Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II., toho času nejmocnějším světovým panovníkem. Bezpečně se navíc nemůže cítit ani v domovské Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, mocně podporováni skotskou královnou Marií Stuartovnou. Aby toho nebylo málo, její rádcové v čele se Sirem Francisem Walsinghamem jí neustále připomínají otázku jejího nástupnictví, kterou by jako nezadaná královna měla nutně řešit. Všechny urozené potenciální uchazeče o její ruku strčí hravě do kapsy okouzlující mořeplavec Walter Raleigh, s nímž je ale jakýkoli oficiální vztah naprosto nemyslitelný. Stahující se mračna nad královninou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí svobodné Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli v jedné z nejslavnějších námořních bitev naší historie. (TV Nova)

(více)

Recenze (349)

POMO 

všechny recenze uživatele

Komorná dráma s prepracovanými charaktermi je fuč. Prišla na rad popcornová skratkovitosť, povrchné pozlátko v podobe krásnych kostýmov a ždímanie emócií z vody. Množstvo evidentne dôležitých postáv zmizne skôr, ako si divák uvedomí, o koho išlo. A jediné dve postavy, ktoré v príbehu dávajú zmysel (a sú výborne zahrané), sú záporáci Jordiho Mollu a Samanthy Morton. Režisérovi Shekharu Kapurovi ide oveľa lepšie temnota než svetlo a mal by skúsiť horor. Cate Blanchett a Clive Owen iba hádžu epizodické pózy. Obávam sa, že film mal byť pôvodne oveľa dlhší a je otázkou, či ho prestrihali, pretože nefungujúcemu vzťahu Blanchett+Owen (na ktorom snímka padá) nepomáhali ani rozširujúce scény; alebo ho skrátili čisto z komerčných dôvodov, pre konzumného diváka. V každom prípade, v tejto výslednej, "rýchlej" verzii má bližšie k Bruckheimerovmu Kráľovi Artušovi než k pôvodnej Elizabeth. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Obecné nenadšení a zamáčknutá slza za předešlou Kapurovou Královnou mě předem nahlodalo tak, že vstříc tomuhle filmu to nebyl sprint ale líná plážová chůze a jak to dopadlo? Jako téměř vždycky, když se mi do něčeho nechce .... byla jsem moc spokojená a taková nějaká menší a ještě menší. Cate od minule ohromným způsobem herecky vyrostla. Z jejího hraní, polohy hlasu, výrazu i z nošení oblečení mi běhal mráz po zádech..... i z kamery, když královnu zabírala v kontextu s mohutným sloupem jako nepatrnou postavičku, aby z ní v jiném udělala giganta, který se zapíše do dějin. Ani ta romantická linie mi nevadila, ani Alžbětina hysterie, když zjistila, že její přátelé jsou pár - že ji "opustili", to všechno k ní patřilo jako k člověku a to všechno musela v sobě jako královna popřít. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jakkoli má Clive Owen drtivé charizma a při jeho upřeném pohledu se nejedné divačce podlamují kolena, jeho postava Sira Raleigha je opravdu velkou popkornovou úlitbou a jeho z prstu vycucané milostné avantýry (potažmo jak s Bess, tak i s Alžbětou) dělají z celého filmu telenovelu. Chtělo to více středověké temnoty, špíny, sy(u)rovosti a zákulisních intrik (které tak činily zajímavým předchozí díl) a méně nevěrohodného cukrkandlu. Cate Blanchett zpočátku znamenitá, ale postupem času, s čím dál více houstnoucí atmosférou, kdy se nad Anglií stahují mračna, se její Elizabeth stává afektovanou, teatrální a pro mě málo uvěřitelnou. Výsledek takový nijaký průměr - ani plnohodnotný historický biják, ani vzrušující sonda do Alžbětiny duše a jejích niterných pocitů. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Rozporuplnost. Na historické drama extrémně krátké záběry. Na akční velkofilm moc řečí. Na historické drama nadbytek záběrů opájejících se vlastní krásou. Na akční velkofilm mizerné triky. Věrnost historickým faktům byla přinejmenším z poloviny vytlačena senzacechtivostí (50% filmu je pokoušením diváka – „co když Panenská královna vlastně pannou nebyla?“). Cate i Clive hrají výborně, akorát oba ve špatném filmu. Ty správné, Johanka z Arku a Piráti z Karibiku, vznikly dříve. Dobré předně jako kýčovitá ilustrace doby. 65% Zajímavé komentáře: tron, Marius, Shushika, Psema, castor, murakamigirl ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm, který neví, čím chce být. Na jednu stranu jsou zde pokusy o nějakou psychologizující dějovou linku, která však často padá na hubu kvůli situacím, které se do podobného konceptu zoufale nehodí, popřípadě je jejich logika zcela zcestná. Postavy pak kvůli tomu ztrácejí veškeré lidství, divák zas možnost dostat se hrdinům pod kůži, kvůli čemuž potom některé emoční výlevy vyvolávají smích. Na čistokrevný popcorn je tu zas málo akčnějších pasáží. Trochu schizofrenně působí i režie a kamera, protože v moři absolutně nenápaditých scén občas vykoukne něco, co by se s použitím mírné nadsázky dalo označit jako čitelný rukopis. No bohužel se tak děje jenom vyjímečně. Elizabeth: The Golden Age tak zůstává pouze průměrným historickým filmem, který od totálního průšvihu zachraňují především dobří herci. Kapur by měl zkusit natočit nějakou menší žánrovku. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

První díl měl mnohem větší šmrnc a víc jsem se dokázal vžít s postavama, přesněji řečeno z Elizabeth. Tohle bylo takový nedomrlý. Navíc závěrečné vyznění příběhu bylo přilepeno k jedné bitvě ze Španěly, to je přece z historického hlediska úplně směšné. Ukázka intrik nedokázala se mnou udělat absolutně nic, bylo to jakoby nedotažené, nebo jestli je to tím, že jsem už z naší politický scény tak otrlý, že tohle mě přijde jako nuda a rozevlátost. Děj mě absolutně nepodal ruku aby mě dostal k sobě. Zůstal někde v dáli chladný a bez emocí. Další věc co srazilo mé hodnocení byla záverečná bitva. Nejhůře odvedená práce za poslední dobu co jsem viděl. Proboha z tak památné bitvy u Calais si z filmu pamatuji jen plovoucího koně, přitom jenom manévrování flotil na výhodnější postavení trvalo týden. Kam zmizela ta velkolepost bitvy vždyť Španělšké armádě se říkalo Armada Invencible. Totální zklamání po všech možných stránkách. Od možného odpadu film záchranila jen a jen Cate Blanchett, tvůrci by jí měli líbat prdel za herecký výkon, co tam předvedla a zachránila tak film ještě od většího průseru. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ani dva týždne po zhliadnutí filmu sa neviem zmieriť s tým, že tvorcovia zobrazili prechod "z doby temna do zlatého veku" tým, že rozjasnili vizuál, takmer úplne eliminovali stredoveké ukrutnosti a naplnili Alžbetin palác humorom. Nie, toto už proste nie je husté 16. storočie ako v excelentnej prvej časti, toto je len romantická hra na historický film. Cate Blanchett nesklame, ale ani neohúri - tvárou v tvár hrozne, fakt hrozne napísanej postave Cliva Owena, ktorému ten žvástajúci, akože šarmantný cestovateľ ukrutne nesedí, je aj ona bezradná. A to zjednodušovanie (dobrí protestanti proti zlým katolíkom, ktorých reprezentuje čaptavý španielsky kráľ, tváriaci sa diabolskejšie ako v Bad Boys 2, keď dával ruských mafiánov sekať do plechových sudov) je vážne trestuhodné a nie je hodné anglického scenáristu. Akoby obžalobou vlastnej odfláknutej roboty je záber na koňa, skáčuceho z lodi na pozadí horiacej španielskej flotily - ten nádherný filmový obraz, ktorý by si zaslúžil namaľovať na obrovské plátno a zavesiť v Louvre, akoby potvrdzoval, že Shekhar je výborný režisér, ale túto inak tuctovo a televízne vyzerajúcu "objednávku" natočil len tak na pol plynu. Veľká škoda! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hezké kulisy, nádherné šaty a skvělá Cate Blanchett, bohužel neudělá dobrý film. Pořád je dost zásadní scénář a pokud není na historické poměry vysloveně jednoduchej, tak je hodně zásadní vážit to, jak moc do hloubky se tvůrci v historii té doby chtějí babrat. No a babrali se tak, že emotivně jsem byl genderově totálně neutrální a jediný moment, kdy se mi trošku pohnulo víčko pravého oka byl závěr, kde Clive Owen musí rozbrečet snad i mrtvolu. Na první pohled si divák řekne, že po historické stránce tento film nemusí být špatný, ale bohužel je to jen špatně zaobalené pozlátko. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $55milionovTržby USA $16,383,509Tržby Celosvetovo $74,870,866Tržby za predaj DVD v USA $10,498,971 //počet predaných kusov 528,783║ Nuž musím aj ja smutne konštantovať, že režisér Shekhar Kapur nedokázal z výborného strhujúceho traileru k filmu a s náležitou doprovodnou hudbou s filmu Ostrov spraviť plnohodnotný historický spektákel, ktorý by bol hoden toho prim traileru. Po celý čas deju nám len načrtne určité udalosti a to doslova útržkovo aby to malo ako taký zmysle na to všetko čo nám chce filmom povedať muselo by to trvať aspoň 3hodiny ale bohužiaľ, okrem v celku vydareného vizuálnu filmu a asi dvoch scénok s určitou váhou nám nemá čo nové ponúknuť. Cate Blanchett je v úlohe kráľovnej v celku dobrá aj keď na menšej ploche hrajúci Clive Owen vyznie herecky lepšie a jeho preslov o Novom svete za sprievodu zaujímavej melódie je to najlepšie čo nám film ponúkne. Veľká vojna proti Španielsku vyznie ako pár minútová záležitosť, jednoducho tento film je rýchla nesúrodá výpoveď z histórie. /videl v kine: 65%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Shekhat Kapur se vrací a předkládá svůj Zlatý věk, který není klenotem, ale pouze filmem plného kočičího zlata, hezky vyleštěného, ale stále velmi levného. Cate Blanchett, opět předvádí skvělý výkon, ale její bezpohlavní Alžběta není zrovna vrchol krásy, tentokrát podporovaná vedle skvělého Geoffreyho Rushe také Clivem Owenem, který se stal Walterem Raleighem. Možná je Kapur dobrý režisér, ale jako učitel dějepisu by příliš neuspěl. Jeho schopnost překrucovat fakta a měnit si realitu do podoby fiktivního scénáře je čím dál patrnější. Dokázal spojit mnoho postav, překroutit jejich časová období (i pár let je poznat) a předhodit to tupému divákovi s důvěrou, že jemu nic nedojde. Každý divák, který trochu poslouchal při hodinách dějepisu na základní škole, moc dobře ví, jaký tento snímek bude mít průběh a hlavně konec. Tímto faktem se vytrácí překvapivost děje. Dokonce některé postavy jsou velmi fiktivně dokreslené(možná podle nějaké obrovské starobylé konspirační teorie) a tak nezbývá než pochválit úchvatnou akční scénu cca ve 2/3 filmu, která se panu režisérovi opravdu povedla. Sledovat obrovské, i když digitální Galleony je zážitek, při kterém mi snad i běhal mráz po zádech. Bohužel to byl jediný okamžik filmu, který za něco opravdového stál. Shekhar Kapur složil poctu jedné panovnici a snad se k ní už vracet nebude, dost bylo poct. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

PFF .. Scénář: William Nicholson, Michael Hirst .. Nedávno viděná Elizabeth mne zaujala natolik, že bych v žádném případě nemohl vynechat její příběhové rozvedení v Golden Age. Ta první se rejžovi jistě povedla. Shekhar Kapur bohužel díky Four Feathers platí také za neschopného režiséra, který ujíždí na nezvyklých scénických záběrech. U Golden Age zůstal někde napůl, resp. 60ku40 na té lepší straně. Golden Age je totiž nezvládnutý velkofilm, protože vytřískat šlo mnohem více. Když vynechám horší digitální efekty, tak technicky je zpravován výborně, ale zážitek tříští nedoladěná obsahová stránka. Naštěstí ne vše je průměrné a hlavně zde opět ční moje milovaná diva Cate Blanchett. Její fantastický výkon drží snímek tak, že bez ní by se potopil jako jedna z mnoha lodí v monumentálních, ale útržkovitých scénách námořních bitek. Velký problém je totiž právě okolo těchto bitek, předkládaných z pohledu Owena, jako všestatečného a všezachraňujícího šlechtice, kterému moře přirostlo k srdci. Mnohem silnější je snímek v potlačené komorní poloze, kde bodoval i minule. Politické půtky na Alžbětině dvoře jsou, i při menším prostoru, prostě opět výborné. I díky tomu, že při nich Geoffrey Rush dostává prostor, který potřebuje, herecky si hrdě si stoupá vedle Cate a hravě zastiňuje Owena. Golden Age se celkově drzí lehce nad průměrným středem mnoha historických špektáklů a výše jej zvedá láska právě ke Cate, což je ale dosti osobní a hodně individuální.. 65%. ____ po projekci byl raut, jazz band, Pilsner Urquell, ale to k dobru přičítat nebudu :-)) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Královna Alžběta II. Respektive Alžběta první, Kapurova "část druhá". Bětčiny osudy jsou bohaté, a lze na ně pohlížet natolik porůznu, že utáhnou i těch vícero adaptací, které se v posledních letech vyrojily. Opulentní (a jak!) komorní snímek nasnímaný tak, že působí jak namalovaný od holandských mistrů. A až do popravy (ups, spoiler) Marie Stuartovny je to především film výtečný po všech stránkách. Pak se to přehoupne ke střetu se španělskou flotilou a Kapur se začně až příliš vyžívat v kýčovitých zpomalených záběrech na vlající kde si cosi, tříštící se vlny, dmoucí se hrudě, vzletné proslovy a tak podobně. Jenomže má oporu v Cate Blanchett, která by na svých bedrech utáhla klidně i záběry po dvě hodiny zcela nehybné. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Jsem alergický na manýristické hloupé kýče, které jsou otravně tezovité a didaktické a které se, spadají-li do kolonky historické podívané, mohou pyšnit akorát povedenou výpravou, kostýmy a charizmatickými hereckými představiteli táhnoucími celou tuhle teatrální křeč. Na rozdíl od Kletby zlatého květu mě pokračování Královny Alžběty neiritovalo, protože s tímhle režisérem a s tím scénářem snad ani nic lepšiho udělat nedalo, ale že bude velkofilm trpět na střih, naprosto nepochopitelné záběrování a že se bude jednat o skoro nefilmovou podívanou založenou nikoliv na obrazech a jejich výpovědi, ale na blábolení a neschopnosti vystavět minimálně jednu dramatickou scénu bez efektu vyvolání smíchu u diváka všimajícícho si stylistických postupů, jsem si nemyslel a Shekhara Kapura si řadím stejně jako Rona Howarda po Šifře mistra Leonarda do kolonky "nešahat, fyzicky bolí". ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Sme vo vojne.“ Áno, trápne morské finále (kde je Gore Verbinski, keď ho človek potrebuje?). Áno, nezmyslená prítomnosť (pseudo?)šarmantného piráta (Clive Owen po Potomkoch ľudí rýchlo upadol). A áno veľa ďalších vecí. Prekombinovaný scenár (musíme loviť v pamäti, kde sme tú-ktorú postavu videli) a vôbec: celé je to bez debaty slabšie, ako oscarová jednotka. Prečo teda až 4*? Lebo ma to chytilo a bavilo. Podľa mňa sa jedná o jedno z najambicióznejších pokračovaní prvého desaťročia 21. storočia. Žiadny prequel, ale plnohodnotný sequel so starými postavami v novom príbehu. Snímka oplýva opulentnou vizuálnou stránkou a strhujúcim mini-sólom Samanthy Morton (Minority Report, Libertin). Ani profesionálka formátu Cate Blanchett bohužiaľ nedokáže zvládnuť niektoré smiešne citové výlevy, ale film možno práve túto „hlučnú“ atmosféru potreboval. Nezabúdajme, že komorný a tichý originál bol o ceste panny na trón. Lemovaný mŕtvolami verného sira Walsinghama. Dvojka sa však odohráva v dobe, kedy panenská kráľovná vládla celému Anglicku rukou nekompromisnou, no zároveň pevnou a tá doba sama osebe bola VEĽMI "hlučná" (príklad - Alžbetino veľkolepé a dodnes legendárne panovanie umožnilo vzniknúť napríklad kultovému tzv. alžbetovskému divadelníctvu, či veršom a hrám Shakespeara, Webstera Marlowa a spol.). Kino Považan NMnV 2007 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k traileru jsem cekal vic, hlavne teda vic namornich bitev. Ta je tu totiz jen jedna ke konci a navic tak nak divne sestrihana. Pak se tu ukaze Alzbeta ve zbroji, ale z toho taky ve vysledku nic neni. Takze zbejva jen kecani. Mame tu par vtipnejch scen, jako napadnici a pak tu vice, tu mene zajimavy dialogy o politice a podobne. A pak tu je Owen. Musi se nechat, ze vetsina dialogu mezi Blanchett a Owenem je prijemnejch a vetsinou i vtipnejch, tudiz kdyz Owen sleze z platna, je to horsi. Ono v podstate tyhle dva herci celej film zachranujou, Owen tomu dodava takovou krapet lehkost a Cate Blanchett podava naprosto famozni vykon. Jinak film muzu jeste pochvalit za peknou hudbu a snahu o velkolepej historickej film, bohuzel by to chtelo vic penez, takle to vypada velkolepe jen misty. Nemuzu rict, ze bych byl vylozene zklamanej, tech 110 minut jsem se bavil vcelku slusne, ale rozhodne z toho slo vytezit daleko vic, takle je to jen na 4*, ale s primhourenym okem. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

V snahe byť historickou freskou, drámou, komornou romantikou i odľahčeným rozprávaním utopená záležitosť, ktorá vo výsledku nie je ničím čím by byť chcela. Golden Age splieta priveľa historických línií, ktoré sotva načrtnuté nedávajú ucelený obraz o dobe a vyšumia do stratena každá osve. Pojítkom medzi nimi by mala byť postava Alžbety, ktorá, nebyť fenomenálneho výkonu a charizmy Cate Blanchet, by bola skôr priemerne napísanou postavou než jednou z najvýznamnejších historických ikon svojej doby. Výprava, kamera, kostýmy, Cate a Geoffrey si zaslúžia pozornosť, výsledkom je však popkornová kostýmovka, ktorá nejde do hĺbky ani v jednej oblasti, ktorú by chcela zmapovať. 7/10. A bitka s Armadou snáď horšie a skratkovitejšie ani natočiť nešla.... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Výborná Cate Blanchett podruhé v roli královny Alžběty I. Ostatní postavy jsou trochu šedší, výraznější je ještě Clive Owen v roli námořního kapitána. Film trochu popisně vykresluje období střední vlády Alžběty, popravu Marie Stuartovny a válku s mocnou španělskou Armadou. Jen tomu chybí trochu více kumštu, zato je třeba pochválit kostýmy. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

V druhé polovině film hodně ztratil, spousta děje je podána formou prostřihů a jakýchsi uměleckých náznaků, což mi k první půlce hodně nesedělo. Navíc postava samotné Alžběty v podání skvělé Cate Blanchett výrazně vyčnívá nad všemi ostatními a v podstatě hlavně ona stojí za to, podívat se na tenhle film. Vlastně ještě kostýmy jsou úchvatné. ()

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama