Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II., toho času nejmocnějším světovým panovníkem. Bezpečně se navíc nemůže cítit ani v domovské Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, mocně podporováni skotskou královnou Marií Stuartovnou. Aby toho nebylo málo, její rádcové v čele se Sirem Francisem Walsinghamem jí neustále připomínají otázku jejího nástupnictví, kterou by jako nezadaná královna měla nutně řešit. Všechny urozené potenciální uchazeče o její ruku strčí hravě do kapsy okouzlující mořeplavec Walter Raleigh, s nímž je ale jakýkoli oficiální vztah naprosto nemyslitelný. Stahující se mračna nad královninou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí svobodné Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli v jedné z nejslavnějších námořních bitev naší historie. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (29)

  • Na adresu kritiky ohledně historických nepřesností Clive Owen (Walter Raleigh) řekl: "Mě fascinuje perspektiva, z níž se na onu dobu dívá režisér Shekhar Kapur. Je to rezonantní, radikální pohled, který samozřejmě nebude vyhovovat puristům, ale s tím se ani nedá počítat. Netočili jsme historický film ve smyslu učebnicové kapitoly. Když chcete vědět, jak to bylo doopravdy, podívejte se do knih nebo na internet. My vyprávíme barvitý příběh, který je zčásti přiznanou spekulací, ale jehož některé aspekty se docela dobře mohly odehrát." (NIRO)
  • Když Alžběta (Cate Blanchett) přijíždí do katedrály svatého Pavla, katedrála se opravuje, což se děje doopravdy. Režisér Shekhar Kapur se rozhodl improvizovat a dal pracovníkům kostýmy a dobové nástroje na řezání skutečného kamene, který byl instalován v katedrále. Dělníci ve scéně jsou skuteční kameníci a stavební dělníci. (Trajektt)
  • Záběry na údajný hrad Fotheringay jsou ve skutečnosti záběry na skotský hrad Eileen Donan Castle. (krizb)
  • Zpočátku nosí Alžběta a její chráněnka podobné střihy, ale poté, co se z nich stávají sokyně, se jejich šaty víc a víc odlišují. (xjane)
  • Kvůli pár záběrům z námořní bitvy vznikla kopie padesátimetrového korábu. (77Ivana)
  • Skotská královna Marie Stuartovna je uvězněna na hradě Fotheringay - před každou scénou odehrávající se ve Fotheringay se objeví záběr na hrad obklopený zasněženými vrcholky Skotských hor. Fotheringay se ale ve skutečnosti nachází v Northamptonshire - což je jeden z nejrovinatějších regionů v Anglii. (Rodriguez)
  • V závěru filmu sleduje Alžběta z útesů námořní bitvu, přičemž její stan stojí v Tilbury - tam ale ve skutečnosti žádné podobné útesy nejsou. (Rodriguez)
  • Jako potenciální nápadník Alžběty se objevuje ruský car Ivan Hrozný, který byl ale v době, do níž je film zasazen, už rok mrtvý. I kdyby žil, těžko by se tehdy pravoslavný vládce oženil s protestantskou královnou. (Rodriguez)
  • Film Královna Alžběta: Zlatý věk byla nominována na 2 Oscary (Kostýmy, Herečka v hlavní roli). Od akademiků si nakonec odnesla pouze jeden za Kostýmy. Cate Blanchett byla za Královnu Alžbětu: Zlatý věk nominována na Oscara (v kategorii hlavní role). (Rodriguez)
  • Natáčanie prebiehalo v mestách Weston-super-Mare, Stamford, Burham-on-Sea, Cambridge, Ely, Winchester a Shepperton (Anglicko, Spojené kráľovstvo). (Arsenal83)
  • Scéna, ako Raleigh (Clive Owen) opúšťa anglické brehy, aby sa vydal do boja, bola pôvodne natočená ako jeho príchod do Anglicka z Nového sveta. Táto scéna mala byť použitá oveľa skôr vo filme a s úplne inými dialógmi. (Arsenal83)
  • Vďaka nominácii na Oscara za najlepšiu herečku sa Cate Blanchett stala prvou ženou, ktorá získala viacero nominácií na Oscara za stvárnenie rovnakej postavy. (Arsenal83)
  • Aby sa ušetrili peniaze, bola postavená iba jedna replika lode. Na jednej strane to bolo Raleighovo (Clive Owen) anglické plavidlo a na druhej španielska galeóna. Pri natáčaní širokých záberov paluby sa dym použil na zakrytie akejkoľvek nekompatibility v dizajne. (Arsenal83)
  • Alžbetine šperky vyrobil Erickson Beamon z Belgravie a jej operený klobúk navrhol Stephen Jones z Christian Dior. (Arsenal83)
  • Do kín bola snímka distribuovaná pod krycím názvom Minelli. (MikaelSVK)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama