Reklama

Reklama

Lov papírových draků patří k nejoblíbenějším hrám afghánských dětí. Dvěma z nich, nerozlučným kamarádům Hassanovi a Amirovi, ale osudově změnil život, když jejich přátelství rozbil na padrť. Tak začíná příběh, který spisovatel Khaled Hosseini vydal ve stejnojmenné knížce, jež se v roce 1995 stala třetím nejprodávanějším titulem na americkém trhu a dojala milióny čtenářů.

Afghánská metropole Kábul, sedmdesátá léta. Malý Hassan se svým tátou slouží u Amirova otce. Přes třídní rozdíly jsou oba stejně staří kluci velkými přáteli. Pak ale Amir Hassana zradí. Amirovy výčitky svědomí spolu s invazí sovětských vojsk do země oba chlapce navždy rozdělí. Zatímco Hassan zůstává v Afghánistánu, Amir s otcem utíká přes Pákistán do Spojených států, aby tu uskutečnili svůj americký sen. O pár let později je z Amira spisovatel, kterému právě vyšla první knížka. Oženil se s krásnou krajankou Sorayou, pochoval otce a absolvoval telefonát, který změnil jeho život. Z rodného Afghánistánu zavolal po letech starý rodinný přítel a nabídnul mu vykoupení za dávné selhání. Amir se musí vrátit do země, teď ovládané Talibanem, a odvézt z ní malého syna přítele, kterého kdysi tak strašně zklamal. Pro mladíka vychovaného západní civilizací je i tohle hodně těžký úkol. Až na místě ale Amir zjistí, že aby ho mohl splnit, bude muset překonat sám sebe...

Režisér Marc Forster natáčel Lovce draků s ohledem na bezpečnostní situaci v zemi v čínské provincii Kashgar, nicméně s rodilými afghánskými herci. Podle producenta Williama Horberga ale neznámé tváře a exotické prostředí nejsou žádnou překážkou pro to, aby Lovce draků přijalo široké publikum. „Ten příběh je velmi univerzální a mohl se odehrát prakticky kdekoliv. Všichni máme z minulosti nějaké kostlivce ve skříni a tohle je nádherný a strhující příklad toho, že nikdy není pozdě na to je odstranit,“ říká Horberg, k jehož dobru budiž přičteno, že práva na zfilmování Hosseiniho knížky koupil ještě před tím, než se stala jedním z nejčtenějších literárních děl současnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (262)

sWONDER 

všechny recenze uživatele

Tento silný, drsný ale aj pekný príbeh sa skladá z troch časti. Flashback do detstva hlavného hrdinu z ktorého sála radosť zo života a bezstarostnosť. Časť z dospelosti, už nie je až tak príjemná. Obdobia odohrávajúce sa v Afganistane sú výborné na rozdiel od úseku v USA ktorý mi prišiel preťahovaný a kazil mi príbeh. Menej je niekedy viac. V záplave filmov "Made in Západ", však veľké spestrenie a dostatočná spokojnosť. Neopozeraný "Afganistan " a herci sú ďalším plusom tohto určíte nezabudnuteľného snímku. ()

Pawlyg 

všechny recenze uživatele

Velice poutavý snímek s originálním příběhem, od kterého se jen tak neodtrhnete. Marc Foster se stává mým oblíbeným režisérem :) ()

pekl 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je víceméně trapas. Po přečtení knihy není třeba vidět, protože se jedná o otrocký a neinvenční přepis. Ztráta času ()

TornadoETA 

všechny recenze uživatele

Dosud jsem nevěděl, jaká byla situace v Afgánistánu před příchodem Sovětů a následně Talibanských či USA. Taktéž jsem se dozvěděl, že pouštění draků není jen o tom, že něco letí a mám to na špagátku :-D ... ale to stále není všechno, co díky shlédnutí Lovce draků člověk získá. V poslední době v Evropě a hlavně u nás narůstá nenávist vůči muslimské komunitě - to je sice na dlouhé povídání. Nicméně pro všechny tyto zatvrzence - mrkněte! ()

Plastík 

všechny recenze uživatele

Nádherný, myšlenka na úrovni, žádný patos. A Afghánistán byla tedy opravdu krásná země. Ach ty války válkovitý. ()

Mes-siah 

všechny recenze uživatele

Velmi silný, socialne citlivý a krásne poeticko-drsný film s prostredia talibanu. Bezhraničné kamarátstvo zo strany Hassana k Amirovy, s ktorého sa neskor vykľuje život meniaca situácia, pri ktoréj sa mení nielen charakter človeka. Skvelá snímka od artoveho režiséra Marca Forstera. Film taktiež pospisuje nenávisť, ktorá sužuje blízky východ a vykresluje život v Afganistane. Silne emotívny film v prostredí, kde rozum ostáva stať, pred krutosťou ludí, kde kamarátstvo je to jediné ludia čo majú. Ale Amir, ako 12ročný zaváha a zradí Hassana, ktorý mu bezvýhradne verí. A naneštastie musia rýchlo opustiť krajinu pres sovietskym vojskom a utečú do Spojených Štátov Amerických. Amirové výčitky sa ale časom tak vyhrotia, že v 30rokoch, keď dostane list od dávneho priatela Hassana, sa vydá na extremné nebezpečnú cestu do Kábulu ovládaneho Talibanom, aby zachránil Hassanove dieta z detského domova. Cesta plná nástrah, bolesti a spomienok mu zmení život. ()

unrocker 

všechny recenze uživatele

Jo jo jo. Takto silný snímek jsem fakt dlouho neviděl. Hodně silný zážitek. Pohled do historie státu, který celý svět zná jenom jako kolíbku teroristů. Velmi citlivý pohled na problémy tamějších lidí a nádherný vztah svou chlapců. Skvělé pane režisére... ()

RobbieM@N 

všechny recenze uživatele

Výjimečnou postavou Marc Forster mezi režisérskou elitou je, jeho neuvěřitelná fantazie a filmový cit ho oddělují od zbytku, je vidět jak své dílo bere vážně, vyžívá se v něm, celý příběh prožívá spolu s postavami, vše velice jemně zachyceno na plátně. Proto byl důležitý i výborný casting, všichni herci zapadají do svých rolí naprosto přirozeně. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Forster dokázal potvrdit svoji extra třídu a natočil velice silný, emočně nabitý (a přitom ne patetický) film. Jediným lehce problematickým bodem celého filmu je tak afghánská anabáze hlavního hrdiny, kde je konflikt podán příliš černobíle a "nepřátelé" jsou představeni jako čistokrevné zlo, což působí příliš chtěně. Přitom stačil rozhovor hlavního hrdiny se svým přítelem z dětství, který mu jednou prostou větou sdělí, že Talibán je mnohem horší než se říká. Jinak je ale celý film velmi silným zážitkem s neokoukanými herci, dramatickou zápletkou, výborně natočenými souboji draků a v neposlední řadě silným poselstvím. 90% ()

PeterFLJilek 

všechny recenze uživatele

Návrat do Afganistanu nebol vhodne spracovaný, herecké výkony sú neautentické, chýba v nich logika konania postáv, napríklad v scéne, keď starý známy tálib prichádza o oko. Celá táto misia je akosi priľahká. Napriek tejto časti, ktorá filmu uberá na dokonalosti, je väčšia časť silnou výpoveďou o ľudskosti, z tej dobrej i zlej stránky. Hodnotím teda z väčšej miery tú väčšiu časť filmu. ()

gicous 

všechny recenze uživatele

Emocionálně nejsilnější část filmu je jeho afganský prolog. Exotické prostředí, neokoukani herci, jejich přirozený projev s dobře napsanými dialogy tvoří nejpřitažlivější a nejzajimavější úsek snímku. Postupně ale film začne propadat americkému způsobu vyprávění s důrazem na přílišnou sentimentalitu a přecitlivělost dialogu. V závěru ještě k tomu selhává i technická stránka, kdy rádoby afganské exteriéry působí nevěrohodně stejně tak jako jednotliví herci v rolích talibanců. 6/10 ()

Jack.Pott 

všechny recenze uživatele

"Poběžím a přinesu ti toho draka třeba tisíckrát, pro tebe udělám cokoliv!," říká nakonec Amir synkovi svého dávného sluhy Hassana. Tedy opakuje slova a osvojuje si obětavost, kterou jako malý na Hassanovi nenáviděl. Mladičký Amir byl jako všichni puberťáci, kteří nesnáší své rodiče - za to, že jsou tak "zaprdlí" a jejich ambice se omezují jen na šťastný rodinný život (je to tak slabošské, tak nízké!)... Člověk ale v průběhu života, stejně jako Amir, zjišťuje, že žít pro někoho je ten nejkrásnější životní motiv. Nejlepší film roku 2007. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Přestože se jedná možná o nejslabší Forsterův film, i přesto si Marc Forster drží velmi vysoký standard. Ono natočit Ples příšer a pak se ho snažit překonat, je nereálné. Lovec draků je film, který neskouknete jen tak jako "jeden z mnoha". Alespoň mě film nutil k zamyšlení nad lidskými hodnotami, nesmyslnou rasovou nesnášenlivostí apod. Vybavil jsem si Hotel Rwanda, kde bylo něco podobného k vidění. Mám rád filmy, které člověku nedají jenom zábavu, ale i onen důvod k zamyšlení (příp. další informace). ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Hezký citlivý film. Líbila se mi zvláště první čtvrtina, která popisovala "hezké a milé" chování mezi oběma klukama. Ze společného pouštění draků vyzařuje velká pohoda, soudržnost a radost ze života. ()

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama