Reklama

Reklama

Lov papírových draků patří k nejoblíbenějším hrám afghánských dětí. Dvěma z nich, nerozlučným kamarádům Hassanovi a Amirovi, ale osudově změnil život, když jejich přátelství rozbil na padrť. Tak začíná příběh, který spisovatel Khaled Hosseini vydal ve stejnojmenné knížce, jež se v roce 1995 stala třetím nejprodávanějším titulem na americkém trhu a dojala milióny čtenářů.

Afghánská metropole Kábul, sedmdesátá léta. Malý Hassan se svým tátou slouží u Amirova otce. Přes třídní rozdíly jsou oba stejně staří kluci velkými přáteli. Pak ale Amir Hassana zradí. Amirovy výčitky svědomí spolu s invazí sovětských vojsk do země oba chlapce navždy rozdělí. Zatímco Hassan zůstává v Afghánistánu, Amir s otcem utíká přes Pákistán do Spojených států, aby tu uskutečnili svůj americký sen. O pár let později je z Amira spisovatel, kterému právě vyšla první knížka. Oženil se s krásnou krajankou Sorayou, pochoval otce a absolvoval telefonát, který změnil jeho život. Z rodného Afghánistánu zavolal po letech starý rodinný přítel a nabídnul mu vykoupení za dávné selhání. Amir se musí vrátit do země, teď ovládané Talibanem, a odvézt z ní malého syna přítele, kterého kdysi tak strašně zklamal. Pro mladíka vychovaného západní civilizací je i tohle hodně těžký úkol. Až na místě ale Amir zjistí, že aby ho mohl splnit, bude muset překonat sám sebe...

Režisér Marc Forster natáčel Lovce draků s ohledem na bezpečnostní situaci v zemi v čínské provincii Kashgar, nicméně s rodilými afghánskými herci. Podle producenta Williama Horberga ale neznámé tváře a exotické prostředí nejsou žádnou překážkou pro to, aby Lovce draků přijalo široké publikum. „Ten příběh je velmi univerzální a mohl se odehrát prakticky kdekoliv. Všichni máme z minulosti nějaké kostlivce ve skříni a tohle je nádherný a strhující příklad toho, že nikdy není pozdě na to je odstranit,“ říká Horberg, k jehož dobru budiž přičteno, že práva na zfilmování Hosseiniho knížky koupil ještě před tím, než se stala jedním z nejčtenějších literárních děl současnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (262)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Benioff .. Když jsem poprvé uviděl český název Lovec Draků, pomyslel jsem si, že půjde nejspíš o nějakého konkurenta pro Eragona. Při bližším ohledání jsem objevil žánr drama, režiséra Marc Forster a fakt, že drak je zde pouze ten létající papírový. A to mi k rozhodnutí o zamíření do kina vlastně stačilo. Forster si zřejmě ještě před bondovkou (které po Casino Royale, navíc s debilním konceptem i názvem Quantum of Solace, vůbec nevěřím) chtěl natočit něco smysluplnějšího, nekomerčního, důležitějšího. A povedlo se! Scenárista David Benioff dodal silný materiál inspirovaný (dnes už vím, že) neméně silnou knihou. Afganistan ’78 je vyobrazen jako skvétající země, byť s interními, politicko-rasovými problémy. Všechno vzala nejprve Sovětská invaze, kterou vytlačil až nástup hnutí Taliban, čemuž se říká z bláta do louže. Divák sleduje příběh dvou dětských kamarádů, které tyto události rozdělí, aby k sobě tokem času opět museli najít cestu. Návrat po letech ukazuje jen zničenou zemi ve spárech fundamentalistické tyranie - pověstná trestní exekuce ukamenováním během přestávky fotbalového zápasu bude jistě patřičným důkazem. V jádru mi Kite Runner připomíná jistou paralelu k Persepolis (tj. kam může rozvíjející se asijský stát dohnat okupace následovaná zpackanou revolucí), jen v jiných reáliích a rozhodně bez odlehčujícího humoru. Tento příběh je nasáknutý emocemi, které díky režii a hudbě (výtečný Alberto Iglesias) fungují. 85%. Black Box projekce. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Film na který se nezapomíná a na který se určitě ještě podívám a takových je opravdu málo. A zcela jistě si musím přečíst i knihu. - Nebe plné draků. - Malý, hrdý, kouzelný, ale také zranitelný Hassan. - Křehkost dětských vztahů. - Amir a svědomí. - Zajímavá, ale pro mě těžko uchopitelná kultura. A na závěr citace z filmu: "Je jen jediný hřích a to krádež. Každý jiný je z něj odvozen. Když zabiješ člověka, ukradneš mu život, jeho ženě ukradneš právo na manžela a jeho dětem právo na otce. Když lžeš, ukradneš někomu právo znát pravdu." Vyjímečný film a pro mě silný zážitek. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $15,800,078Tržby Celosvetovo $73,276,047Tržby za predaj DVD v USA $6,627,380 //počet predaných kusov 389,371║ určite zaujímavý pohľad na život Afgáncov, príbeh dobre sparcovaní /85%/ ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekla, příběh filmu, přestože mohl být hodně silný, mě za srdce nijak nechytil. Přímo tuhle knížku jsem sice nečetla, ale k maturitě jsme letos dost podrobně rozebírali Hosseiniho poslední 'Thousand Splendid Suns' (v češtině zatím ještě nevyšla) a ta mě zaujala mnohem víc. Nevím, jeslti je to knihou, nebo filmem, ale 'Kite Runner' mi přišel hodně povrchní a dost předvídatelný. Jinak ale minimálně za kameru si zaslouží výborné hodnocení. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Už obsahem jsem tušil, že se bude jednat o velký životní příběh. Zároveň jsem vůbec netušil, že Afghánistán byl v sedmdesátých letech poměrně pěknou muslimskou zemí, kde i ženy byly považovány za rovnocenné s muži a hlavně jsme viděli, jak taková pěkná Afghánka vůbec vypadá, protože se ničím nezakrývaly. Lovec draků mi tak dal nejen jedno vcelku nečekané zjištění, ale také mi nabídl silné rodinné drama, které si nevymyslí nikdo jiný, nežli samotný osud. Natočené je to pak hodně zvláštně a popravdě jsem dost dlouho přemýšlel, zdali se přikloním ke třem nebo spíš čtyřem hvězdám. Nakonec to ale kluci Afghánští vyhráli a já na závěr měl co dělat, abych neuronil slzu. Lovec draků je moc hezký film, který má pár slabších momentů. Ty ale vynahrazuje námětem, který přebíjí vše kolem nás svojí opravdovostí. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Ve většině scén, ve kterých děti ovládají papírové draky ve vzduchu, tahají za provázky, na kterých však byly připoutány pouťové balónky. Ty byly draky digitálně nahrazeny až při post-produkci snímku. (DaViD´82)
  • Po dotočení filmu studio spolupracovalo, spolupracuje a spolupracovat i nadále hodlá s afghánskými odborníky, neziskovými skupinami, vládními úředníky i bývalými zmocněnci americké vlády, aby mělo stálý přehled o stavu chlapců, jelikož mělo oprávněné obavy o jejich bezpečnost. Zařídilo také, aby se v době premiéry snímku nenacházeli v Kábulu. (DaViD´82)
  • Do kin byl snímek distribuován pod krycím jménem "Playground Bully" kvůli obavám z předčasného uniknutí pirátské kopie, což by mohlo ohrozit bezpečí chlapců. (DaViD´82)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama