. Cate Blanchett ve své životní roli. Paráda. Podle traileru působí Alžběta jako dobrodružný velkofilm plný bitevních scén. Zdání klame. Na plátně se odehrává spíše komorní drama plné intrik o získání moci a jejím upevnění. Režiser Kapur se zaměřil jen na samotnou Alžbětu. Nesnaží se moc vykreslit dobovou situaci. Zajímá se pouze o zvládání panovnických povinností touto úspěšnou leč osamělou a citově vyprahlou ženou. Popisuje ji jako panovačnou, ale v jádru dobrou ženu. A nutno dodat že Cate Blanchett tato role padne na míru. Určitě si ji hodně užívala a jde to znát. Jediné co já musím filmu vytknout je absence většího tempa. Film má necelé dvě hodiny. Místy se bohužel vleče jako 180ti minutový kolos. Na druhou stranu je znát velká vypiplanost každého záběru a dokonalá souhra kamery, hudby a herců. Určitě působí mnohem dražším dojmem než kolik opravdu stál. Doporučuji třeba těm co mají rádi Rob Roye. Milovníci Troji by se naopak měli Elizabeht vyhnout velkým obloukem. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (29)

  • V závěru filmu sleduje Alžběta z útesů námořní bitvu, přičemž její stan stojí v Tilbury - tam ale ve skutečnosti žádné podobné útesy nejsou. (Rodriguez)
  • V skutočnosti Elizabeth Trockmorton (Abbie Cornish) otehotnela v roku 1591, 3 roky po víťazstve nad španielskou armádou. (Arsenal83)
  • V skutočnosti sa Walter Raleigh (Clive Owen) nezúčastnil boja proti španielskej armáde. V roku 1588 bol v Írsku. (Arsenal83)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama