Marc ForsterScénář:
David BenioffKamera:
Roberto SchaeferHudba:
Alberto IglesiasHrají:
Khalid Abdalla, Atossa Leoni, Shaun Toub, Ahmad Khan Mahmoodzada, Homayoun Ershadi, Saïd Taghmaoui, Khaled Hosseini, Anita Argent, Susan Farese (více)VOD (2)
Lov papírových draků patří k nejoblíbenějším hrám afghánských dětí. Dvěma z nich, nerozlučným kamarádům Hassanovi a Amirovi, ale osudově změnil život, když jejich přátelství rozbil na padrť. Tak začíná příběh, který spisovatel Khaled Hosseini vydal ve stejnojmenné knížce, jež se v roce 1995 stala třetím nejprodávanějším titulem na americkém trhu a dojala milióny čtenářů.
Afghánská metropole Kábul, sedmdesátá léta. Malý Hassan se svým tátou slouží u Amirova otce. Přes třídní rozdíly jsou oba stejně staří kluci velkými přáteli. Pak ale Amir Hassana zradí. Amirovy výčitky svědomí spolu s invazí sovětských vojsk do země oba chlapce navždy rozdělí. Zatímco Hassan zůstává v Afghánistánu, Amir s otcem utíká přes Pákistán do Spojených států, aby tu uskutečnili svůj americký sen. O pár let později je z Amira spisovatel, kterému právě vyšla první knížka. Oženil se s krásnou krajankou Sorayou, pochoval otce a absolvoval telefonát, který změnil jeho život. Z rodného Afghánistánu zavolal po letech starý rodinný přítel a nabídnul mu vykoupení za dávné selhání. Amir se musí vrátit do země, teď ovládané Talibanem, a odvézt z ní malého syna přítele, kterého kdysi tak strašně zklamal. Pro mladíka vychovaného západní civilizací je i tohle hodně těžký úkol. Až na místě ale Amir zjistí, že aby ho mohl splnit, bude muset překonat sám sebe...
Režisér Marc Forster natáčel Lovce draků s ohledem na bezpečnostní situaci v zemi v čínské provincii Kashgar, nicméně s rodilými afghánskými herci. Podle producenta Williama Horberga ale neznámé tváře a exotické prostředí nejsou žádnou překážkou pro to, aby Lovce draků přijalo široké publikum. „Ten příběh je velmi univerzální a mohl se odehrát prakticky kdekoliv. Všichni máme z minulosti nějaké kostlivce ve skříni a tohle je nádherný a strhující příklad toho, že nikdy není pozdě na to je odstranit,“ říká Horberg, k jehož dobru budiž přičteno, že práva na zfilmování Hosseiniho knížky koupil ještě před tím, než se stala jedním z nejčtenějších literárních děl současnosti. (oficiální text distributora)
Áno, pre mňa je tento film jedným z najväčších prekvapení tohto roku. Film, ktorý prišiel potichu, bez reklamy, dokázal vo mme po dlhej dobe opäť vyvolať pocit, že pozerám FILM, že doslova hltám príbeh a užívam si každý záber filmu. Niet pochýb, že režisér nemal žiadne komerčné úmysly a očaril ho príbeh, ktorý sa snaží rovnako očarujúco podať. Hudba je nádherná, exteriéry pred i po ruskej invázii sú zvládnuté na jednotku. Herecké obsadenie to je kapitola sama o sebe. Detskí hrdinovia, ktorí boli vybraní ako neherci zo školy v Kábule, zvládli svoje úlohy výborne. A že bolo čo hrať, pretože títo chlapci ťahali takmer celú prvú hodinu filmu. Všetci ostatní boli samozrejme výborní tiež, zaujme hlavne predstaviteľ hlavnej úlohy/Amir/ ,ktorého poznáme z filmu Let 93, kde hral jedného z teroristov.DVD obsahuje otitulkované bonusy a krásny trailer. Silný príbeh je to, čo sa v dnešných filmoch ťažko hľadá.Tu som ho našiel a som za to vďačný.Film 10/10. ()
Abych pravdu řekla, příběh filmu, přestože mohl být hodně silný, mě za srdce nijak nechytil. Přímo tuhle knížku jsem sice nečetla, ale k maturitě jsme letos dost podrobně rozebírali Hosseiniho poslední 'Thousand Splendid Suns' (v češtině zatím ještě nevyšla) a ta mě zaujala mnohem víc. Nevím, jeslti je to knihou, nebo filmem, ale 'Kite Runner' mi přišel hodně povrchní a dost předvídatelný. Jinak ale minimálně za kameru si zaslouží výborné hodnocení. ()
Důstojné zpracování Hosseiniho románu. Filmařsky vytříbené, výtečně zahrané a navíc doprovázené skvělou hudbou. Snad mi to jen přišlo ve srovnání s knižní předlohou poněkud chladné a jsem toho názoru, že filmař má větší arsenál k dojmutí diváka, než spisovatel. Ale i tak se tu našlo pár věcí, které dokázaly vzít alespoň trochu za srdce. 80% ()
Pěkně natočený film z atraktivního prostředí a bez zbytečného tlaku na dojmutí diváka. Začátek byl naprosto úchvatný ,zvláště lov draků. Pak tempo trochu ztrácelo a v závěru už to pro mne malinko zavánělo absurditou. Příběhů o odčinění starých vin a očištění své duše je tolik ,že už mě až tak nedostávají. Ale rozhodně doporučuji. 3,5 *. ()
Hutné, výpravné drama, na němž je sice až příliš vidět, že bylo natáčeno podle románové předlohy, které však od knihy neodradí - naopak, spíše zapůsobí jako reklama na ni. Hlavní předností snímku je silný příběh, za nějž spíše než filmařům patří díky Khaledu Hosseinimu. Film poslouží i jako malá exkurze do afghánských dějin, které tvoří pozadí pro vyprávění o přátelství, hříchu a cestě k vysvobození. Dílko je to zajímavé i po duchovní stránce - byť se vše odehrává v islámském kontextu. Zejména téma těžkého provinění, které na sebe, není-li přiznáno a "zpracováno", nutně nabaluje další viny a nezůstane bez následků, určitě stojí za prorozjímání. ()
- Ve většině scén, ve kterých děti ovládají papírové draky ve vzduchu, tahají za provázky, na kterých však byly připoutány pouťové balónky. Ty byly draky digitálně nahrazeny až při post-produkci snímku. (DaViD´82)
- Afganské ministerstvo kultúry zakázalo distribúciu filmu do kín aj na DVD, ako dôvod uviedlo podnecovanie rasového násilia v krajine. (sWONDER)
- Natáčanie trvalo filmárom iba 3 mesiace - v rozmedzí 20. septembra a 21. decembra 2006. (MikaelSVK)